Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №812 від 01.06.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс незвичайного

«Ми не можемо чекати милостей від природи; взяти їх у неї наше завдання!»

«Ми не можемо чекати милостей від природи; взяти їх у неї наше завдання!»

27 жовтня 1855 року народився відомий біолог і селекціонер Іван Володимирович Мічурін. За 60 років безперервної роботи він вивів 300 сортів яблунь, груш, слив, вишень, абрикосів, винограду та інших видів плодово-ягідних культур. Однак життя доктора біології, заслуженого діяча науки і техніки, почесного члена АН СРСР, академіка ВАСГНІЛ була важким.

Предки Мічуріна були дрібними дворянами. Іван Мічурін продовжив сімейну традицію, оскільки і його батько, дід і прадід жваво цікавилися садівництвом, зібрали багату колекцію плодових дерев і бібліотеку сільськогосподарської літератури. Батько Мічуріна після відставки оселився в своєму маєтку «Вершина» в Рязанської губернії, де займався садівництвом і бджільництвом.

Іван народився сьомою за рахунком дитиною, а його брати і сестри померли ще малими. Мати Марія Петрівна, що відрізнялася слабким здоров’ям, захворіла гарячкою і померла в тридцятитрирічному віці, коли Вані було чотири роки. Хлопчик займався з батьком садом, пасікою, посадками і щепленнями. У восьмирічному віці досконало вмів робити окулірування, копулювання, аблактирування рослин. Навчався спочатку вдома, а потім в Пронському повітовому училищі Рязанської губернії, присвячуючи вільний час роботі в саду. 19 червня 1872 року закінчив училище, після чого батько готував сина до вступу до Петербурзького ліцею. Але в цей час батько несподівано захворів: він пошкодився розумом і був відправлений на лікування в Рязань. Маєток було закладено і пішов за борги. Дядько, Лев Іванович, допоміг Мічуріну поступити в Рязанську губернську гімназію. Однак Мічурін був виключений з неї за «неповагу до начальства». Приводом був випадок, коли, вітаючись на вулиці з директором гімназії, гімназист Мічурін через сильний мороз і хвороби вуха не зняв перед ним шапки.

У 1872 р Мічурін перебрався в м. Козлов (згодом Мічурінськ). Щоб якось існувати, він працював комерційним конторщиком товарної контори ж/д станції з окладом 12 рублів на місяць і 16-годинним робочим днем. Мічурін дослужився до помічника начальника станції, але його звільнили через конфлікт з начальником. З 1876 по 1889 р Мічурін - монтер годинників і сигнальних апаратів на ділянці залізниці Козлов - Лебедянь. У 1874 р одружився на дочці робочого гуральні. Від цього шлюбу народилися двоє дітей: син Микола та донька Марія.

Через нестачу коштів Мічурін відкрив на своїй квартирі годинну майстерню. Вільний час він присвячував роботі зі створення нових сортів плодово-ягідних культур. У 1875 році він взяв в оренду за 3 рублі на місяць міську садибу в околицях Козлова, де почав проводити досліди із селекції рослин. Там він зібрав колекцію з 600 з гаком видів плодово-ягідних рослин. Скоро орендована земля була переповнена. Мічурін придбав садибу з садом за допомогою банку і тут же заклав її через відсутність коштів і великі борги на 18 років. Сюди він переніс всю колекцію садових рослин. Але через кілька років і ця земля виявилася переповненою. На початку осені 1887 р Мічурін купив ділянку в семи кілометрах від міста. Гроші на неї він добував непосильною працею. Рослини з міської ділянки члени сім’ї Мічуріних носили за сім км на своїх плечах. На новій ділянці не було будиночку, ходили туди пішки і два сезони жили в курені. Ця ділянка стала одним з перших в Росії селекційних розплідників. Згодом це стало центральною садибою радгоспу-саду ім. І. В. Мічуріна, з площею в 2500 га садів з мічурінським сортиментом.

У 1893-1896 рр., коли в розпліднику вже були тисячі гібридних сіянців сливи, черешні, абрикоса і винограду, Мічурін переконується в безуспішності методу акліматизації шляхом щеплення, і робить висновок, що грунт розплідника - потужний чорнозем, - є жирним «балує» гібриди. У 1900 р. він переніс насадження на ділянку з більш бідними грунтами «для забезпечення «спартанського» виховання гібридів. У 1906 р побачили світ перші наукові роботи І. В. Мічуріна, присвячені проблемам виведення нових сортів плодових дерев. Влітку 1915 р. в роки першої світової війни в Козлові лютувала епідемія холери. Тоді померла дружина Мічуріна - Олександра Василівна. І другий удар - в цьому ж році сильний паводок ранньою весною затопив розплідник, після чого сильні морози і спад води зруйнували льодом школку дволіток, призначених до продажу. При цьому загинуло багато гібридів.

Після громадянської війни на роботи Мічуріна звернув увагу Ленін і дав вказівку наркому землеробства Середі щодо організації вивчення наукових робіт і практичних досягнень. Раднарком РРФСР визнав дослідний розплідник Мічуріна установою, що має державне значення. На базі розплідника була організована Селекційно-генетична станція плодово-ягідних культур, яка була реорганізована в Центральну генетичну лабораторію ім. І. В. Мічуріна. Помер Мічурін 7 червня 1935 року в 80 років від раку шлунка.

Факти про Мічуріна

1. Мічурін міг годинами розмовляти з рослиною, що гине, і вона поверталася до життя. Міг спокійно увійти в будь-який двір і величезні сторожові пси НЕ гавкали. Більш того, птиці без побоювання сідали йому на капелюх, плечі, долоню і клювали зерна.

2. Тільки в 51 рік він почав друкувати свої наукові роботи. Популярність мічурінських методик зробила крок за межі Росії, і плодові сорти селекціонера займали значні площі в США і Канаді. У 1898 році Всеканадскій з’їзд фермерів, що зібрався після суворої зими, констатував, що всі старі сорти вишень як європейського, так і американського походження в Канаді вимерзли, за винятком «Родючої Мічуріна» з міста Козлова.

3. За часів юності Мічуріна хорошого тютюну не вирощують. Кращі сорти жовтого турецького тютюну не визрівають. Селекціонер поставив завдання ввести в культуру нові тютюнові сорти - більш раннього терміну дозрівання, з меншим відсотком нікотину. Від запліднення жовтого болгарського раннього тютюну з суматранским дрібнолистковим він отримав новий скоростиглий ароматний сорт, здатний визрівати не тільки в центрі Росії, але й на Уралі. Також він розробив агротехніку тютюну і сконструював машину для його різання.

4. Голландці, які знають толк в кольорах, пропонували Мічуріну великі гроші (20 тисяч царських рублів золотом) за цибулини незвичайної лілії, яка виглядає, як лілія, а пахне, як фіалка, з умовою, що ця квітка більше не буде вирощуватися в Росії. Мічурін лілію не продав, хоча жив бідно.

5. На пам’ятнику в центрі Мичуринска піджак вченого застебнутий на «жіночу» сторону. Багато хто вважає, що це помилився скульптор. Однак Матвій Манізер, якому було замовлено пам’ятник, ліпив його по фотографіях. Через надзвичайну бідність Мічурін сам перелицьовував старий одяг. Сам шив рукавиці, туфлі носив, поки не розваляться. Все, що він заробляв, йшло на оплату праці працівників. Йому нічого не залишалося.

6. Влітку 1912 р канцелярія Миколи II послала в Козлов до Мічуріна одного зі своїх чільних посадовців - полковника Салова. Полковник був здивований скромним виглядом садиби Мічуріна, яка складалася з цегляного флігеля і сараю, а також бідним одягом її власника, якого він прийняв спочатку за сторожа. Салов обмежився оглядом плану розплідника, не заходячи в нього, з міркуваннями про святість «патріотичного обов’язку», найменший відступ від якого «межує з крамолою». Через півтора місяці Мічурін отримав два хрести: Анну 3-го ступеня і Зелений хрест «за працю в сільському господарстві».

7. У громадянську війну, коли в місто приходили білі, він ховав у своєму підвалі поранених червоних, і навпаки: коли приходили червоні - ховав поранених білих. Як сталося, що на нього ніхто не доніс - таємниця.

8. На другий день після жовтневої революції 1917 року, незважаючи на тривалу стрілянину на вулицях, Мічурін з’явився в тільки що організований повітовий земельний відділ і заявив: «Я хочу працювати для нової влади». І вона стала йому допомагати.

9. У 1918 році Народний комісаріат землеробства РРФСР експропріював розплідник Мічуріна, втім, тут же призначивши його самого завідувачем.

10. Кімната Мічуріна служила кабінетом, лабораторією, бібліотекою, майстернею точної механіки й оптики і навіть кузнею. Мічурін сам винаходив і конструював свої інструменти: секатори, барометри, прищепні долото, витончений портативний апарат для вигонки ефірного масла з пелюсток троянд, запальничку, портсигар. Спеціальною машинкою набивав цигарки тютюном «мічурінського» сорту. Мав унікальну майстерню з виготовлення муляжів фруктів і овочів з воску. Вони вважалися найкращими в світі й виглядали настільки правдоподібними, що інші намагалися їх надкусити.

11. Все обладнання він кував і зпаював за допомогою печі власної конструкції.

12. Івана Володимировича сусіди любили і боялися одночасно. За ним в народі закріпилася слава знахаря і чаклуна. Він знав безліч трав, які мають лікувальні властивості, готував з них всілякі мазі і відвари, зціляв мігрень, свинку, ниркові коліки, фурункульоз, серцеву недостатність, навіть рак, видаляв камені з нирок. Він мав здатність впливати на ріст рослин і поведінку людей. Бувало, йшов з паличкою і показував: «Цей, цей і цей залишити, інші викинути». З 10 тисяч сіянців якимось чуттям визначав два-три. Його помічники потай від нього намагалися пересадити відкинуті ним саджанці, але жоден з них не приживався.

13. Так звана «чорноплідна горобина» - це не горобина (Sorbus), а аронія (Aronia melanocarpa), також з сімейства «Рожеві». Виведена Іваном Мічуріним в кінці XIX століття як особливий різновид аронії чорноплідної, з іншим набором хромосом. Так що чорноплідна горобина - це не зовсім аронія, але і зовсім не горобина.

01.06.2017


Переглядів: 1567

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17212)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14034)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13861)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13787)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13780)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13568)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13506)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13118)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13101)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (860)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (78)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (71)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (71)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"