Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №877 від 06.09.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Травень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Новини Рівне

#Ракурс здоров'я

Як забезпечити гарний розумовий розвиток і зберегти здоров’я школярика

Сніданок додасть сили й… розуму

Завершилася літня пора, а разом із нею й шкільні канікули. Попереду - вересень, початок навчального року, зміна розкладу дня, режиму харчування. Дуже важливо, аби діти не лише набули в школі потрібних знань, а й при цьому залишалися здоровими та енергійними.

Виявляється, в цьому чималу роль відіграє сніданок. Діти, які регулярно снідають, мають вищий рівень IQ (коефіцієнт інтелекту), ніж їхні ровесники, які вранці не їдять. Причому, це стосується як школярів, так і дітей дошкільного віку. Учені з університету Пенсільванії з’ясували, що діти, які не пропускають прийому їжі вранці, мають більш високий показник IQ порівняно з тими, хто не снідає.

Свої висновки дослідники зробили на основі вивчення інформації про 1269 дітей у віці 6 років, які проживають у Китаї. Виявилося, що діти, які нерегулярно снідають, гірше розвиваються: навички мови та рівень працездатності, показник IQ в них були нижчими порівняно з однолітками, які снідають.

Додаткове дослідження серед 102 підлітків підтвердило, що ті діти, які регулярно снідають (а таких більшість), мали кращі показники IQ, ніж їхні однолітки.

Сніданок запускає роботу мозку й метаболізм, він знижує гормони голоду, запобігаючи переїданню за обідом. Отже, регулярне вживання їжі зранку має позитивний вплив на розумовий та фізичний розвиток дитини, оскільки визначає її самопочуття протягом усього дня, тому ваші школярики мають обов’язково снідати.

Чи справді безпечні фруктоза й пластівці

Їжа справді має приносити поживу й користь дитині, проте нерідко замість цього школярі отримують букет різних харчових добавок, цукру, ароматизаторів і шкідливих транс-жирів тощо. Приховані вони в так званих сухих сніданках: кульках, пластівцях, йогуртах із різними солодкими штучними домішками, які так любить наша дітвора. Якщо ж уранці діти згоджуються на «щось гаряченьке», то зазвичай це бутерброди з мікрохвильової пічки.

Як наслідок, як показують дослідження, дитина отримує половину денної норми цукру вже за сніданком. ВООЗ чітко обмежує допустиму норму цукру, адже він руйнує печінку та мозок практично так само, як алкоголь.

Алкоголь містить калорії (7 ккал / г), але не має поживної цінності. В організмі немає біохімічної реакції, якій потрібен алкоголь. У разі вживання алкоголю у високих дозах він не лише чинить руйнівний вплив на організм, на печінку зокрема, а й призводить до звикання, інтоксикації.

Хоч як дивно, та цукор діє майже так само. Він складається з двох моносахаридів: глюкози та фруктози. Фруктоза може використовуватися як джерело енергії (4 ккал / г), але це джерело є неприродним для людини, бо в нашому організмі також не існує біохімічної реакції, якій потрібна фруктоза. При цьому фруктоза розкладається в печінці так само, як і алкоголь. І точно так само, як у випадку зі спиртним, за тривалого вживання фруктоза стає токсичною та спричиняє звикання.

Це й призводить до того, що наші діти мають хвороби алкоголіків (діабет 2-го типу та жировий гепатоз печінки тощо), хоча й не вживають спиртних напоїв. Тобто цукор – це своєрідний дитячий алкоголь.

Добова доза цукру, відповідно до рекомендацій ВООЗ, для дітей - 15 г, для дорослих - 25 г. Але в основному діти та дорослі значно більше їдять продуктів, де є прихований цукор (хліб, печиво, солодкі газовані напої, соки, цукерки, вафлі, морозиво тощо). Те ж саме стосується домашньої випічки з білого борошна та цукру.

Модні пластівці, які ми даємо дітям на сніданок, у середньому містять колосальні 12 г цукру в одній порції. Якщо в пластівці додають родзинки, то перед цим їх занурюють у цукор, аби зробити солодшими.

Те саме стосується й інших дитячих продуктів, зокрема упаковка йогурту містить 19 г цукру. У звичайному йогурті 7 г цукру (без фруктових домішок і підсолоджувачів), і весь він із лактози - молочного цукру, який не шкодить організмові. Таким чином, кожне упакування йогурту містить, крім молочного, природного, цукру, ще й 12 г спеціально доданого туди цукру.

Подібне стосується різних сухих сніданків, соків, вміст цукру в яких у рази перевищує допустимий. Тож не ведіться на швидкі сніданки, солодкі кульки, солодкі сирки в глазурі тощо. Зробіть усе, аби ваші діти снідали природною здоровою їжею.

Корисні сніданки для школярів і батьків

• Каша цільнозернова: наприклад, вівсянка цільнозернова чи вівсяні пластівці - 2 ст. л., та 1 ст. л. вівсяних чи інших висівок. Додати ягоди-фрукти (сухофрукти), горіхи підсушені. Заправити вершковим маслом.

• Каша, заправлена вершковим маслом, плюс якийсь білковий продукт на вибір (яйце, м’який сир, котлета, фрикаделька) й овочі (огірок, помідор, салат із моркви, капусти тощо). Фрукт за бажанням.

• Омлет з овочами, цільнозерновий хліб і фрукти.

• Сирна запіканка або сирники з маком чи без нього, з корицею і мінімальною кількістю цукру або з додаванням стевії. Ліпше без цукру і підсолоджувачів, а під час подачі на стіл полити 1 чайною ложкою меду, сметаною, варенням.

• М’який сир, ягоди (сухофрукти)

• Суп овочевий чи на м’ясному бульйоні плюс цільнозерновий хліб.

Корисні перекуси для дітей в школу:

• Бутерброд з цільнозернового хліба, запеченого м’яса/биточок/котлета/ риба філе листя салату, огірка або твердого ( не плавленого!) сиру, вершкового масла.

• Варені перепелині чи курині яйця + цільнозерновий хліб чи хлібці плюс огірок, яблуко (улюблений перекус мого сина).

• Йогурт без наповнювачів, банан чи інший фрукт.

• Запіканка сирна.

• Підсушені горішки, фрукти.

06.09.2018Юлія Поворознюк, терапевт, дієтолог


Переглядів: 619

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1014 від 07.05.2021p.
¤ 
Три срібні медалі вибороли рівняни на Чемпіонаті України

Три срібні медалі вибороли рівняни на Чемпіонаті України

22-24 квітня 2021року в місті Тернопіль відбувся Чемпіонат України з боротьби греко-римської серед юніорів....

¤ 
Кримінальні провадження щодо журналістів перебувають на особливому контролі

Кримінальні провадження щодо журналістів перебувають на особливому контролі

На цьому наголосив очільник поліції Рівненської області Олексій Камишанський під час особистої зустрічі із т.в.о. начальника слідчого управління Ігорем Коцюбинським, що відбулася 30 квітня....

¤ 
Забив штахетиною до смерті

Забив штахетиною до смерті

Нині 18-річний мешканець села Щоків перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. За завдане умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть односельця, йому загрожує до десяти років позбавлення волі....

¤ 

Оптимізація – не ліквідація: головний освітянин області пояснив, чому потрібно реформувати навчальні заклади

На Рівненщині необхідно зробити шкільну мережу більш ефективною. На цьому наголосив начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА Петро Коржевський під час селекторної наради з головами РДА та територіальних громад області. Так, головний освітянин області пояснив, що оптимізація мережі загальноосвітніх навчальних закладів наразі є одним з найбільш актуальних завдань....

¤ 
На Гурбах вшанували пам’ять бійців, полеглих у найбільшому бою УПА

На Гурбах вшанували пам’ять бійців, полеглих у найбільшому бою УПА

Уже традиційно на третій день Великодня жителі Рівненщини та багато гостей з інших регіонів з’їжджаються до урочища Гурби. Саме там сімдесят сім років тому відгримів найбільший в історії УПА бій. І досі у лісах покояться ті, хто у буремні часи став на захист України попри чисельну перевагу ворога....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (6302)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (5911)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (4492)
• Допомога під час карантину [967] (4490)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (4485)
• Бюджет і ми… [965] (4405)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (4362)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (4358)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (4304)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (4302)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (4297)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (4242)
• Живи до ста! [965] (4184)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (4079)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (4061)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (3988)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (3983)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (3765)

ТОП-15 свіжого номера:

• Як вибрати правильного партнера по продажі трикотажу серед великого переліку? (333)
• Три срібні медалі вибороли рівняни на Чемпіонаті України (216)
• Двоє гравців “Кардинал-Рівне” отримали статус вільних агентів (166)
• Оптимізація – не ліквідація: головний освітянин області пояснив, чому потрібно реформувати навчальні заклади (157)
• Чому слід іноді класти частину одягу в холодильник (149)
• Кримінальні провадження щодо журналістів перебувають на особливому контролі (146)
• Початок сезону… (145)
• Забив штахетиною до смерті (145)
• Розумні поради щодо альтернативного використання морозильної камери, окрім зберігання їжі (143)
• Чому наші бабусі мили підлогу з сіллю, та чому цей спосіб досі актуальний (143)
• На Гурбах вшанували пам’ять бійців, полеглих у найбільшому бою УПА (140)
• Кондиціонер для білизни в домашніх умовах – і ваша білизна буде вам «вдячна» (140)
• Не потрапити в оману. (128)
• Команди ДЮСШ Верес здобули дві перемоги у чемпіонаті ДЮФЛ (127)
• Заливний пиріг з яйцями та сардинами (125)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс