Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №877 від 06.09.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Кілька порад, як захистити виноградник від ос

Кілька порад, як захистити виноградник від ос

Запитання, як уберегти виноград від ос, стає актуальним уже при першому зборі врожаю, тому що ці комахи здатні нанести йому велику шкоду.

Складніше захистити врожай винограду від комах буде власникам великих виноградників. Більшість засобів не пов’язаних із хімічною обробкою винограду можуть застосовуватися тільки на невеликих ділянках.

На великих плантаціях доводиться користуватися інсектицидами, які шкідливі не тільки для ос. Проте обробка винограднику хімічними препаратами часто є єдиним рішенням проблеми.

Щоправда, говорити про екологічно чистий урожай винограду в цьому випадку не доводиться.

На невеликих ділянках позбутися шкідників без використання шкідливих для інших тварин і людини засобів набагато простіше.

Знищення гнізд

Цим способом боротьби з осами на винограді доцільно скористатися тільки у випадку, якщо відомі місця проживання комах, і є можливість дістатися до них. Знищення гнізда загрожує «конфліктом» із мешканцями колонії, тому до нього потрібно якнайкраще підготуватися. Особливу увагу потрібно приділити екіпіруванню, що не залишає оголеним жодну з ділянок тіла. Обличчя закривається сіткою (маскою протигаза, щитком).

Знищувати гнізда краще пізно ввечері або рано вранці, коли колонія не активна. Гніздо обприскується інсектицидом (Get, Дихлофосом, Карбофосом, Фуфаноном та ін). Також гнізда можна обробити окропом.

Їх збирають у ємність, що закривається, через 2 години після обробки. Гнізда згодом краще спалити.

Оскільки хімічна обробка проводиться в умовах мінімальної освітленості, у виноградаря може виникнути спокуса використовувати ліхтарик. Цього робити не слід. Для освітлення потрібно застосовувати прилади, обладнані червоним світлофільтром. На таке світло оси не відреагують.

Комахи люблять улаштовувати гнізда на горищах, у сараях, під навісами. Вони можуть організувати колонії в сталевих трубах, у дуплах дерев і навіть у ґрунті. Тому власнику ділянки необхідно ретельно оглядати всі можливі місця гніздування комах. Найкраще знищувати колонії ос навесні, коли вони ще недостатньо розвинені.

Відлякуємо комах

Можна вигнати ос з гнізда, обробивши його димом. Або спробувати розвісити поблизу гнізда зв’язки червоного гострого перцю. Деякі садівники вважають, що його запах відлякує ос. Ґрунт під виноградником також обробляють рідким димом. Однак відлякування комах — метод із сумнівною ефективністю. Він може застосовуватися, як частина комплексу заходів щодо боротьби зі шкідниками.

Захист з сітки

Іноді виноградарі застосовують дрібну сітку, щоби накрити виноградник нею повністю. Ця операція, як правило, проводиться на початку дозрівання врожаю. Сітка захищає грона й від ос, і від птахів.

Деякі власники виноградників роблять інакше, поміщаючи в сітчасті мішечки або кожне гроно, або кілька грон відразу. Процес трудомісткий, тому для великих виноградників навряд чи підійде.

Захисні чохли можна зробити з будь-якого сітчастого матеріалу (тюлю, марлі, капрону від колготок), який може забезпечити доступ повітря до ягід. В іншому випадку грона почнуть гнити.

Крім того, між мішечком і гроном має залишатися деякий простір, щоб комахи, сідаючи на сітку, не могли дістати до ягід. Перед надяганням чохла на гроно листя поблизу нього краще видалити.

Пастки

Ефективний захист винограду від ос — розставлені і підвішені пастки із приманкою, що приваблює цих комах.

Для ос підійде пиво, солодкий сік, що почав бродити, брага. Приваблює їх і запах інсектициду «Отос».

Приманку не слід робити із цукрового сиропу, меду або варення, тому що вона буде привертати і бджіл.

Для виготовлення пастки зріжте верхню частину звичайної прозорої пластиковї пляшки. У нижню частину наливаємо приманку, та робимо невеликі отвори вище рівня приманки (для кращого розповсюдження запаху). Потім у нижню частину пляшки вкладаємо верхню горлечком униз.

Пастку можна підвісити на дроті або прикріпити до стовбура, лози, шпалер тощо.

Приваблені приманкою оси будуть забиратися у нашу пастку, але вилетіти з пляшки вже не зможуть.

Саджанці плодових дерев. Як правильно садити та доглядати

Для посадки саду потрібно брати тільки якісні саджанці з розвиненим корінням, без ушкоджень штамба та гілок. Звичайно краще садити однолітки.

Непотрібно висаджувати дерева з мороженим корінням. Перевірити ступінь промерзання, можна надрізавши кістякове коріння, якщо половина зрізу темно-коричневого кольору, то такий саджанець не варто висаджувати. До посадки деревця потрібно прикопати в землю. Якщо прикопати ніде, можна зберегти саджанці на балконі або в підвалі загорнувши в поліетилен, змочивши коріння мокрою тирсою або торфом.

Садять деревця приблизно за місяць до замерзання ґрунту восени й навесні після висихання ґрунту.

Ямки для посадки потрібно викопувати глибиною приблизно 60 см і діаметром 100 см. Якщо ґрунт занадто щільний, можна копати менше.

Коли викопуєте ямку, родючий шар ґрунту відкладається в один бік, більш глинистий -в інший. Родючим шаром потрібно прикопати коріння саджанця. Коріння обов’язково розправити, а землю притоптати.

Обійтися без підживлення в перші 3 роки допоможе 15-20 кг перегною внесеного з верхнім шаром ґрунту в посадкову ямку.

Саджанці вишні, груші і яблуні приживаються як восени, так і навесні. Ягідні культури, абрикоси й персики краще висаджувати навесні. Черешню садять навесні в перші дні польових робіт. У перший рік бруньки з цвітом потрібно видаляти.

Приблизно за добу до посадки саджанці потрібно опустити у воду, а при посадці занурити в землю, щоб коріння не підсохло.

На відкритих вітру ділянках саджанці потрібно підв’язувати до кілочка.

Висадивши саджанець, навесні підріжте крону, відповідно до кореневої системи. Якщо цього не робити, деревцю буде важко приживатися й рости. Кожну гілочку крони обрізають із таким розрахунком, щоб нижня гілка завжди була трохи довше верхньої. Далі молоді деревця можна не обрізати. Для формування крони потрібно вчасно прищипувати непотрібні пагони або підв’язувати їх. Саджанці завжди підрізають навесні.

Після посадки потрібно гарненько полити саджанці 3-4 відрами води. Фруктові дерева дуже потребують поливу під час розпускання бруньок і після того як відквітують, при рості нових пагонів і набряканні квіткових бутонів. Сильний полив у серпні може мати поганий вплив на вегетацію й на визрівання деревини.

Потребу саджанців у добривах можна визначити вивченням хімічного складу ґрунту або зі спостережень за ростом і плідністю рослин. Якщо молоді деревця щорічно дають приріст на 50-60 см, а плодоносні 25-35 см то вважається що живлення ґрунту є цілком достатнім.

Запобігти опікам дерев від різкої зміни температур у нічний час можна побілкою або обв’язкою основи кістякових гілок газетами.

Наприкінці зими потрібно не забувати втоптувати сніг навколо дерев, утрамбований сніг буде танути повільніше, зберігаючи більше вологи в ґрунті.

Потрібно пам’ятати про те, що чим молодше саджанець, чим швидше він росте до щеплення, тим швидше буде відновлюватися крона!

06.09.2018


Переглядів: 1841

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14464)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13655)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (756)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"