Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №893 від 27.12.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Жовтень 2022p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Листопад 2022p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Як зберегти живці винограду до весни

Як зберегти живці винограду до весни

Правильне зберігання живців винограду суттєво впливає на якість і відсоток виходу повноцінних саджанців. 

Дуже важливо, щоб до моменту посадки (при вирощуванні кореневласних саджанців) або щеплення (для щеплених саджанців), живці залишалися свіжими та здоровими. Що для цього необхідно робити?

Виноградний живець – це живий організм, у якому містяться запасні енергетичні речовини – вуглеводи (цукор і крохмаль). Живець витрачає цю енергію на дихання. Але сили придадуться живцю для утворення калюсу, коренів і пагонів. Якщо врахувати, що за час зберігання, стратифікації та загартування (для щеплень), кільчування втрачається до 50% енергетичних речовин, то лоза до моменту посадки може бути зовсім ослабленою. 

Нам необхідно зробити так, щоб втрата вуглеводів за час зберігання живців винограду була мінімальною. Чим нижче температура, тим нижче інтенсивність дихання, тим менше витрачається енергетичних речовин, але нижче 0 °С лозу зберігати не можна (чому, відповімо нижче). Виходить, що ідеальна температура для зберігання виноградної лози – трохи вище 0°С. Дослідами перевірено, що при температурі +0,4 °С можна до середини березня зберегти незмінним вміст вуглеводів у деревині винограду. 

Немаловажливу роль для життєздатності лози має вміст у ній води. З моменту зрізу живця вміст води в ньому постійно зменшується. Якщо живець за час зберігання втрачає більше 20% води, що містилася в ньому, то його шанси стати саджанцем, практично дорівнюють нулю, не допоможе і тижневе вимочування. Нарізайте добре доспілу деревину, при однакових умовах вона підсихає повільніше, ніж погано доспіла. Намагайтеся, щоб від місця зрізу до місця зберігання виноградні живці дійшли з мінімумом втрати вологи. 

Якщо всі умови дотримані, то вимочування перед закладкою на зберігання скоріше шкідливе. Якщо ні, то залежно від ступеня підсихання лози її необхідно вимочити від декількох годин до 2 діб. Вода має бути як можна чистішою і м’якшою: джерельна, дощова або потала (якщо, звичайно, ви не живете в екологічно проблемному районі), відфільтрована. 

Довгі живці краще зберігаються, якщо є можливість зберігати лозу довгою - не нарізайте її як для посадки, зберігайте відрізками по 70-140 см. Висиханню при зберіганні перешкоджає висока вологість повітря, тому необхідно підтримувати високу відносну вологість повітря (95-100%). 

Зазвичай достатньо, щоб лоза була загорнена в поліетиленову плівку або впакована в поліетиленовий мішок. У таких умовах, щоправда, створюються ідеальні умови для сірої гнилі. Тому отвори-віддушини в плівці, зберігання в злегка вологому піску будуть компромісом. 

Можна було б зберігати лозу при температурі нижче 0 °С – і енергія не витрачається і сіра гниль при такій температурі не розів’ється. Але негативні температури висушують виноградні живці. При температурі вище +8 °С можуть завчасно рушити в ріст вічка винограду. Перед посадкою або щепленням живці вимочують 12-24 години, якщо лоза сильно підсохла, то потрібно більше часу, більше 6-7 днів вимочувати безглуздо.

Отже, ідеальні умови для зберігання виноградних живців: 

- температура - +0,4°С, 

- відносна вологість повітря - 95-100%. 

Залежно від умов, можливостей, особистих переваг виноградаря лозу зберігають по різному: закопують у землю - як при вкритті звичайних кущів (місце має бути незатоплюваним), у підвалі - у ящиках з піском або у поліетиленових мішках, навіть між рамами вікна, що виходить на північ (відкриваючи внутрішню кватирку під час сильних морозів). 

І в неукривній зоні, звичайно ці умови краще, ніж «зберігати» живці до весни безпосередньо на виноградних кущах, де морози послабляють лозу та можуть ушкодити бруньки. Невелику кількість цінних живців можна зберігати в холодильнику, загорненими в поліетилен - не забудьте за допомогою термометра, перекладаючи його з полички на поличку, визначити, де у вас ідеальне для зберігання місце.

27.12.2018


Переглядів: 1036

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1094 від 17.11.2022p.
¤ 
10 найпоширеніших міфів щодо алкоголю

10 найпоширеніших міфів щодо алкоголю

Культура вживання спиртних напоїв за довгі століття обросла безліччю різних міфів. Хочемо ми того чи ні, алкоголь – частина нашого життя. Культура вживання спиртних напоїв (і боротьби з наслідками вживання) за довгі століття обросла безліччю різних міфів. Ось деякі з них....

¤ 
Потрапив двічі під авто

Потрапив двічі під авто

За життя 40-річного жителя села Микулин колишнього Гощанського району борються лікарі. За цим фактом розпочато досудове розслідування за частиною 2 статті 286 КК України (порушення правил дорожнього руху, що спричинило тяжкі травми для потерпілого)....

¤ 
Потрощив вітрини аптеки, бо «високі ціни на ліки»

Потрощив вітрини аптеки, бо «високі ціни на ліки»

12 листопада близько першої ночі по вулиці Соборній екіпаж патрульних затримав 31-річного рівнянина під час вчинення чергового злочину....

¤ 
На рівненських кладовищах – порядок…

На рівненських кладовищах – порядок…

Міське комунальне господарство є дуже складним механізмом, в якому цікаво розібратись. Однією з його служб є Комунальне підприємство «Спецкомбінат-ритуальна служба». Це підприємство, яке організовує поховання та опікується міськими кладовищами. Ділянка роботи не сама приємна, але без неї місту ніяк не вижити....

¤ 
Рівненщина отримає 10 автобусів з Чехії

Рівненщина отримає 10 автобусів з Чехії

Рівненська область продовжує працювати із закордонними партнерами. Днями з Чехії в область привезли зимовий одяг для українських військових. Також в область приїдуть 10 автобусів....

¤ 
Реабілітологи з різних країн допомагають українським медикам відновлювати здоров’я наших захисників

Реабілітологи з різних країн допомагають українським медикам відновлювати здоров’я наших захисників

У Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни в найближчі кілька місяців працюватимуть фахівці-реабілітологи з Великої Британії, Австралії, Канади, Швеції, Норвегії та Італії....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (16853)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (14606)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (12125)
• Допомога під час карантину [967] (12077)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (11969)
• Живи до ста! [965] (11629)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (11544)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (11537)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (11533)
• Бюджет і ми… [965] (11461)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (11456)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (11423)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (11395)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (11394)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (11349)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (11140)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (10869)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (10839)

ТОП-15 свіжого номера:

• Олег Червонюк: «Наше головне завдання – перемогти та зберегти виробництво» (1064)
• Потрапив двічі під авто (135)
• Морквяні кекси (пісні) (90)
• Чи можна зробити щеплення від грипу і COVID-19 в один день? (90)
• Б’юті-користь гарбуза (89)
• Купили незрілу хурму: (88)
• Прості способи, які допоможуть розбудити сплячі бруньки у орхідеї (87)
• Копійчаний засіб з аптеки від випадіння волосся – стимулює ріст, живить та освіжає (87)
• Деякі приправи можуть стати причиною серйозного погіршення здоров’я (85)
• Тривожні причини, чому ви відчуваєте металевий присмак у роті (83)
• Чому дорослим шкідливо користуватися дитячою косметикою? (82)
• Реабілітологи з різних країн допомагають українським медикам відновлювати здоров’я наших захисників (81)
• Очистіть все скло в будинку за допомогою горілки (80)
• Як поліпшити смак будь-якої страви: хитрий трюк від професійних кулінарів (80)
• Потрощив вітрини аптеки, бо «високі ціни на ліки» (79)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс