Робота у ковбасному цеху була якраз у розпалі, хоча підприємець ще 14 лютого 2011 року подав заяву про призупинення його дії. Дозволу санепідемстанції не було. Ще б пак - підлога та стіни - брудні, технологічне обладнання частково вкрите іржею.
- У двох морозильних камерах на момент перевірки зберігалася сировина і продукція тваринного походження загальною вагою 655 кг, а саме: 220 кілограмів ковбасних виробів, заморожених без відповідного маркування, 65 кг м’яса птиці механічної обвалки (фаршу), 120 кг свинячого сала, 100 кг емульсії зі свинячої шкури в блоках, 120 кг шкури свинячої замороженої та 30 кг замороженої яловичини, - розповів в.о начальника відділу ветеринарної міліції УМВС Олександр ШКОЛІН. - На всю цю сировину і продукцію, яка вилучена для утилізації, підприємець не мав жодних документів, які б засвідчували її безпечність і походження.
Та найбільше вразило представників контролюючих органів, що у проході до камери зберігання готової продукції на столі біля ваги знаходилася відкрита банка із майже двома літрами нітриту натрію (його додають у продукти не тільки для того, щоб зберегти їжу, але і надати колір та аромат м’ясним продуктам).
Згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я України нітрит натрію (Е-250) повинен зберігатися окремо від інших матеріалів в опломбованому приміщенні у спеціально призначеній закритій тарі під замком, з чітким написом “НІТРИТ НАТРІЮ. ОТРУТА”, а у виробничі цехи нітрит натрію повинен надходити з лабораторії тільки у вигляді робочих розчинів із зазначенням концентрації. До того ж має бути затверджений список осіб, які працюють з нітритом натрію та мають відповідну освіту.
Натомість у вищезазначеному цеху відсутній технолог, будь-якого наказу про закріплення відповідальної особи за зберігання та використання нітриту натрію немає. Як пояснив працівник цеху, 19-річний Дмитро (за освітою будівельник: муляр-штукатур), він наважував спеції і нітрит натрію під час приготування ковбасних виробів. Аналогічну процедуру виконував власник ковбасні, 24-річний Сергій, який за фахом… технолог деревообробного виробництва.
Довідка. Головна небезпека використання нітриту натрію в харчових продуктах - можливість утворення нітрозамінів, що викликають онкологічні захворювання. Нітрозаміни утворюються в продуктах із вмістом Е-250 при їх нагріванні, наприклад, в смаженому беконі.
¤ Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у ЛьвовіПропустивши два швидких м’ячі і ще в першому таймі залишившись у чисельній меншості, «Верес» поступився «Карпатам» у Львові і перервав свою десятиматчеву безпрограшну серію. Ця поразка стала найбільшою за часів відродженого народного клубу і третьою найбільшою для «Вереса» в елітному дивізіоні чемпіонату України....
| | ¤ Cкільки потрібно мити волосся шампунем?Двічі милити голову шампунем – необхідність чи маркетинговий хід? Як насправді правильно мити голову, розповідають експерти....
|
¤ Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики?Перед тим як у молодому віці почати ін’єкції ботоксу, варто врахувати всі плюси та мінуси і порадитися з лікарем. Бо є нюанси....
| | ¤ Проблеми з пам’яттю:втома, перевантаження чи щось серйозніше?На забудькуватість скаржаться багато: від молодих до людей похилого віку. Спочатку це проявляється начебто в дрібницях, але часто з віком проблема посилюється, і у якусь мить ми розуміємо, що нам важко на себе покластися, так багато витікає, не утримується, розчиняється ніби в повітрі. І тут ми починаємо замислюватися: це просто накопичилася втома і потрібно з’їздити у відпустку, попити вітамінки, чи справа в чомусь суттєвішому? А раптом провали у пам’яті – ознака захворювання? Давайте проаналізуємо, чому пам’ять може нас підводити і що з цим робити....
|
¤ На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опікиІнцидент стався 7 грудня близько 20:40 на залізничній станції Верба, що на Дубенщині....
| | ¤ У Рівному запрацювала нова модель громадського транспортуМожна сміливо говорити про те, що з 1 грудня у Рівному почала працювати нова модель громадського транспорту. Так, на вулиці міста виїхали нові автобуси, які курсують за маршрутом 47А. А загалом для зменшення заторів у місті значно зменшилася кількість маршруток малої місткості....
|
|