Різка зміна погоди, коливання тиску та температурного режиму виснажують наш організм і призводить до стрімкого зростання кількості хворих перед кабінетами дільничих терапевтів. Від цих, на перший погляд нескладних захворювань, страждають люди, їх гаманці та за великим рахунком - державна економіка. Адже якщо захворювання набуває епідемічних масштабів, воно класифікується як надзвичайна подія регіонального, а то й державного рівня. При цьому для локалізації та ліквідації лиха задіюються не тільки цивільні медичні заклади, а й органи виконавчої влади.
“Зимовим хворобам” можна запобігти попередньою вакцинацією, загартовуванням організму, попередженням переохолоджень та вчасним виявленням й ізолюванням хворих.
Захворювання на грип починається раптово, з лихоманки від 38 до 40°С, сильного головного болю, відчуття судомів у суглобах, у всьому тілі як при синдромі загальної інтоксикації. Інфікування відбувається повітряно-крапельним шляхом. Збудник захворювання на грип - найчастіше вірус типу А, рідше В і С.
Кожен, хто занедужав, неодмінно має дотримуватися певного режиму, насамперед перебувати в ліжку. Це - найважливіша умова як для одужання хворого, так і для боротьби з поширенням інфекції. Не слід вдаватися до самолікування, потрібно негайно викликати лікаря. А до його прибуття необхідно якнайбільше пити гарячого чаю, бажано з лимоном, чорною смородиною, малиною, настоїв з квітів бузини, липи, лужні мінеральні води, молоко з медом. Антивірусну дію має сік каланхое, часнику, цибулі, які застосовують у вигляді інгаляції або через введення крапель соку в ніс піпеткою.
За легкої та середньої форм перебігу грипу хворі лікуються в домашніх умовах, а госпіталізації підлягають пацієнти з тяжким гіпертоксичним перебігом, особливо ускладненим плевритом, пневмонією, менінгоенцифалітами.
Важливо знати кожному: не грип страшний, а неувага до захворювання. Якщо вчасно викликати лікаря і суворо дотримуватися режиму, то одужання гарантоване без будь-яких ускладнень. А ще варто не забувати: нормальний спосіб життя, харчування вітамінізованою їжею (овочі, фрукти, квашена капуста, а найліпше свіжа цибуля, часник), перебування хоча б вранці та ввечері на свіжому повітрі.