Гострий смак, своєрідний запах - головні кулінарні достоїнства часнику, а його лікувальні властивості відомі з давніх часів і анітрохи не зникли у століття антибіотиків.
Часник - це доступні в будь-який час року “ліки”: і при застуді він допомагає, і при шлункових розладах. Є в ньому речовини, які вбивають мікроби, і навіть заразні хвороби не завжди можуть переступити через бар’єр, який ставить між ними часник. Тут і грип, і дизентерія, хвороба брудних рук, і різні кишкові інфекції.
У часнику багато вітамінів В, С, Д. Не випадково їм лікуються від цинги. Є і речовини, які підвищують апетит, налагоджують роботу кишечника. З часником краще засвоюється їжа.
Тим, хто страждає на гіпертонічну хворобу або атеросклероз, слід їсти часник щодня: це полегшить головні болі, допоможе впоратися із запамороченням і безсонням.
Здавна відома народній медицині часникова настоянка. П’ють її при подагрі, каменях у нирках і сечовому міхурі. П’ять головок часнику дрібно ріжуть і кладуть у 500 г горілки. Протягом 8-10 днів її тримають у теплі. Приймають по половині чайної ложки 3 рази на день.
У складі відомого аллохолу міститься густий екстракт часнику. Аллохол призначають при гострих і хронічних захворюваннях печінки і жовчних шляхів, при запорах.
Часник допомагає і при лікуванні деяких жіночих захворювань. Протипоказаний він тільки в одному випадку - при запаленні нирок.
Нехай часник буде на вашому столі щодня. Тільки пам’ятайте: все добре в міру, не треба їсти часник голівками. Ефірні олії, які містяться в ньому, можуть подразнювати слизову оболонку шлунка і викликати печію. Цілком вистачить одного-двох зубчиків. До речі, цього достатньо, щоб повністю дезінфікувати рот. У того, хто їсть часник, не буває глистів.