Вважається, що сушені фініки сприятливо впливають на мозок, збільшуючи його продуктивність на 20% і більше.
У плодах фінікових пальм міститься багато заліза, магнію, фосфору, мінеральних солей, вітамінів груп А і В, незамінних амінокислот, протеїну та ін. Вчені вважають, що 10 фініків на день достатньо для забезпечення добової потреби людини в магнії, міді, сріблі, половини потреби в залізі, чверті потреби в кальції. Деякі дієтологи стверджують, що один фінік і склянка молока можуть забезпечити мінімально необхідну потребу людини в поживних речовинах. 23 види амінокислот, що містяться у фініках, відсутні в більшості інших фруктів. У сушених плодах фініків міститься 60-65% цукру - найвищий відсоток у порівнянні з усіма іншими фруктами. Причому це в основному глюкоза і фруктоза, споживання яких не несе негативних наслідків для організму людини в порівнянні з сахарозою.
За своїм поживними, дієтичними і лікувальними властивостям фініки прирівнюються до злаків. Вони корисні дорослим, дітям, вагітним жінкам. Свіжі фініки додають у багато страв - фруктові салати, здобні булочки, домашнє печиво, пироги і торти. З фініків виробляють фініковий мед, цукор, алкогольний фініковий сік, з серцевини дерева - пальмове борошно. Свіжі фініки добре зберігаються в холодильнику. Фініковий цукор набагато корисніший для організму, ніж тростинний або буряковий. Якщо покласти сушені фініки на деякий час у гаряче молоко, їхній смак покращується, а з начинкою з масла, горіхів, мигдалю або густого крему підвищується вміст білків і протеїну, необхідних людському організму.
Араби з фініків роблять пасту, яку можна зберігати цілий рік. Використовуються плоди фініків також для приготування компотів, мюслі, киселю і всіляких кондитерських виробів, є чудовим десертом. Їх можна перетворювати на борошно, отримувати певний вид меду. Після бродіння з них отримують приємний напій. Слід сказати, що фініки взагалі не містять холестерину. Фініки дуже корисні для травлення, вони виробляють очищаючу дію на травну систему. Російський учений І.І. Мечников рекомендував споживати фініки при кишкових розладах. Оскільки в’ялені і сушені фініки мають липку поверхню, і на них можуть потрапити забруднювачі і бактерії, то не слід довго тримати їх на відкритому повітрі, а перед вживанням потрібно мити.
Зі стародавніх часів фініки були відомі своїми цілющими властивостями. Вважалося, що плоди фінікових пальм дають силу, витривалість, збільшують тривалість життя, посилюють чоловічу статеву потенцію. Вони зміцнюють серце, печінку і нирки, сприяють розвитку в кишечнику корисних бактерій, підтримують кислотний баланс організму і живлять кров, сприяють розвитку кореневих закінчень мозку, посилюють здатність організму протистояти різним інфекціям, у тому числі вірусним. Фініки корисні також при анемії та гіпертонії, для грудей і легенів, заспокоюють кашель і сприяють вивільненню мокротиння, надзвичайно корисні для мозкової діяльності. Харчові волокна, що містяться у фініках, знижують ризик ракових захворювань.
Через високий вміст калію лікарі рекомендують вживати фініки при серцево-судинних захворюваннях. При серцевій недостатності фініки стимулюють діяльність серця, служать тонізуючим і зміцнюючим засобом, відновлюють сили після тривалої хвороби. Допомагають фініки при паралічі лицьового нерва, при перевтомі і фізичній втомі, при цукровому діабеті. Відвар фініків з рисом допомагає при дистрофії. Особливо корисні фініки жінкам при вагітності, під час пологів і при годуванні дитини. Вони полегшують пологи, сприяють початку вироблення жіночим організмом молока. Їх рекомендують також замість солодощів тим, хто дотримується дієти і прагне підтримувати свою вагу в нормі.
Отже - їжте фініки, і буде благо всій вашій сім’ї. Не хворійте!