№549 від 26.04.2012p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Смачного! Секрети приготування смачного чаюТрадиція чайної церемонії та чаювання до нас прийшла зі Сходу. Сьогодні вирощують велику кількість різноманітних сортів чаю, кожен з яких має свій неповторний відтінок, запах і смак. Але навіть дорогий чай із найкращих видів чайного дерева, із запашним ароматом, у чашці може виявитися несмачним, якщо його приготувати неправильно. Ось кілька порад про те, як правильно приготувати чай. Чайник для заварки Для приготування чаю використовуйте спеціальний заварочний чайник. Якщо ви заварюєте сорти чаю, що сильно відрізняються один від одного, то щоб не змішувати різні смаки, потрібно використовувати для кожного сорту інший чайник. Майстри чайної церемонії стверджують, що найкраще заварювати чай у чайниках із фарфору, кераміки, глини або скла. Всю посуду для чаю потрібно тримати в чистоті не тільки ззовні але і всередині. Носик чайника потрібно регулярно протирати від чайного нальоту. Зберігати чайний посуд не можна поряд із спеціями та іншими продуктами чи яречовинами, що мають різкий запах. Чай Щоб по-справжньому насолодитися смачним чаєм, купуйте лише якісний чай. Якісний чай повинен мати свіжий та терпкий аромат. Листя чорного чаю повинні мати чорний блискучий колір. Чим світліший колір мають листки зеленого чаю, тим вища його якість. Добрий чай повинен бути упакований у фольгу чи целофан, інакше він швидко вивітриться та втратить смакові властивості. Розроблена система позначень якості чаю. Для чорних листових чаїв це такі позначення: OР - це знак найвищої якості, FP - середньої, а PS - грубе листя, це найдешевший чай. Для середньолистових чаїв діють такі позначання: ВОР - це означає, що чайні листи поламали під час збору, ВР - листки трохи меншого розміру, але приблизно тієї ж якості. BPS і PD - середньолистовий чай найнижчих сортів. І нарешті, дрібнолистові чаї - висівки (F) і пил (D). Чим дрібніше чай, тим нижчий його сорт. Вода Часто люди забувають про те, що основа чаю - це вода, а тому потрібно серйозно ставитися до її якості. Для приготування чаю використовуйте очищену або джерельну воду, що не містить сторонніх домішок та запахів. Якщо у вас немає можливості придбати таку воду, то використовуйте воду, що була очищена побутовим фільтром для води. Побутує думка, що вода для приготування чаю має закипіти. Але досвідчені майстри чайної церемонії стверджують, що воду не потрібно доводити до кипіння, оскільки це псує смак води. Зелений чай рекомендують заварювати при температурі 80-850C. Для чорних сортів чаю для запарювання використовуйте воду нагріту до 90-950C. Але, якщо ви не впевнені у якості води, воду варто прокип’ятити і дати вистигнути до потрібної температури. Час заварювання Важливе значення має час заварювання чаю. Для кожного сорту цей час мо- же значно варіюватися. Тому, після покупки чаю, уточніть у продавця чи прочитайте на упаковці скільки часу його потрібно заварювати. Коли чай вже заварився, листя потрібно вийняти із чайника, щоб заварка не набула гіркого присмаку. Щоб було легше вийняти із чайника заварку, користуйтеся чайниками, які містять спеціальні змінні відділення для заварки, або використовуйте сита, у які насипають листки та опускають у чайник. Розмір таких контейнерів повинен бути розрахований на те, що під час заварювання чайне листя збільшується в об’ємі приблизно у два рази. Приготування чаю з лимоном також має свої особливості. Заварку потрібно приготувати по звичному рецепту та розлити у чашки. Лише після цього у чай можна додати лимон. Зберігання Зберігати чай потрібно у міцно закритій жерстяній банці, оскільки він має властивість вбирати сторонні запахи, що псує його якість.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |