№612 від 18.07.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Поради фахівця Про епідситуацію з захворюваності сальмонельозом в м.РівнеПротягом шести місяців поточного року в м.Рівне продовжує зростати рівень захворюваності сальмонельозом серед населення, склалася неблагополучна епідситуація з захворюваності на сальмонельоз. Показник захворюваності сальмонельозом за 6 місяців поточного року становить 21,2 на 100 тисяч населення (проти 8,8 на 100 тисяч населення), ріст показника в 2,4 раза є вищим від середьообласного показника в 3 рази. Із зареєстрованих 53 випадків сальмонельозу (проти 22 за аналогічний період минулого року, ріст на 31 випадок) 30 зареєстровано серед дітей (56,6%). Найбільш висока захворюваність сальмонельозом відмічається серед дітей від 1 до 4 років 22,6% (12 випадків), від 5 до 9 років 17,0% (9 випадків), від 15 до 17 років 9,4% (5 випадків). Із 53 випадків сальмонельозу: 48 викликані Sl.enteritydis 90,6%; 2 Sl. tifimurium 3,8%; 1 Sl. tshiongwe 1,9%, 2 випадки встановлені клінічно 3,8%. Аналіз опитувальних листків оперативного пошуку факторів показали, що найбільш розповсюдженими факторами в 20 випадках є курячі яйця (37,7%), в 9 випадках м’ясні продукти (17,0%), в 6 випадках молочні продукти (11,3%), в 3 випадках рибні продукти (5,7%). Основним ймовірним джерелом сальмонел так і залишаються яйця та м’ясопродукти. Висока захворюваність на сальмонельоз минулих років, зростання захворюваності цього року свідчить про постійно діюче джерело Sl. enteritidis. Причинами високої захворюваності сальмонельозом серед населення є вживання недоброякісних продуктів харчування, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів без належного температурного режиму, зниження рівня особистої гігієни, що сприяло розповсюдженню сальмонельозу. Не дивлячись на попередження ЗМІ, хворі на сальмонельоз продовжували споживати немиті, сирі або недосмажені курячі яйця, готувати з них домашній майонез, страви в клярі. Недотримання правил особистої гігієни сприяли зараженню 30,0% хворих. Завдяки проведеним оперативним заходам, направленим на посилення профілактичних та протиепідемічних заходів, жорсткому контролю за їх виконанням вдалося стабілізувати захворюваність сальмонельозом, не допустити спалахів серед організованих колективів, на об’єктах торгівлі та громадського харчування. Серед населення реєструвались лише епізодичні та сімейні випадки. На виконання даних завдань міським Управлінням ГУ ДСЕС у Рівненській області підготовлені та направлені матеріали з конкретними пропозиціями щодо проведення профілактичних та протиепідемічних заходів з профілактики гострих кишкових інфекцій, сальмонельозу, з визначеними проблемами, метою, специфіки відомств, установ.
Що ж таке сальмонельоз? Сальмонельоз інфекційне захворювання, що передається, в більшості випадків, з їжею (9698%), а також контактнопобутовим шляхом, який переважає серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку та дуже ослаблених. Викликається різними мікробами роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі: у воді до 5 міс., м'ясі та ковбасних виробах від 2 до 4 міс., у замороженому м'ясі близько 6 міс. (в пташиних тушках більше року), в молоці до 20 днів, кефірі до 2 міс., у вершковому маслі до 4 міс., твердому сирі до 1 року, пиві до 2 міс., в ґрунті до 18 міс. У деяких продуктах (молоко, м'ясні вироби) сальмонели здатні не лише зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі (наприклад, у напівфабрикатах). Соління та копчення на цього збудника кишкової інфекції впливають несуттєво, а заморожування навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів у продуктах. Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, в кишках яких з великою постійністю містяться сальмонели. Нерідко інфікуються яйця птахів. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років. Механічним переносником сальмонел можуть бути мухи. Захворювання розвивається через 671 годину після потрапляння сальмонел до організму. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. В останньому випадку людина являється джерелом зараження для оточуючих, але сам не страждає (бактеріоносійство). Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота. Випорожнення рясні, кал смердючий, досить швидко стає водянистим, з домішками слизу і зеленуватим відтінком.
Як попередити захворювання? М'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки; качині і гусячі яйця використовувати лише в тісто; не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей; кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити; для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування; молоко перед вживанням кип'ятити, особливо придбане на стихійних ринках; продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С; дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях, передбачених для цього.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |