№615 від 08.08.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Абетка здорового харчування Капуста броколіЯкщо врахувати, що капуста королева овочів, то цей вид капусти можна назвати найголовнішим серед “королівської знаті”. Знайомтеся, капустаімператор броколі. Чому першість серед інших видів капусти і овочів у цілому треба віддати саме броколі? Відповідь проста тому що поживна цінність цього продукту найвища, при цьому корисні властивості броколі одні з найбільших і ефективніших. Пояснити користь броколі для здоров’я людини легко, досить вивчити її мінеральновітамінний склад і спектр корисних властивостей. Вітамінний ряд досить широкий, до її складу входять вітаміни А, Е, С, К, вітаміни групи В, а також вітаміноподібні речовини метилметіонін (вітамін U). Причому рівень вмісту вітамінів досить високий, в броколі в 2,5 разa більше вітаміну С, ніж в цитрусових, за змістом вітаміну U вона поступається лише спаржі, кількість бетакаротину, який в організмі синтезується у вітамін А, нарівні з гарбузом і морквою. Броколі містить наступні мінеральні речовини: мідь, хром, селен, натрій, залізо, бор, кальцій, калій, магній, йод, фосфор, марганець, сірку. Поживний склад цього виду капусти також корисний, вона містить білки, жири і вуглеводи, є джерелом клітковини. Білкова складова цієї капусти містить цінні і незамінні для організму амінокислоти, які беруть участь в основних процесах життєдіяльності всього організму. Жирова частина представлена ненасиченими жирними кислотами (омега 3), які є найважливішою складовою частиною клітинних мембран і мозкових структур. Якщо врахувати низьку калорійність цього овочу всього 30 кал на 100 г продукту, то можна сказати, що броколі ідеальна дієтична їжа, яку можна вживати усім без виключення, особливо тим, хто стежить за своєю вагою. Завдяки цілому комплексу корисних речовин, броколі славиться своїми корисними властивостями і позитивно діє на всі системи організму. При вживанні суцвіть капусти значно підвищується імунітет, посилюється опір організму до збудників різного роду хвороб. Оскільки сила імунітету безпосередньо залежить від лімфатичної системи, а близько двох третин лімфатичних тканин знаходиться в кишківнику, клітковина, що входить до складу броколі, очищає кишківник від накопичень, токсинів, шлаків, зміцнюючи тим самим організм зсередини. Значна загоююча властивість вітаміну U робить броколі незамінним продуктом у меню осіб, які страждають виразками шлунковокишкового тракту. Цей вітамін не синтезується організмом і поступає зовні, тому надзвичайно важливо вживати продукти, багаті цією речовиною. Для успішної роботи підшлункової залози надзвичайно необхідний хром цей елемент, який удосталь міститься в броколі, позитивно впливає на роботу підшлункової залози, стабілізує вироблення інсуліну, регулює рівень цукру в крові. Антиоксиданти, які входять до складу капусти, омолоджують організм, виводять вільні радикали, знижують кількість холестерину низької щільності. Це не лише значно покращує склад крові, але і позитивно впливає на роботу кровоносної і серцевосудинної системи, зміцнюючи сердечний м’яз, нормалізуючи потік крові та артеріальний тиск. Позитивний вплив робить броколі і на кісткову систему, вміст кальцію (47 міліграм на 100 г) і інших не менш важливих мікроелементів, запобігає руйнуванню кісток, зубів, є відмінною профілактикою остеопорозу.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |