ТзОВ “Інус ЛТД” представило ковбасу варену вищого сорту “Лікарську”, ковбаси варенокопчені вищого сорту “Сервелат” та “Московська”. ПП Омелянчук В.М. запропонував на розгляд дегустаційної комісії оселедець атлантичний жирний великий нерозділений середньосолений та рибні пресерви: “Філе оселедця атлантичного жирного пряного посолу зі спеціями”, “Оселедець “Матьє” маринований в олії, філешматочки”, “Оселедець “Матьє” маринований в олії з овочами, філешматочки”. ПП Коленчук І. Є. презентувала торти: “Сирний заливний”, “Медовий з чорносливом”, “Чорний принц”, “Флірт”. ПАТ “Родина” представило виріб хлібобулочний “Соломка “Чарівниця” глазурований кондитерською глазур’ю”, мармелад “Калейдоскоп”, ірис “Кицюня”, “Кицюня з арахісом”, “Кицюня з родзинками”.
Участь у засіданні Обласної дегустаційної комісії приймали представники ДП “Рівнестандартметрологія”, Рівненської торговопромислової палати, Держкомпідприємництва, Інспекції у справах захисту прав споживачів, Держсанепідемслужби, Антимонопольного комітету, облдержадміністрації, Управління ветмедицини, а також провідні фахівці підприємств харчової галузі Рівненщини. Експерти оцінили продукцію за смаковими показниками, ознайомились з протоколами випробувань та нормативною документацією на представлену продукцію, розглянули її маркування.
Технологи та представники виробників розповіли про походження сировини, технологію виробництва, механізми контролю якості, які вони застосовують. Незважаючи на те, що більшість виробників уже мають чималий досвід роботи, все ж і для них у членів дегустаційної комісії знайшлося кілька порад. Зокрема, більшість з них стосувалися маркування та перевірки якості сировини.
Керівник сектору стандартизації Леся Волошина зауважила: “Особливістю цього засідання стало те, що більшість представленої продукції виготовляється за ДСТУ, тобто державними стандартами. На сьогодні це рідкість, адже все більше підприємців працюють за власними технологіями та рецептурами, тобто за технічними умовами ТУ”.
За результатами засідання члени дегустаційної комісії прийняли рішення рекомендувати продукцію до виробництва. Тож незабаром на полицях магазинів Рівненщині з’являться нові види якісних ковбасних виробів, рибних пресервів, тортів та солодощів від місцевих виробників.
Як повідомили в пресслужбі ДП “Рівнестандартметрологія”, згідно вимог, перед початком серійного виробництва харчову продукцію повинна розглянути дегустаційна комісія. Під час засідань комісії виробники отримують поради від експертів, що дозволяє уникнути помилок та порушень у процесі виготовлення та реалізації продукції.