Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №638 від 09.01.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Як святкують Різдво в різних країнах світу

Як святкують Різдво в різних країнах світу

Різдво ­ одне з найголов­ніших і шанобливіших свят. На жаль, непримиренність і ортодоксальність деяких релігійних діячів перешкодила подоланню плутанини в літочисленні, тому західні християни відзначають Різдво в кінці грудня (як правило, 25 числа), а східні ­ на початку січня (7 числа). Різдво нерозривно пов’язане зі святкуванням Нового року. У багатьох європейських і інших країнах існує поняття різдвяних канікул ­ неодмінної зимової відпустки для дітей і дорослих, що триває з 24 або 25 грудня до перших чисел нового року.

Віфлеєм

Це невелике місто на Ближньому Сході, розташоване у межах сучасного Ізраїлю. Саме тут народився Ісус Христос, чиє народження з часом стало святом для величезної кількості людей. По Віфлеємі кожного Різдва неодмінно проходить особлива процесія - попереду чорний кінь, що везе хрест, трохи позаду - свита вершників.

На центральній площі Віфлеєма на Різдво встановлюють високий стовп, увінчаний зіркою, яка символізує ту саму віфлеємськую зірку, що вказала волхвам час і місце народ­ження Спасителя.

Німеччина

Звичай ставити і прикрашати ялинку на честь цих свят має німецьке, язичницьке коріння. Кондитери Німеччини, причому в промисловому масштабі, першими в світі стали виготовляти шоколадних дідів-морозів. З XIX століття німецькою Дід Мороз зветься Вайнахтсманном і вважається нащадком Святого Миколи і Кнехту Рупрехта. Різдво в Германії - свято сімейне. Сім’я повинна неодмінно зібратися за святковим столом. Цього дня відбувається церемонія обміну подарунками, яка навіть має свою назву - Бешерунг.

Італія

Італійці в кінці року, що йде, мають звичай викидати старі або непотрібні меблі, причому прямо з вікон. На різдвяний стіл вони люблять подавати угрів. А маленькі італійці чекають подарунків від жінки Діда Мороза, хоч і не зовсім Снігуроньки, яку звуть Ла Бефана.

Італія відзначає Різдво за католицьким календарем - 25 грудня, і ця найважливіша для християнського світу подія співпадає з найважливішим для Римської Імперії святом - Сатурналіямі. Цього дня стародавній світ святкував зимове сонцестояння - день, в який відроджується Сонце.

Язичницьке свято не було забуте італійцями, і до цих пір на Різдво підпалюють велике поліно, яке повинне горіти аж до Нового року. Ця виключно язичницька традиція була запозичена у північних європейських країн, де так само шанували день зимового сонцестояння. Згідно язичницькій вірі, спалювання поліна втілює очищення людей від всього поганого, знищення зла і проводи старого року.

Різдвяне поліно, яке, до речі, по-італійськи називається ceppo, не тільки спалюють, але і з’їдають. Цей десерт, хоч і є винаходом французьких кондитерів, присутній і на святковому італійському столі (як правило, в шоколадній версії) поряд з традиційними національними солодощами.

Франція

На Різдво французи люблять зображати саму подію, тому всюди, у вітринах, в будинках в ці дні безліч сцен народження Христа: з яслами, агнцями і маленькими ляльковими глиняними чоловічками, що зображають немовля. Ці фігурки тут називають “сантонс”.

Великобританія

У цій країні, де понад усе цінують традиції, неод­мінним атрибутом свята є коротка промова королеви, яку вона вимовляє відразу після різдвяного обіду. Перед тим, як зібратися за святковим столом, вся сім’я йде в церкву. Діти тут замовляють подарунки Father Christmas (буквально Отець Різдво). Йому треба написати докладний лист з перерахуванням бажаного і кинути його в камін. Дим з труби доставить список бажань прямо за призначенням.

Фінляндія

Сам Санта-Клаус живе саме тут, в снігах фінської Лапландії. Рішенням ООН з 1984 року Лапландія офіційно проголошена “Землею Діда Мороза”. Як би його не називали - Санта-Клаусом, Дідом Морозом або по-фінськи Йоулупуккі - лист будь-якого жителя Землі, маленького або дорослого, дійде до нього за адресою: Фінляндія, 96930, Полярне коло. За старих часів Різдво тут проголошувалося дещо раніше, і тоді подавали традиційне різдвяне пиво і свинячі ніжки. Тепер, коли Різдво святкується 25 грудня, ялинку тут прий­нято приносити в будинок не раніше 24 грудня. До речі, традиція прикрашати будинок лісовою красунею прийшла до Фінляндії на початку XIX століття з Росії, коли Фінляндія була в її складі. Отже, в день Різдва вся сім’я вранці прикрашає ялинку і будинок, вдень багато хто йде в храми, а потім - в улюблену кожним фінном сауну. Ввечері, чисті і відпарені, всі збираються за святковим столом. Головний різдвяний напій - глінтвейн. Традиційне різдвяне блюдо - особливим способом приготована і запечена шинка. До неї подається морквяна або рисова каша, причому з сек­ретом. Тому, в чиїй тарілці опиниться один-єдиний мигдалевий горішок, йому весь рік везтиме абсолютно в усьому.

Росія

У Росії в старі часи Різдво справляли раніше Нового року. Вважалося, що весь різдвяний тиждень треба зберігати достаток на столі. У заможних селян і міщан всі святкові дні стояла свиняча голова на столі, подавалася смажена свинина, заєць в горщику і каша в гарбузі. Напередодні Різдва російські люди палили вогнища, що було відгомоном язичницьких уявлень про відродження Сонця, з чого і починається Новий рік. Також росіяни вважали, що до таких різдвяних вогнищ приходять обігрітися покійні, які встали з могил. Різдвяним ранком всією сім’єю належало відвідати церкву. Ввечері всі збиралися за столом, на який виставляли кутю (вівсяний кисіль). Під час вечері господар відчиняв двері або вікно і запрошував мороз (ще не Діда Мороза, а його “прадідуся” Мороза Васильовича) покуштувати куті, щоб вмилостивити його, і тоді заморозком навесні не поб’є яровий хліб, капусту і огірки. Магія будь-якого початку (як почнеш, так і піде) стала основою цілого зведення правил поведінки в Новий рік. Не можна було цього дня робити важку і брудну роботу, віддавати борги, щоб не робити цього цілий рік. Зате належало одягатися у все нове і навіть багато разів переодягатися, щоб увесь рік бути з обновами.

Веселого Рiздва Вам!

09.01.2014


Переглядів: 1400

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1166 від 24.04.2024p.
¤ 
Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Цей первинний матеріал використовуватимуть для лікування травм спинного мозку. Про це на своєму Telegram повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш....

¤ 
У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

П’ять громад Рівненської області візьмуть участь у загальнонаціональному проєкті ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Це Гощанська, Рівненська, Костопільська, Радивилівська та Вараська....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21231)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17364)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14588)
• Допомога під час карантину [967] (14507)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14342)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14161)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14036)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14006)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14001)
• Живи до ста! [965] (13978)
• Бюджет і ми… [965] (13917)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13914)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13783)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13691)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13687)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13631)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13248)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13220)

ТОП-15 свіжого номера:

• Збільшено грант для Рівного від корпорації НЕФКО (484)
• Як шкіра може розповісти вам про здоров’я серця? (62)
• Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані (62)
• Три простих напої для профілактики тромбозу (61)
• Чому темніє в очах, коли ви встаєте з ліжка? (60)
• У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей (60)
• Прості способи знизити кров’яний тиск (59)
• Зіткнення автомобіля з велосипедом (59)
• Переходив дорогу і потрапив під авто (58)
• У Березному в ДТП постраждав неповнолітній пішохід (56)
• Переправляв за кордон чоловіків з «інвалідністю» (54)
• У трьох закладах Рівненщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (53)
• Постачали наркотики до колонії (53)
• П’яний водій збив пішохода (53)
• У Вараському районі загинув мотоцикліст (51)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"