![]() |
№639 від 16.01.2014p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Потрібно знати ![]() ВІТАМІНИ. ДЕ ЇХ ВЗЯТИ ВЗИМКУ?У зимові місяці ми часто відчуваємо занепад сил і настрою, сонливість і загальне нездужання. Так організм сигналізує нам про нестачу вітамінів. Чим заповнити цю прогалину? Щоб повернути собі сили, наповнити організм енергією і підвищити імунітет, ми часто йдемо, як нам здається, найправильнішим шляхом в аптеку за вітамінним комплексом. Багато хто вважає, що взимку натуральні вітаміни знайти складно, тому більше довіряють хімічним препаратам. Але насправді і в звичайних продуктах харчування корисних речовин достатньо, головне правильно їх поєднувати!
Хімічні Аптечні вітамінні комплекси можна вживати, але їх обов’язково повинен підібрати лікар після обстеження. Це потрібно для того, щоб не виникла нестача одного елемента і надлишок іншого. Наприклад, якщо в організмі і так багато вітаміну С, а ми почнемо споживати його ще більше, це може призвести до неприємних наслідків. Наприклад, може утворитися каміння в нирках, з’явиться алергічна висипка і порушитися робота шлунка. А надлишок вітамінів А, D і F може викликати сильні головні болі і постійну нудоту. Тому навіть призначені лікарем вітаміни потрібно приймати тільки в рекомендованій дозі! Натуральні Вітаміни, що містяться в продуктах, засвоюються нашим організмом набагато краще ніж такі ж, але створені за допомогою хімічного синтезу. Просто для того, щоб отримувати максимальну кількість корисних елементів, необхідно знати, як вони між собою поєднуються, і на що впливає кожен з них. Вітаміни А і Е необхідні для здоров’я шкіри, волосся, слизових оболонок. Впливають на білковий і жировий обмін, покращують циркуляцію крові. Беруть участь в регуляції рівня гормонів і захищають печінку. Взимку ці вітаміни важливо отримувати в достатній кількості, оскільки вони підвищують опірність організму до вірусних інфекцій. Містяться: в яловичій печінці, рибі жирних сортів, кисломолочних продуктах, яйцях, моркві, насінні соняшника, арахісі, вівсянці і оливковій олії. ВАЖЛИВО! Ці вітаміни відносяться до жиророзчинних, тому засвоюються тільки в поєднанні з рослинними і тваринними жирами. Наприклад, салат з моркви, заправлений сметаною або рослинним маслом, набагато корисніший, ніж просто морквина. Вітаміни групи В покращують розумові здібності і настрій, регулюють водний баланс і вуглеводний обмін, запобігають захворюванням шкіри. Оскільки ці вітаміни повільно всмоктуються, їх потрібно вживати регулярно. Містяться: в хлібі з висівками, броколі, помідорах, бобових, капусті, рибі і морепродуктах, баранині, горіхах, рослинній олії, сухофруктах і гречці. Вітамін С відомий як один з найсильніших антиоксидантів. Зміцнює імунітет і прискорює відновлення після перенесених недуг. Бере участь в обміні вуглеводів і захищає від стресів. Міститься: в кропі, петрушці, перці, журавлині, брусниці, обліписі, яблуках, брюссельській капусті, цитрусових, квашеній капусті і буряку. Вітамін D зміцнює кісткову тканину, захищає від переломів. Цей вітамін можна отримати не тільки з їжі, а й просто в сонячну погоду. Вітамін D дуже важливий для організму, адже без нього практично не засвоюється кальцій, який необхідний для наших кісток опори всього організму. Містяться: в печінці тріски, жирній морській рибі, яйцях, молочних продуктах, печінці тварин і кукурудзяній олії. Важливо пам’ятати, що алкоголь і нікотин руйнують більшість вітамінів і мікроелементів, а кофеїн знижує їх вміст в організмі. Деякі лікарські засоби також заважають засвоєнню корисних речовин. До них відносяться снодійні та проносні засоби, а також антибіотики. До речі, заморожені овочі, фрукти і ягоди зберігають практично всі свої корисні властивості, тому їх можна розглядати як повноцінне джерело вітамінів взимку. Розморожувати їх необхідно безпосередньо перед вживанням, не піддаючи довгій тепловій обробці.
Коментарі (0):
|
© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |