|
№639 від 16.01.2014p. |
| Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Корисно знати Їжте правильно і будьте здорові!Під поняттям “режим харчування” прийнято розуміти певні правила вживання їжі, яких необхідно дотримуватися, щоб не мати проблем із здоров’ям та надлишковою вагою. Це своєрідна запорука того, що травна система працюватиме ефективно і ритмічно, а також підвищиться фізична та розумова активність. Адже надлишкове чи нерегулярне вживання їжі не принесе здоров’ю нічого доброго. Не існує універсального режиму харчування для всіх людей, у кожному випадку його потрібно підбирати індивідуально. Зрозуміло, що звичайна доросла працююча людина і, наприклад, спортсменатлет будуть харчуватися порізному, оскільки у них суттєво відрізняються фізичні та інтелектуальні навантаження. Більшість людей підтримує 34разове харчування з перервами в 45 годин. Оптимальним режимом харчування лікарі вважають той, коли їжа вживається 4 рази на день. А з відомою приказкою “Сніданок з’їж сам, обід розділи з товаришем, а вечерю віддай ворогу” вони категорично не згодні.
Не поспішати і не переїдати Уже давно відомо, що їжу під час її прийому необхідно ретельно пережовувати. Інакше вона недостатньо оброблюється слиною і створює зайве навантаження на шлунок, у результаті чого погіршується переварювання і засвоєння їжі. При швидкому вживанні їжі повільніше настає відчуття насичення, і виробляється звичка переїдати. Правильний обід не повинен продовжуватися більше, як півгодини. Зазвичай одразу після вживання значної кількості їжі, ще й калорійної, дає про себе знати сонливість, знижується працездатність. І якщо є необхідність перекусити під час роботи, потрібно зважати на те, що цей “перекус” не повинен перевищувати 35% енергоцінності і маси добового об’єму раціону, не повинен включати страви, що важко перетравлюються, наприклад, жирне м’ясо, бобові та інші схожі продукти. Меню вечері не повинно містити страв, що сповільнюють секреторну і рухову функції травних органів, а також тих, що викликають підвищення газоутворення, метеоризм, а також нічну секрецію шлунка. Такими можуть бути будьякі смажені страви, багаті жирами, грубою клітковиною, екстрактивними речовинами, сіллю. Час для останнього прийому їжі варто вибирати не пізніше ніж за півторидві години до сну. Вечеря повинна складати 510% добової енергоцінності раціону і мітити такі продукти, як молоко, кисломолочні напої, фрукти, соки, хлібобулочні вироби.
Коментарі (0):
|
| Лист редакторові | RSS | Передплата газети
| Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама
© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: | ||||||||||||||||||||||||||||