№670 від 21.08.2014p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Варто знати Від холестерину добра не шукаютьОстаннім часом вчені і лікарі нібито перестали “звинувачувати” продукти харчування в тому, що вони винні в атеросклерозі. Але страшне слово “холестерин” все таке “гуляє” в Інтернеті, на ТБ, в часописах. По суті, холестерин – це речовина важлива і потрібна. Будівельний матеріал для наших клітин, необхідний для росту кісток, дозрівання статевих гормонів. Виробляє його печінка, вона ж при необхідності (наприклад, ушкодженнях клітин) може збільшувати постачання холестерину в сотні разів. Насправді норма холестерину – це норма всього організму. Холестерин, який виробляє наша печінка, міститься в крові в двох видах – чистому і “запакованому” в протеїнову оболонку, так звані ліпопротеїни. “Запаковані” бувають двох видів – “хороші” і “погані”. Ті, що з високою щільністю оболонки, - “хороші”, з низькою “погані”. Останні і допомагають з’являтися бляшкам на стінках кровоносних судин. Але не зважаючи “на погану” сутність клітин з низькою щільністю, вони теж потрібні організму. Адже низький вміст “поганого” холестерину може зіграти злий жарт, порушивши гормональний фон і викликавши депресію. Дійсно, сучасний підхід до атеросклерозу і холестеринових “страхіть” не робить головний акцент на їжі. При цьому ніхто не відміняв тих самих продуктів, які і стали холестериновим каменем спотикання. В основному це продукти тваринного походження: червоне м’ясо, особливо жир – яловичий і баранячий, жовтки яєць, жирні кисломолочні продукти, в тому числі і твердий сир, вершкове масло. Власне, в них поєднання холестерину і жирів знаходиться в найбільш небезпечній для наших судин формі. Тому лікарі не рекомендують ці продукти людям з підвищеним вмістом холестерину в крові. Якщо ж у вас все гаразд (і це вам показали аналізи, а не особиста оцінка самопочуття), то можна і не відмовити собі в улюблених продуктах. Головне, не забувайте раз в рік (а тим хто старше 50, - два рази в рік здавати біохімію крові, щоб дізнатися про вміст холестерину). Отже, від чого ще може залежати підвищений рівень “поганого” холестерину? Вчені різних країн склали список. Сюди потрапили: спадковість (коли у людини відсутній спеціальний ген, визначений природою на боротьбу з холестерином), малорухомий спосіб життя, вік і стать (після 20 років рівень холестерину починає зростати, але чим старший чоловік, тим вищий у нього рівень холестерину в порівнянні з жінками. Правда, жінки після настання менопаузи швидко їх наздоганяють). Деякі захворювання (діабет, гіпотеріоз, захворювання нирок або цироз печінки), куріння, лікарські препарати (бета-блокатори, естроген і кортикостероїди) можуть знизити рівень хорошого холестерину. Рівень холестерину повинен бути в межах 3-5 одиниць. Аналіз, який виявляє в крові “поганий” і “хороший” холестерин, називається ліпідограмою. Якщо в судинах з’являються холестеринові бляшки (потім тромби), то в першу чергу слід перевірити печінку. Холестерин, як сировина для утворення нових клітин попадає в організм з їжею. Відпрацьований матеріал (поганий холестерин) повинен виводитися. Печінка погано працює, якщо в організмі регулярний застій жовчі. Слід пам’ятати, що люди які мають високі показники холестерину в крові не можуть мати високий рівень здоров’я.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |