№675 від 25.09.2014p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Лікарські рослини і приправи ГвоздикаПекучий і пікантний аромат цих прянощів робить будь-яке блюдо ще апетитнішим і привабливішим. Проте її корисні властивості не обмежуються лише ароматизацією кулінарних виробів, не менш широко застосовують ці суцвіття в медицині для лікування різних захворювань. Знайомтеся – гвоздика – унікальна за своїми смаковими і корисними якостями спеція, що є висушеними бутонами гвоздичного дерева Сизигиум, що не розкрилися. Склад гвоздики настільки багатий вітамінами, мікроелементами і іншими речовинами, що відразу стає зрозуміло, звідки у гвоздики такі потужні корисні властивості. Харчова цінність гвоздики пояснюється високим вмістом білку (6 г на 100 г), жирів (20 г на 100 г), вуглеводів (27 г на 100 г). Третину гвоздики складає клітковина – потрібні харчові волокна, що впливають на функцію кишковика (34 г клітковини на 100 г гвоздики). Також у складі цих прянощів знаходиться зола, вода (приблизно по 6 г на 100 г продукту). Близько 20% цієї спеції складає ефірну олію, багату цінними ароматичними з’єднаннями. Вітамінному складу гвоздики може позаздрити найповніший мультивитаминий комплекс. У складі висушених суцвіть знаходяться: бета-каротин, основна маса вітамінів групи В (В1, В2, В3 або РР, В4, В6, В9), аскорбінова кислота, Токоферол (вітамін Е) і філохінон (вітамін К). Мінеральні речовини представлені мікро і макроелементами, такими як: калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, залізо, марганець, мідь, селен, цинк. Також в бутони гвоздики входять глікозиди, дубильні речовини, слизи. Спектр корисної дії гвоздики дуже широкий, вона має антисептичну і бактерицидну дію, знеболює і знімає спазми мускулатури. Також вона має тонізуючі і ранозагоювальні властивості. Здатність підвищувати тонус м’язів – як корисну, так і шкідливу властивість гвоздики. Корисну дію вона виявляє на жіночий організм, приводить в норму менструальний цикл, а ось для вагітних жінок тонізуючі властивості гвоздики – шкода, підвищення тонусу мускулатури матки негативно відбивається на стані малюка. Додавання гвоздики в їжу позитивно позначається на роботі усіх органів травного тракту, вона стимулює вироблення травних соків, посилює апетит, нормалізує переварювання їжі. Ці прянощі широко використовують при лікуванні коліту, кишкових кольок, метеоризму, діареї, хворобах прямої кишки. Гвоздика застосовується і при лікуванні ряду стоматологічних проблем, вона усуває неприємний запах з рота, знімає зубний біль (досить розкусити суцвіття і прикласти до місця болі), сприятливо впливає на ясна, застосовується для лікування пародонтозу. Самі останні дослідження показали, що велика користь гвоздики в боротьбі з раковими хворобами, ця приправа здатна гальмувати зростання ракових клітин. Антиканцерогенні властивості гвоздики ще вивчаються, учені сподіваються створити на основі гвоздики препарат для лікування лейкемії. Завдяки великому змісту вітамінів групи В неоцінима користь гвоздики для нервової системи. Ці прянощі прискорюють відновний процес після фізичної або психічної перевтоми, знімають напругу, заспокоюють. Гвоздика відноситься до розряду пекучих прянощів і дратівливо впливає на слизову оболонку органів травлення, тому особам, що страждають виразковими виразками гастродуоденальної області, не рекомендується вживати гвоздику, також ця приправа протипоказана при гіпертонії і при гастриті з підвищеною кислотністю.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |