У кмині знаходиться велика кількість корисних речовин, це вітаміни групи В (піридоксин, рибофлавін, тіамін), Токоферол, - каротин, філохінон і аскорбінова кислота. Ця спеція багата кальцієм, калієм, залізом, фосфором. Усі ці складові потрібні для забезпечення нормальної життєдіяльності організму.
Додавання в їжу кмину заспокоює процеси бродіння в травному тракті, збільшує виділення шлункового соку, позбавляє від кольок і метеоризму. Насіння кмину має яскраво виражені протибактерійні, сечогінні, вітрогонні, антисептичні і протизапальні властивості. Додавання спеції в їжу освіжає дихання і зменшує надлишок слини.
Включення в раціон цієї спеції – хороша профілактика такого складного захворювання як простатит і ще цілого ряду хвороб чоловічої і жіночої сечостатевої системи. Кмин є відмінним антидепресантом, він показаний при дратівливості, істеричних станах, підвищеній збудливості і безсонні.
Насіння кмину має відмінні антибактеріальні, відхаркувальні і протизапальні властивості, тому їх застосовують при різних простудних захворюваннях бронхіальній астмі, бронхітах і складних кишкових інфекціях. Кмин відновлює обмін речовин, посилює роботу травних залоз, його рекомендують додавати в їжу людям охочим позбавитися від проблем із зайвою вагою. Кмин сприяє якнайшвидшій регенерації тканин, покращує зовнішній вигляд шкіри, особливо жирної. Його рекомендують споживати при гастритах зі зниженою кислотністю і анемії.
Сприятливо діє на імунну систему організму. Зменшує запаморочення, позбавляє від вушного болю, відновлює кровообіг, надає сил і стимулює фізичну активність. До складу ефірної олії кмину входить компонент карвон, який за даними окремих досліджень пригнічує зростання новоутворень різної локалізації. Кмин – загальновідомий лактогонное засіб, насіння кмину сприяє збільшенню кількості молока у годуючих матерів. Спеція тонизирующе діє на роботу внутрішніх залоз в цілому, знімає спазми і полегшує менструальні болі.
Декілька грам спеції в день буде достатній для того, щоб активізувати імунітет, позбавитися від цілого ряду проблем з травним трактом, нормалізувати підвищений артеріальний тиск, роботу нирок і серцево-судинної системи. Також кмин допомагає позбавитися від безлічі паразитів.
У кмину є свої протипоказання. Додавати його в їжу не рекомендується людям з індивідуальною непереносимістю, гастритом з підвищеною кислотністю, хворим на цукровий діабет. Не можна вживати кмин тим, у кого ішемічна хвороба серця, тромбофлебіт, тим що перенесли інфаркт. Вагітним жінкам їсти кмин можна тільки в дуже невеликих кількостях.