Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №688 від 25.12.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#ЕТЦ

Гарантія безпеки праці. Особи, які не пройшли навчання, інструктаж та перевірку знань з охорони праці, до роботи не допускаються!

Гарантія безпеки праці. Особи, які не пройшли навчання, інструктаж та перевірку знань з охорони праці, до роботи не допускаються!

Як відомо, кількість травм та рівень промислової безпеки на виробництві безпосередньо залежать від знання і дотримання правил з охорони праці.

Системне навчання та періо­дичне підвищення рівня знань працівників з питань охорони праці - один з основних принципів державної політики в галузі охорони праці, фундаментальна основа виробничої безпеки, необхідна умова вдосконалення управління охороною праці та забезпечення ефективної профілактичної роботи щодо запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням й аваріям на виробництві. А тому освітня підготовка до безпечної праці передбачена та регламентована відповідними нормативно-правовими актами, які регулюють обов’язки як роботодавців, так і найманих працівників. Більш докладно про це - в статті начальника навчально-методичного відділу ДП “Рівненський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України” Тетяни АНТОНЮК (на фото).

Фахівці ЕТЦ допомагають суттєво підвищити рівень знань з охорони праці

Навчання з питань охорони праці - основний організаційно-профілактичний захід, спрямований на збереження життя і здоров’я людини та запобігання нещасним випадкам на виробництві. Відповідно до Закону України “Про охорону праці”, посадові особи, діяльність яких пов’язана з організацією безпечних робіт, під час прийому їх на роботу і потім періодично - один раз на три роки - проходять навчання, а також перевірку знань з охорони праці. Якщо чисельність працівників на підприємстві перевищує 1000, навчання з охорони праці відбувається у “Головному навчально-методичному центрі Держгірпромнагляду України” в Києві. Якщо ж кількість працівників є меншою за 1000 осіб, керівники таких підприємств можуть проходити навчання в Рівненському експертно-технічному центрі.

Організація навчального процесу в ЕТЦ здійснюється, виходячи з досвіду поперед­ніх років, теорії і практики вітчизняної та світової науки. Неухильно керуємося Законом України “Про охорону праці”, що категорично забороняє допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктаж та перевірку знань з охорони праці. Фахівці ЕТЦ допомагають суттєво підвищувати рівень знань з охорони праці посадовим особам та іншим працівникам, зайнятим на роботах із підвищеною небезпекою та включеним до переліку робіт, де є потреба у професійному доборі.

Керівники та спеціалісти за спеціально складеною програмою отримують знання державних нормативних документів з охорони праці. Приміром, Правил будови і безпечної експлуатації кранів, парових та водонагрійних котлів, посудин, що працюють під тиском, ліфтів та підйомників, а також надання першої допомоги потерпілим у разі нещасного випадку. На заняттях ми аналізуємо статистичні дані про рівень травматизму, аварії в області, у галузях. Така реальна інформація психологічно налаштовує на тему безпечної праці, а керівників, зокрема, на усвідомлення того, що саме вони мають гарантувати безпеку найманим працівникам.

Лекційні заняття проводять досвідчені технічні експерти

Одним із напрямків роботи навчально-методичного відділу Рівненського ЕТЦ є інформаційне забезпечення питань охорони праці, яке включає в себе:

• інформування підприємств та організацій Рівненщини про наявність та чинність нормативно-правових актів з питань охорони праці (НПАОП) згідно з діючим реєстром;

• забезпечення замовників літературою, журналами, плакатами з охорони праці;

• методичну допомогу в розробці інструкцій та положень з охорони праці підприємства;

• виготовлення журналів, бланкової продукції, брошур, а також стендів і табличок.

На базі навчально-методичного відділу створені сучасні умови для навчання спеціалістів та посадових осіб підприємств Рівненщини. Лекційні та практичні заняття відбуваються у навчальних аудиторіях, які обладнанні сучасними технічними засобами: комп`ютерами, проекторами, теле- та відеоапаратурою, плакатами, стендами з охорони праці, є навіть виставка засобів індивідуального та колективного захисту. В процесі навчання тут використовують комп’ютерний навчально-контролюючий комплекс - автоекзаменатор “Охорона праці”, відеофільми, слайд-шоу. Слухачі мають можливість практикувати першу медичну допомогу на фантомі-тренажері серцево-легеневої реанімації.

Проведення навчання з питань охорони праці та правил безпеки потребує спеціальної фахової підготовки, поєднання теорії з практикою, тому до проведення лекційних занять залучаються, передовсім, досвідчені технічні експерти Рівненського ЕТЦ, державні інспектори Територіального управління Держгірпромнагляду у Рівненській області, представники управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Рівненській області, Головного управління ДСНС України у Рівненській області, інспекції Держенергонагляду та інспекції праці.

Слухачі мають змогу користуватись нормативно-правовими актами з охорони праці, які є в технічній бібліотеці Рівненського ЕТЦ. Бібліотека, що нараховує близько 2000 примірників нормативної та технічної літератури, постійно поповнюється новими виданнями НПАОП, довідковою та іншою технічною літературою.

Навчально-методичний відділ використовує у навчальному процесі свої власні методичні розробки: “Посібник з питань охорони праці для посадових осіб та спеціалістів підприємств, установ та організацій”, методичні рекомендації - “Запровадження на підприємстві системи управління охороною праці”, “Безпечна експлуатація побутових газових приладів”, “Безпечна експлуатація навантажувачів”. На даний час здані до друку "Методичні рекомендації для осіб, відповідальних за електрогосподарство".

За заявками підприємств були надруковані “Правила охорони праці під час роботи з інструментами та пристроями”, “Правила охорони праці на автотранспорті”, “Правила охорони праці в сільськогосподарському виробництві” та багато інших матеріалів з актуальних питань промислової безпеки.

На замовлення клієнтів працівники відділу надають методичну допомогу з розробки необхідних підприємствам інструкцій, положень та іншої документації з охорони праці.

У Рівненському ЕТЦ пройшли навчання близько 4000 посадових осіб

Цьогоріч у Рівненському ЕТЦ пройшли навчання близько 4000 посадових осіб підприємств різних форм власності. Особливу увагу співробітники відділу приділяють навчанню посадових осіб, які організовують проведення робіт, внесених до “Переліку робіт з підвищеною небезпекою”, відповідальних за газове господарство, електробезпеку, посудини, що працюють під тиском, котли, вантажопідіймальні споруди тощо.

Важливим напрямком роботи відділу є навчання інженерів з охорони праці та осіб, на яких покладено функції служби охорони праці на підприємствах. Згідно із законодавством, в малому бізнесі, на приватних підприємствах, де працює до 20 осіб, ці функції виконують фахівці інших фірм, що залучаються на договірних засадах. Отже, можна сподіватися, що знання одного працівника поширюються на кілька підприємств.

З метою допомоги підприємствам, які розташовані за 100 і більше кілометрів від обласного центру, навчально-методичний відділ організовує виїзні навчання. Тобто, не слухачі приїздять за знаннями, а співробітники відділу їдуть з ними до людей. Відділ тісно контактує з посадовими особами райдержадміністрацій, які відповідають за стан охорони праці в районах, а також з представниками районних відділень Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, з яким Рівненський ЕТЦ плідно співпрацює вже понад 10 років.

Цього року відділ отримав також нову ліцензію Міністерства освіти та науки України на право підготовки та підвищення кваліфікації зварників пластмас. Можливість пройти атестацію та підвищити свій кваліфікаційний рівень на базі відділу мають спеціалісти як Рівненської, так і сусідніх областей.

2/3 нещасних випадків

на виробництві спричиняє людський чинник

Як і кожне навчання, навчання з питань охорони праці закінчується перевіркою знань. До складу комісії з оцінювання знань входять державні інспектори Держгірпромнагляду та Держенергонагляду. Голов­ний критерій оцінки знань - об’єктивність. Вимогливість комісії зрозуміла: адже від рівня знань спеціалістів з питань охорони праці залежить безпека, здоров’я та життя працівників. Найкраще ж вони захищені тоді, коли отримали від роботодавця повну інформацію про робочі процеси, можливу небезпеку, правильні дії у складних ситуаціях, використання захисних пристроїв і засобів індивідуального захисту.

Окрім того, в навчально-методичного відділі Рівненського ЕТЦ уже кілька років функціонує відділення психофізіологічної експертизи. Ефективність його роботи не потребує доказів, оскільки відомо, що 2/3 нещасних випадків на виробництві спричиняє людський чинник, зокрема, нездатність виконувати роботи, пов’язані з експлуатацією об`єктів підвищеної небезпеки, через психологічні та психофізіологічні якості особи. Адже не кожна людина здатна негайно включитись у роботу, діяти організовано та зосереджено в складних і небезпечних умовах. Є чимало професій з елементами ризику, з якими важко впоратися навіть працівникам, котрі отримали відповідну кваліфікацію та освіту. Психофізіологічна експертиза потрібна, щоб виявити реальну професійну придатність кожного працівника та надати відповідний висновок роботодавцю. Фахівці стверджують, що впровадження чіткої системи психофізіологічного відбору дає змогу знизити виробничий травматизм на підприємствах на 40-70%.

Сьогодні на перше місце виходить якість навчання працівників, відповідальних за охорону праці. Мета навчання на базі ДП “Рівненський експертно-технічний центр” - отримання додаткових знань та навичок з питань охорони праці, обізнаність під час виконання робіт, особливо робіт підвищеної небезпеки, здатність запобігти та швидко реагувати на порушення, прийняття правильних рішень, спрямованих на запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням на виробництві.

25.12.2014


Переглядів: 1002

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14464)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14222)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13774)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13655)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (751)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"