Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №699 від 23.03.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Квітень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Весняні бур

Весняні бур'яни

З першими дійсно теплими сонячними променями із землі вилазять бур’яни. Не поспішайте позбутися від них, якщо у вас є своя ділянка. Бур’яниста трава допоможе вам запов-нити вітамінні запаси, а також мікроелементи та інші корисні речовини. Зібрані на ділянці кульбаба, лопух, кропива або лобода стануть відмінним доповненням на вашій кухні. Вирушаємо на “полювання”…

Кульбаба

Кульбаба не так сильний у своїх лікувальних властивостях, якими його наділила народна медицина, зате може похвалитися вітамінними якостями. У цьому жовтому бур’яні містяться бор, марганець, титан і молібден. Листя квітки містять каротин, вітаміни С і В2, холін, нікотинову кислоту, кальцій, калій, марганець, залізо, фосфор.

Приготуйте салат з кульбаби. Це найпростіше блюдо. Молоде листя кульбаби (витримані 30 хвилин в холодній підсоленій воді) порізати, заправити сметаною, олією або майонезом – за смаком. До кульбаби частенько додають і інші трави: щавель, крес-салат, кервель та ін. А ще можна порізати варене яйце.

Лобода

Селяни їли лободу, щоб не померти з голоду. У наші дні лобода допомагає людям, що страждають запорами, атонією кишечника, ожирінням. Лікувальні властивості лободи обумовлені великою кількістю в ній клітковини, пектинів, вітамінів і мікроелементів. Тому лобода цілком заслужено може знаходитися на вашому обідньому столі в якості вітамінного доповнення до їжі або окремого страви.

Приготуйте пюре з лободи. Листя опустити в окріп і варити до м’якості на сильному вогні. Воду злити, готові листя подрібнити будь-яким способом. Окремо приготувати соус: підсмажити борошно, додати молоко або вершки, змішати з подрібненою лободою, заправити тертим часником і сіллю. Пюре може бути гарніром до м’яса або самостійним блюдом, якщо в нього порізати варене яйце. Крім того, з лободи можна готувати зелений суп і будь-які інші страви, які готують з шпинату.

Лопух

Коріння лопуха або реп’яха містять ефірне і жирне масла, білки, глікозиди, слизу, дубильні і гіркі речовини, мінеральні солі, органічні кислоти (яблучна, лимонна та ін), інулін, смоли, вітаміни та ін Листя ж містять слиз, ефірну олію, дубильні речовини, аскорбінову кислоту та ін., Тому лопух сміливо можна вважати лідером серед бур’янів.

Приготуйте салат з лопуха. Молоді черешки лопуха опустити в окріп, варити на повільному вогні до м’якості. Порізати свіжий огірок і редис соломкою, додати нарізаний лопух, заправити сметаною, майонезом, рослинним маслом – за смаком. А можна приготувати зелений вітамінний салат з листя лопуха, додавши до них пряні трави, або/і варене яйце.

Кропива

В голодні воєнні та повоєнні роки кропива нарівні з лободою була основною стравою у багатьох сім’ях. Хоч у наші дні з продуктами немає проблем, але є проблема з вітамінами і мікроелементами, які містяться або, швидше, не містяться в сучасній їжі. Але цілком реально поповнити запас необхідних організму вітамінів і мікроелементів з допомогою кропиви. В ній містяться вітаміни а, С, K, B1, B2, B3, а також мідь, залізо, кальцій.

Приготуйте салат з кропиви. Листя кропиви опустити в окріп, варити на повільному вогні 1-2 хвилини. Відкинути на друшляк, порізати. Відвар ні в якому разі не виливати. Його можна додати в щи, борщ або просто випити замість води невеликими дозами протягом дня. Ріпчасту цибулю спасерувати в олії (не смажити! ) до м’якості. Прямо на сковорідку з цибулею покласти нарізану кропиву і варене яйце, посолити, перемішати. Можна додати трохи майонезу або сметани, але не обов’язково. І без заправки буде дуже смачно.

23.03.2015


Переглядів: 1186

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1216 від 02.04.2025p.




Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (22959)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (18862)
• Допомога під час карантину [967] (15832)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15828)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15526)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15440)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15359)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15296)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15291)
• Живи до ста! [965] (15232)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15171)
• Бюджет і ми… [965] (15132)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15019)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15011)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14854)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14797)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14551)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14489)

ТОП-15 свіжого номера:


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"