Ця речовина здатна не тільки підсилювати натуральні смакові якості, а й поліпшувати смак та аромат будь-яких продуктів. Зовсім невелика її кількість дає можливість виробникам значно економити, адже, поліпшуючи смак, глутамат натрію одночасно приглушує згірклість, тухлість та інші неприємні присмаки несвіжої та неякісної сировини. Це просто якийсь “чарівний” порошок: із несвіжого робить свіже, а з несмачного – смачне. Тому частіше за нього, нинішні харчовики використовують лише кухонну сіль. Глутамат натрію застосовують практично в усіх м’ясних, рибних, курячих, грибних, соєвих напівфабрикатах, у бульйонних кубиках, чіпсах, сухариках, снеках, соусах, сухих супах, продуктах швидкого приготування, приправах тощо.
Здається, чим може зашкодити нам ця добавка? Його не можна вживати людям з підвищеною збудливістю центральної нервової системи, захворюваннями кровотворних органів, шлунка, кишечнику, печінки, нирок. Харчові продукти навіть із “нормальним” вмістом глутамату не рекомендуються дітям, вагітним, людям похилого та й середнього віку – через підвищення артеріального тиску й рівня цукру в крові. Це саме ті недуги, котрі нині мають тенденцію до невпинного поширення в Україні, й не тільки. Синтетичний глутамат натрію володіє токсичними властивостями й надмірно збуджує клітини головного мозку, а за частого вживання може зумовити в них необоротні зміни, особливо в дітей та підлітків. Якщо вагітна вживає продукти з глутаматом натрію й одночасно п’є солодкі напої, в яких міститься аспартам (штучний підсолоджувач), то шкідливі речовини можуть проникати через плаценту й уражати нервову систему та мозок плода. Крім того, шкідлива добавка здатна зумовлювати такі серйозні проблеми зі здоров’ям, як алергія, бронхіальна астма, ниркова недостатність, та інші захворювання. За постійного вживання продуктів із глутаматом натрію порушується структура сітківки ока, гормональний баланс в організмі, виникають проблеми з травленням, може розвинутися гастрит і виразкова хвороба шлунка тощо.
У багатьох людей від частого вживання харчів із глутаматом натрію поступово взагалі зникають смакові відчуття, оскільки смакові рецептори атрофуються.
Ви коли-небудь замислювалися, чому діти так люблять сухарики та чіпси? Як показують дослідження, глутамат натрію спричиняє харчову залежність, що нагадує наркотичну. Звісно, наркотична залежність - це занадто, однак те, що глутамат натрію може діяти на організм на рівні ДНК, визнають уже багато фахівців. Людині перестає подобатися їжа з натуральних продуктів, і вона просто не може обходитися без цієї добавки.
Людей, котрі споживають харчі з цією харчовою добавкою (Е621), дедалі більшає у всьому світі. Чи ж дивно, що зростає рівень захворювань на цукровий діабет, гіпертонію та інші недуги, зумовлені шкідливою їжею? Свого часу низка зарубіжних видань оприлюднила відкриття американських учених про те, що ця добавка зумовлює розвиток онкологічних захворювань. Якщо харчова промисловість неспроможна обійтися без глутамату натрію, то треба хоча б зобов’язати виробників неодмінно, чітко й недвозначно вказувати на упаковці повний склад продукту з усіма “присмачками” ароматизаторами та барвниками у відсотках чи кількісно, а також їхню дію та протипоказання. Приховування інформації, надання брехливих відомостей шляхом маніпулювання термінами та назвами разом із невідповідними для продукту (з огляду на вартість компонентів) цінами – усе це містить ознаки дій, передбачених статтею 143 Кримінального кодексу України, – шахрайство”. Тож, дорогі читачі, ваше здоров’я залежить від вашої власної розсудливості сподіватися лише на свою розсудливість. Будьте обачними й відповідальними перед собою і своїми дітьми.