№713 від 30.06.2015p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Скористайтеся сезоном чорниць, аби оздоровитисяОдні з найсмачніших і корисних дикорослих ягід - чорниці - сьогодні користуються великим попитом у всьому світі. У США навіть вивели сорт садових чорниць, плоди яких значно більші за лісові. Але по-справжньому цілющими властивостями володіють лише чорниці лісові. Вітамінізують і подовжать молодість Чорниці - багаторічний чагарник із прямостоячими гіллястими стеблами висотою до 40 см. Вони ростуть у змішаних і хвойних лісах, переважно в тінистих і болотистих місцях. У наш час їх заготовляють із червня до перших заморозків. У цих чорних із сизим нальотом ягодах містяться вітаміни групи B, PP та C, пектинові й дубильні речовини, каротин, цукри, органічні кислоти, антоціани, мікроелементи, ефірна олія. На думку вчених, чорниці - абсолютний лідер за вмістом марганцю серед інших дикорослих ягід. Американські дослідники встановили, що антоціани, якими багаті плоди чорниць, завдяки унікальній здатності пригнічувати активність вільних радикалів, уповільнюють процес старіння.
Кому особливо корисні чорниці Напевно, сьогодні кожному відомо, що чорниці дуже корисні для зору: на їх основі розробляється цілий комплекс лікарських препаратів. Учені довели благотворний вплив ягід не тільки на гостроту зору (особливо нічного), а й на кровообіг у сітківці. Завдяки здатності знижувати стомлюваність очей, чорниці обов’язково потрібні тим, чия робота пов’язана з підвищеним навантаженням на органи зору. Ці лісові ягоди виводять з організму солі, тобто рекомендовані в разі каменів у нирках, ревматизму та подагри. Корисно їсти чорниці за недогрів’я, хвороб шлунка й печінки. А їх регулярне вживання знижує ризик розвитку онкологічних захворювань. Свіжі ягоди чорниць корисно вживати в їжу по 100-200 г двічі-тричі на день у разі погіршення зору, гастритів, хвороб суглобів і запорів. Приготований із плодів чорниць чай застосовують як сечогінний і в’яжучий засіб. Дуже смачний вітамінний загальнозміцнювальний чай із плодів і листя чорниць, суниць, малини та чорної смородини. Чорниці використовують і зовнішньо: перетерті через сито ягоди прикладають на екземи, прищі, незагойні рани.
“Лікувальні рецепти” Цілюще й листя чорниць. У них містяться речовини, що сприяють зниженню рівня цукру в крові, вони мають в’яжучу, протизапальну та сечогінну дію. Відвари й настої з листя призначають у разі діабету. Приготувати їх можна такими способами. Настій: 15 г сухого листя настоювати 1 годину в 400 мл окропу, пити по 100 мл тричі на день до їди за гастриту, діабету та нирковокам’яної хвороби. Відвар: 60 г листя кип’ятити 20 хв в 1 л води. Пити по 50 мл тричі на день у разі коліту, діабету та внутрішніх кровотеч. І відваром, і настоєм листя чорниць можна промивати рани й робити клізми за гемороїдальних кровотеч. У разі проносу, хвороб шлунка, ентериту та печії корисний відвар плодів: 1 ст. л. сухих ягід залити 2 склянками гарячої води, пити по 60 мл 4 рази на день до їди. Цей настій п’ють однаковими порціями протягом дня за подагри, ним же полощуть рот у разі стоматиту.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |