Калорійність добового раціону - до 3000 калорій. Їжу їдять підігрітою. Раціон гіпертоніків досить різноманітний, до нього входить прісний, житній та пшеничний хліб, сухарі, галети, вівсяні, гречані, рисові, пшеничні каші, овочеві та молочні супи, пісні борщі, картопля, капуста білоголовкова та цвітна, свіжі огірки, помідори, кабачки, гарбузи, баклажани, морська капуста. Вельми корисні за гіпертонії родзинки, курага, чорнослив, персики, абрикоси, банани, ананаси, волоські горіхи, мигдаль. Із м’ясних виробів можна нежирну яловичину і свинину, курку, індичку (у відвареному і запеченому вигляді), також нежирну рибу (у відвареному і запеченому вигляді). Дозволяється з’їсти одне куряче яйце на день. Годяться для харчування людей із гіпертензією і незбиране молоко, кефір, домашній сир, кумис.
Замість цукру краще їсти мед (до 50 г на день).
Обмежити себе доведеться не тільки в кількості їжі, а й у рідині - не більше 1,5 л на добу. Улюбленими напоями повинні стати соки, квас, відвар шипшини, неміцний чай.
А от продукти, про які краще забути: жирне м’ясо, сало, міцні бульйони, міцний чай і кава, перець, редька, копченості, гострі і солоні страви.
До цього списку також входять печінка, нирки, серце - все, що колись називали тельбухами, а тепер субпродуктами - у будь-якому вигляді: вареному, печеному і смаженому.
Завершують список заборон (краще б, напевно, з них почати) - шоколад і алкоголь. Про їхнє існування краще забути і не згадувати.