Умови зберігання овочів в квартирі
Краще всіх інших овочевих культур зберігається картопля. Нерідко її запаси в квартирі здатні збагачувати раціон городян всю зиму. Дуже важливо перед заготівлею просушити бульби на сонці близько 2-3 днів, після чого очистити їх від налиплого бруду. Потім слід ретельно перебрати картоплю і залишити для зберігання тільки той, на якому немає ніяких зовнішніх пошкоджень. Не потрібно зберігати її на балконі, картопля не любить морозів. Місце для її зберігання має бути сухим, прохолодним і захищеним від світла. Тому комора є найкращим варіантом.
Морква. Для її довгого зберігання потрібні сухі дерев’яні ящики (Не гратчасті) і прогрітий на сонці пісок. Як і картопля, моркву потрібно пару днів підсушити на свіжому повітрі, відокремити всі плоди, які мають механічні пошкодження і поїли шкідниками. У приготовані ящики потрібно засипати трисантиметровим шар піску, після чого укласти в ряд моркву так, щоб коренеплоди між собою не стикалися. Зверху моркву повністю засипається піском. Потім викладається наступний ряд плодів, за ним ще один… Заповнені доверху таким чином ящики можна зберігати на балконі.
Якщо хочеться протягом всієї зими мати свіжу капусту, потрібно стежити, щоб качани, що відправляються на зберігання не були переспілими (тріснутими), так як такі плоди незабаром можуть загнити. Обов’язково на качанах має зберегтися хоча б пара криючих листків, які захищатимуть капусту як від хвороб, так і від зовнішніх пошкоджень. Тримати капусту під час зберігання можна на нижніх полицях холодильника, але краще буде кожен качан обернути газетою і помістити в комору. Подібним чином можна зберігати і буряк.
Часник і цибуля, призначені для довгого зберігання, заготовлюється у вигляді плетених кіс, які виходять при переплетенні між собою стебел багатьох плодів. Попередньо часник і цибулю, слід 2-3 дня підсушити на сонці. Цибулю для майбутнього плетіння потрібно вибирати гірких сортів, тому що саме вона довго не псується і менш схильна до всяких хвороб. Часник для цих цілей вибирають великий, де зубки зібрані у великі головки. Дрібний часник, як би не зберігався, досить швидко висихає. У квартирі зроблені коси підвішують ближче до стелі, так як саме в цій області накопичується тепло, яке запобігає можливому гниття плодів.
Як ми бачимо, для зберігання овочів існують деякі загальні правила. До них відноситься: просушування плодів на сонці і перевірка на відсутність різних зовнішніх пошкоджень. Крім них слід знати, що ніколи не потрібно зберігати в одній купі різні види овочів, в іншому випадку всі вони швидко згниють. Збережені овочі потрібно регулярно оглядати і вибирати ті що почали псуватися плоди.