Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №731 від 02.11.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Листопад 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Грудень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Квасимо капусту

Спершу про найпростіший спосіб квашення. Суміш капусти з морквою перетираємо з сіллю,потім нею набиваємо діжку чи емальовану каструлю або відро.Десь із тиждень тримаємо її втеплі (+16 –200С). У цей час капуста дає сік і гази. Їх треба випускати з допомогою гладенько заструганої дерев’яної палиці або звичайнісінької качалки: двічі на добу нею протикають уміст діжки. Капусту накривають чистою полотнинкою та чистим дерев’яним кружком (ліпше дубовим), кладуть гніт. Після тижневої витримки в теплі капусту спускають у льох. До настання морозів міські господині можуть виставити її на балкон.

Є й інший дуже простий, але популярний спосіб засолювання капусти. Зачищені качани подрібнюють хто січкою, хто ножем, але краще з допомогою шатківниці, шаткована капуста виглядає дуже красиво. У тару набивають не кришиво, як післярубання в кориті, а довгасті смужки листя. Така капуста й у стравах виглядає апетитно. Подрібнену капусту разом із тертою морквою щільно вкладають у тару, потім масу заливають розсолом. Готують його так: у 8 літрах охолодженої кип’яченої води розчиняють дві склянки крупної солі й одну склянку цукру. Заливають і кладуть гніт (уламок звичайного гранітного каменя або металеву гирю). Навідміну від першого (сухого) способу цей дає змогу одержати готову капусту вже через кілька днів.

Хочете зробити капусту хрусткою? Щільні капустини очистіть від зеленого листя, наріжте великими частками разом із качаном, укладіть туго в діжку, перекладаючи нашаткованою морквою. Потім приготуйте розсіл– такий самий, як у попередньому рецепті. Цим розсолом залийте капусту, покладіть гніт.Протягом 6-8 днів витримуйте квашення при кімнатній температурі. Зайвий розсіл можна видалити, гази випустити. Потім діжку спускають у льох. Капуста виходить хрусткою та дуже смачною.

А тепер наведемо ще деякі варіації квашення, котрими можна урізноманітнити стіл нарівні з традиційними.

З овочами

На 10 кг капусти можна взяти1 кг солодкого перцю, 1 кг помідорів, кабачок, 5 морквин, 2головки часнику, зелень петрушки, коріандру, кропу, шматочок червоного гіркого перцю.

Кожну капустину розріжте разом із качаном начетверо й опустіть на 5 хв. у киплячу воду.Перець почистіть від плодоніжокі насіння, покладіть на 5 хв. вокріп. Кабачок зі шкіркою, помідори й моркву наріжте кружальцями, почистіть часник,крупно поріжте зелень. В емальовану каструлю вкладіть шарами капусту, кабачок, помідори,перець, кожен шар пересипте зубками часнику, зеленню й морквою.

Приготуйте розсіл (на 1 лводи – 2 ст. ложки солі), коли охолоне, залийте ним капусту,каструлю накрийте чистою полотнинкою або марлею, покладіть гніт. Залишіть капусту прикімнатній температурі на 3 дні.Потім винесіть на холод.

З виноградом і медом

На 2 кг капусти – 1 кг винограду, 200 г моркви, 100 г базиліка, 100 г меду, 15 г солі. Для такої капусти найкраще братискляні банки з кришками.

Капусту й моркву нашаткуйте, вкладіть у підготовлену тару, перешаровуючи виноградом і базиліком, залийте киплячим розсолом (на 1 л води – 15 гсолі й 100 г меду). Покладіть гніт. На другу добу капуста вже готова до вживання.

З яблуками

На 10 кг капусти – 500 г яблук, 25 г насіння кропу або кмину, 200-250 г солі.

Стиглі кислі яблука почистіть від шкірки й серцевини, наріжте часточками й змішайте з нашаткованою капустою. У підготовлену тару вкладіть інгредієнти, накрийте чистою тканинкою, покладіть гніт й залиште при кімнатній температурі на кілька днів. Проштрикуючи палицею, давайте виходити газам.

З хроном

Середня за розміром капустина, морква, головка часнику, трохи хрону, пучок зелені петрушки, 1 ст. ложка солі, 1 ст.ложка цукру.

Капуста, приготовлена за таким рецептом, буде готова вже через добу. Тому для її приготування найкраще підходятьскляні слоїки. Спочатку зробіть розсіл (на 1 л води – 1 ст.ложка солі, 1 ст. ложка цукру). Капусту тонко нашаткуйте, моркву натріть на тертці, все перемішайте, присмачте тертим хроном і часником, закладіть у тару. Додайте пучок подрібненої петрушки. Потім залийте капустугарячим розсолом і залишіть надобу при кімнатній температурі.

Квашена з буряком у маринаді

2 кг капусти, великий буряк, головка часнику, 1 перець болгарський.

Маринад: 1 л води, 1/2 склянки олії, 1 ст. ложка оцту, 2 ст.ложки солі, 3 ст. ложки цукру. Капусту наріжте шматочками, буряк – соломкою, часник дрібно посічіть. Складіть капусту в п’ятилітрову емальовану (але вжодному разі не алюмінієву) каструлю, пересипаючи шариморквою, буряком і часником, покладіть солодкий болгарський перець і залийте гарячим маринадом (змішайте олію, оцет, сіль, цукор, воду й скип’ятіть).Каструлю з капустою залишітьпри кімнатній температурі (18-240С) на 5-7 днів. Період шумування у такої капусти проходить не дуже помітно – без бурлінняй утворення піни. Тому готовність визначте на смак.

У погребі квашену капусту можна зберігати аж до нового врожаю, не забуваючи час відчасу обмивати гніт і прополіскувати тканинку.

Ще один слушний момент. У нашинковану капусту, яку заквашують, можна покласти цілі качани, очистивши їх від зеленого листя.

Квашену капусту можна вживати і як закуску, і як гарнір, а також використовувати для приготування салатів, борщів тощо. Певним чином приготована, вонаможе бути начинкою для пиріжків. Отож постарайтеся запастися цим продуктом.

02.11.2015


Переглядів: 1106

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1197 від 28.11.2024p.
¤ 
Як очистити шкіру обличчя від прищів швидко і без косметики?

Як очистити шкіру обличчя від прищів швидко і без косметики?

Прищі можуть з’являтися в будь-якому віці, і це завжди неприємно. Знати, як швидко та безпечно від них позбутися, вкрай важливо. Навіть якщо спеціальних косметичних засобів немає під рукою, можна скористатися перевіреними народними методами....

¤ 
Завдав ножових поранень зятю

Завдав ножових поранень зятю

У скоєнні замаху на вбивство слідчий за процесуального керівництва прокуратури повідомив про підозру 69-річному жителю міста Сарни. Йому загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі....

¤ 

Засипало піском: 13-річний хлопчик загинув

Трагедія сталася 23 листопада близько 16 години у селі Сновидовичі Рокитнівської тергромади....

¤ 
У пожежі на Рівненщині загинули троє малолітніх дітей

У пожежі на Рівненщині загинули троє малолітніх дітей

Трагедія сталася 20 листопада близько 9:30 години в селі Певжа Дубенського району у будинку, де мешкає багатодітна родина....

¤ 
В одному з медзакладів Рівного встановили сонячну електростанцію

В одному з медзакладів Рівного встановили сонячну електростанцію

Це 214 фотоелектричних модулів загальною потужністю 125,19 кВт. Система оснащена інверторами, які дозволяють використовувати та зберігати енергію....

¤ 
В області продовжують створювати безпечний простір для навчання

В області продовжують створювати безпечний простір для навчання

Безпека у школах є одним із пріоритетних завдань для Рівненщини. Для цього в закладах обладнані системи оповіщення, встановлюються тривожні кнопки, облаштовуються класи безпеки. Про це під час брифінгу розповів перший заступник голови ОДА Сергій Подолін....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (22398)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (18367)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15403)
• Допомога під час карантину [967] (15368)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15124)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14982)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14910)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14864)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14849)
• Живи до ста! [965] (14796)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (14748)
• Бюджет і ми… [965] (14731)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (14610)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (14567)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14460)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14397)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14049)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14019)

ТОП-15 свіжого номера:

• Віталій Кличко передав від громади Києва дрони і системи РЕБ батальйону «Свобода» (525)
• Завдав ножових поранень зятю (51)
• В області продовжують створювати безпечний простір для навчання (50)
• Засипало піском: 13-річний хлопчик загинув (48)
• У пожежі на Рівненщині загинули троє малолітніх дітей (47)
• Як очистити шкіру обличчя від прищів швидко і без косметики? (46)
• В одному з медзакладів Рівного встановили сонячну електростанцію (46)
• У Рівному продовжують термомодернізацію закладів дошкільної освіти (44)
• Шотландські скони з шоколадом (43)
• У Рівненській медичній академії готуватимуть лікарів (42)
• Віталій Кличко передав від громади Києва дрони і системи РЕБ батальйону «Свобода» (40)
• Декілька способів використання банана (37)
• Чому найпопулярніша домашня квітка приносить у дім нещастя і розбрат? (36)
• Засушені квіти несуть мертву енергетику. Чи варто вірити цьому забобону? (35)
• У Млинові відбувся матч Суперкубка Дубенщини-2024 (35)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"