2. Зелень — салат, кріп, петрушка, селера, зелена цибуля тощо — містить значну кількість вітамінів В1, В2, С, РР, Р, каротину, фолієвої кислоти, заліза, кальцію, калію, фосфору, глікозидів, флавоноїдів, ефірних олій, інуліну та інших незамінних для здоров’я елементів. Під час заморожування зелень має здатність найдовше утримувати вітаміни. Найбагатший смак і харчову цінність має зелень, яку ви вирощуєте взимку на підвіконні.
3. Імбир. Він містить вітаміни С, В1, В2, РР, А, алюміній, кальцій, хром, холін, залізо, германій, марганець, магній, фосфор, кремній, калій, натрій, незамінні жирні кислоти й амінокислоти. Імбир є гарним помічником у боротьбі із застудою та грипом, зміцнює імунітет, його використовують і для лікування кашлю та морської хвороби.
4. Журавлина, калина і брусниця. Крім багатого вітамінного складу, мають властивості природних антибіотиків, що особливо цінно взимку.
5. Шипшина. Це еліксир здоров’я: містить вітаміни РР, К, Е, групи В, каротин, аскорбінову кислоту, органічні кислоти; пектинові речовини, макрой мікроелементи. Способів заварювання шипшини безліч. Найпростіший рецепт: залити ягоди шипшини окропом у термосі, щільно закоркувати, через 20—25 хвилин процідити.
6. Гранат. Він достигає в грудні, тому взимку зберігає повноцінний склад: містить лимонну, винну, яблучну, бурштинову, борну і щавлеву органічні кислоти, антоціани, катехіни, вітаміни С, В6, В12, незамінні амінокислоти, мінеральні речовини. Сік граната можна вичавити, використовуючи звичайну сокоробку для цитрусових. Кісточки граната містять не менше вітамінів, ніж м’якоть, вони особливо корисні для чоловіків. Гранат добре поєднується з м’ясом: прикрашені гранатовими зернятами м’ясні страви швидше насичують організм залізом. Отже, асортимент багатих вітамінами страв узимку не такий уже й бідний, якщо підходити до вибору продуктів обдумано.