Інший спосіб — струснути яйце. Таким простим експериментом легко визначити “бовтуна”, тобто негоже для споживання яйце. У процесі зберігання яйце всихає, його внутрішня оболонка відділяється від шкаралупи і вміст “бовтається”.
Перевірити на свіжість яйця в домашніх умовах дуже просто. Потрібно всього лише опустити його в концентрований розчин кухонної солі. Якщо яйце лежить на дні посуду, то вік його не більше тижня. Якщо піднімається вгору тупий кінець, але гострий ще на дні, то яйцю близько 10 днів. Якщо плаває в розчині — яйце вже зберігається близько 2 тижнів. А якщо плаває як поплавок, наполовину висунувшись з води, його краще викинути.
Зварене свіже яйце чиститься набагато гірше, тонка плівка між шкаралупою і білком тримається щільно. Колір жовтка не показує свіжість, а залежить від раціону курки. Жовтки насиченого жовто-оранжевого кольору бувають у сільських курей, які харчуються зерном, травою і черв’ячками, а також у птахів на птахофабриках, яких годують спеціально розробленими комбікормами з добавками для кольору.