№769 від 28.07.2016p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Що ви знаєте про корицю?У науці кориця відома під назвою “Cinnamonum verum”, а використовують її зазвичай як приправу до десертів та кави. Попри це, у багатьох древніх культурах корицю вважали чудодійним продуктом, і цю спецію вихваляли за її незліченні корисні властивості. Хоча кориця добре відома як гарний помічник у боротьбі з багатьма захворюваннями, вчені досі виявляють все нові й нові способи використання цієї спеції. Розгляньмо деякі з них у цій статті. Через свій неповторний аромат та смак кориця належить до найпопулярніших спецій у світі, а особливо часто її використовують під час приготування десертів. Проте окрім свого неповторного смаку та аромату, кориця має ще й величезну кількість корисних властивостей. Кориця має здатність зменшувати рівень цукру у крові, а ще її рекомендують вживати при дисліпідемії (порушенні ліпідного складу крові). Добувають корицю з кори дерева. Серед інших корисних властивостей цієї спеції – здатність покращувати травлення, усувати дискомфорт у шлунку, виводити з організму гази та зменшувати запальні процеси у кишечнику. У кориці містяться фенольні сполуки (їх можна знайти ще у винограді та червоному вині), які насичують корицю антиоксидантами. Не варто забувати й про те, що у складі кориці є багато флаваноїдів – корисних речовин, які у великій кількості можна знайти ще у чорницях. Регулярне вживання олії кориці допоможе сповільнити ріст грибкових бактерій, адже ця спеція є потужним антибіотиком. Саме завдяки цій неймовірній властивості корицю часто використовують у косметичній індустрії. Кориця містить вітаміни В1 та С, фосфор, кальцій та калій – усі поживні елементи, які необхідні для нашого здоров’я. Також кориця має здатність заспокоювати організм, тому її вважають потужним засобом для зняття нервозності, стресу, роздратованості, хвилювання та навіть депресії. Завдяки своїм протизапальним властивостям кориця допомагає знімати біль у суглобах та м’язах, який є типовим при ревматоїдному артриті або занімінні тіла через погану поставу. Корицю радять вживати при кашлі, застуді чи приливі крові. Ця спеція має здатність знижувати рівень цукру у крові та боротися з відкладенням жиру у артеріях, саме тому вона є незамінною для діабетиків та людей із високим рівнем холестерину. Окрім усіх вищезгаданих властивостей, кориця є ще й дуже корисною для травної системи. Вона чудово допомагає при нудоті та блювоті, покращує апетит та зменшує діарею, саме тому її радять людям із захворюваннями травної системи. Жінкам кориця допоможе зменшити біль під час критичних днів, адже вона зменшує менструальні спазми та покращує циркуляцію крові. Проте якщо ви намагаєтесь завагітніти, радимо вам відмовитись від цієї спеції, адже вона має контрацептивні властивості. Те саме стосується і вагітних жінок – для них кориця категорично заборонена, адже вона може призвести до викидня. Кориця має ще одну корисну властивість, про яку ви точно не чули раніше – вона зменшує неприємні відчуття при опіках язика, які часто трапляються під час приготування їжі. Для того, щоб полегшити біль, просто посмокчіть якийсь час паличку кориці. Корицю продають у формі меленого порошку та паличок. Який би вид кориці ви не обрали, зберігати її слід у герметичному скляному контейнері в темному, сухому та прохолодному місці. Палички кориці залишаються свіжими протягом року, а в меленому вигляді її можна зберігати до 6 місяців. Зверніть увагу, що подовжити термін придатності кориці можна за умови зберігання її у холодильнику. Визначити її свіжість можна за запахом – у кориці повинен бути приємний солодкий аромат. Найкраще купувати корицю, вирощену в органічних умовах, тобто без додавання пестицидів та будь-яких інших хімікатів, які можуть нанести шкоду вашому здоров’ю, адже у неорганічних продуктах немає вітаміну С та каротиноїдів. Для того, щоб отримати користь від кориці, потрібно споживати від 1 до 6 грамів цієї спеції на день (зверніть увагу, що у чайній ложці міститься приблизно 4 грами меленої кориці). Ви можете вживати корицю у багатьох різних виглядах: посипати або приправляти нею страви, додавати її до випічки, їсти у сирому вигляді (проте зважайте на те, що у неї дуже виражений смак). Найкраще поєднувати корицю з гарячими стравами та напоями, адже при холодній температурі вона погано засвоюється та має дуже специфічний смак. Одним з найсмачніших способів вживати корицю є додавання її до чаю та кави. Особливо корисним такий напій стане при застуді чи грипі. Чайної ложки кориці буде достатньо на одну склянку чаю, а для кави вам потрібно буде додати 1,5 чайної ложки порошку до меленої кави перед запарюванням напою. Чудово розкривається смак кориці і в супах, адже зігрівальний ефект і вишуканий смак цієї спеції чудово поєднуються із сочевицею та квасолею. Кориця чудово допоможе травленню після прийому їжі. Вона стане чудовим помічником для людей, які часто страждають на болі у шлунку та печію, особливо після переїдання (що часто трапляється під час свят). Якщо перед сном ви вип’єте склянку чаю з додаванням кориці, то відчуття переповненого шлунку зникне. Це неймовірно, проте у кориці є ще багато інших корисних властивостей! Результати одного дослідження довели, що аромат цієї спеції стимулює роботу мозку та покращує процес обробки інформації. Дехто навіть вважає, що просте посмоктування палички кориці може позитивно вплинути на організм. Ви можете вдатися до цієї хитрощі перед екзаменом або під час інтенсивної розумової діяльності. Багато людей надають перевагу косметичним засобам, які містять олію кориці. Існує ще один популярний спосіб використання кориці: нею можна посипати десерти зі збитими вершками. Безсумнівно, будь-який десерт смакуватиме краще, якщо ви додасте до нього трохи кориці, а ще така випічка стане корисною для вашого здоров’я!
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |