Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №826 від 07.09.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Червень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Липень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Кмин поліпшить травлення, а чебрець підтримає нервову систему

Кмин поліпшить травлення, а чебрець підтримає нервову систему

Кмин (лат. carum carvi) Дворічна рослина з сімейства зонтичних. Його батьківщина — Північна і Середня Європа. На наших землях він є однією з найдавніших прянощів.

Зростає добре на городах, хоча іноді можна зустріти на луках і навіть на бідних ґрунтах у кам’янистих передгір’ях, де зазвичай мало що росте (головне — достатня кількість кальцію та вологи). Висівають з квітня до червня. Дозріває в серпні-вересні.

У теплих областях Серед­земно­мор’я вирощують кмин римський, він має великі сіро-зелені плоди. Саме цей кмин є однією зі складових відомої приправи «карі». Використовують до м’яса, під час випікання хліба, в кондитерській промисловості.

В усіх південних рецептах згадується зіра — це плоди подібної до кмину однорічної рослини, що походить з Індії. Плоди зіри мають гостріший смак і запах, але дрібніші. Однак кмин не можна ні з чим сплутати, й усі його підвиди корисні.

Як спеції використовують в основному насіння, яке утворюється на другий рік життя рослини. Кмином посипають бородинський хліб, юшки (цибулеву, картопляну), борщ. Входить він і до складу багатьох приправ. Найсмачніші сири у Франції виготовляють із додаванням кмину. Ним же фарширують свиняче сало й м’ясо, додають до традиційної різдвяної страви — качки й гусака з яблуками. Особливо популярний він у так званому солоному тісті. У Чехії його часто додають у тушковану капусту. Незамінний кмин у консервації: квашена капуста, помідори, огірки, сливи набувають дуже приємного смаку. Годиться до риби — печеної, солоної, тушкованої. Обов’язково додавали його і в найкращі лікери.

Добре відомі лікувальні властивості кмину. Він сприяє загальному очищенню організму, має здатність розганяти «злі вітри» — гази, що утворюються в кишечнику, поліпшує процес травлення та лікує очі.

Кминне масло. Знадобиться 100 г перемеленого на млинку для кави кмину, 1 кг домашнього вершкового масла, 50 г сухої чи свіжої календули (квіти).

Масло розтопити, додати до нього квіти календули й млоїти на найслабшому вогні 10 хвилин. Додати кмин, процідити, перемішати й дати охолонути. Намащувати на хліб, додавати в каші, як приправу до картопляних страв.

Вважається, що саме кмин нейтралізує соланіни картоплі, які виробляються після грудня. Ми звикли вживати стару картоплю, з проростками, аж до нового врожаю. Більшість цілителів вважає це нездоровим, оскільки шкідливі речовини, що накопичилися в цьому овочі, погано впливають на організм. Кмин допоможе нейтралізувати негативні інгредієнти їжі, якщо посипати ним їжу.

Курка з кмином. На одну курячу тушку потрібно 100 г сала, 50 г меленого кмину, 80 мл олії.

М’ясо курки надрізати й нашпигувати маленькими шматочками сала, натерти сіллю й густо посипати кмином. Покласти на ледь полите олією деко. З усіх боків обсмажити, періодично підливаючи на деко воду, потім на слабкому вогні довести до готовності. Подавати з вареною картоплею та свіжим овочевим салатом.

Огіркова трава (лат. boraqo officinalis)

Огіркова трава, чи огірочник, — однорічна рослина. Її батьківщина — Південна Європа. Раніше огіркову траву вирощували як лікувальну рослину. Огірочник дуже гарний, досягає висоти 70 см, швидко росте, утворює безліч блакитних квітів і потужне пухнасте листя. Якщо потерти листя — пахне огірком, тому й отримав таку назву.

У кулінарії використовують молоді листочки, верхівки рослини, квіти. Ріжуть дуже дрібно, щоб пухнасті волоски не кололися; додають у салати чи тушковані овочі, до м’яса. Усю стару рослину сушать, підвішуючи за корінь, і перетирають на порошок, яким посипають огірковий салат, рибу, різні каші, омлети й овочеві юшки. Дуже смачний огірочник із сиром чи бринзою. Оскільки листя має інтенсивно-огірковий запах, можна готувати дуже смачну олію. Інколи готують салат із маслиновою олією, цибулею і червоним перцем.

Швейцарські лікарі стверджують, що огіркова трава добре лікує нервову систему, знімає депресію. Стародавні цілителі використовували її як тонік для чоловіків, шануючи як одну з найдієвіших рослин, що підвищують потенцію. Св. Гільдегарда радила, крім салату, давати коханим чоловікам особливий чай.

Огірочний чай: 1 ст. л. огірочника залити 1 склянкою окропу, 10 хвилин настояти, додати 1 ст. л. сиропу шипшини. Пити двічі на день після їди.

Лікувальний лікер (ттонізуючий). Листя й квіти огірочника скласти в банку, залити коньяком, додати меду й кориці. Витримати 20 днів у темному місці, процідити. Пити для підвищення тонусу по 20 мл за потреби.

Чебрець

Це довголітня рослина із сімейства губоцвітих. Росте на всіх землях, переважно в лісах на піщаному ґрунті. Існують і місцеві варіанти цієї рослини, що відрізняються запахом і кольором.

Використовують акуратно зрізані ножицями верхівки рослини. Сушать їх, розклавши на ситах, на горищі. Потім складають у скляні банки з кришкою і за потреби перетирають на порошок.

Треба сказати, що в Чехії та Словаччині жодну страву не готують без додавання чебрецю. Його сиплють у тарілку з юшкою, додають у салати, печиво, часто — в соуси. Використовують і під час споживання жирних, важко перетравлюваних страв. У Франції чебрець змішують із борошном і яйцем, цим кляром користуються під час смаження риби та м’яса. Широко використовують у приготуванні домашніх сирів.

Чебрець — широко відома лікувальна рослина. Він має потужні антибактеріальні та протигрибкові властивості, посилює травлення; рекомендується за багатьох захворювань дихальних шляхів. Є відомості, що в ньому (як і в багатьох травах фіолетового кольору) міститься один із найцінніших мікроелементів Li, який посилює, регулює функції гіпофіза.

У чебреці також виявлено фітогормони, що дуже добре зцілюють щитоподібну залозу та багато жіночих хвороб. Чоловіків він гарно заспокоює, й тому ченці називали його божою травою та приймали для усунення сексуального бажання, аби не відволікатися від смиренного служіння на гріховні думи.

Для маленьких дітей чебрець є чудовим снодійним, м’яким заспокійливим і дієвим засобом, який лікує багато важких захворювань мозку.

Ось який рецепт пропонувала Св. Гільдегарда в разі ДЦП (дитячий церебральний параліч), постінсультних станів і багатьох інших проблем, пов’язаних із роботою нервової системи.

Олія для лікування нервової системи. 1 л маслинової олії нагріти до температури 40°С, висипати в неї 50 г розтертого на порошок чебрецю. Поставити на водяну баню, 2 години варити на слабкому вогні, 12 годин настоювати. Процідити через марлю й тримати на холоді щільно закупореною. Щовечора втирати в ділянку хребта, починаючи від куприка, закінчуючи спеціальними точками на шиї. При цьому промовляти заспокійливі та підбадьорливі слова. Дія цієї олії дуже потужна. Я з її допомогою вилікувала безліч «неслухняних» дітей і бачила прекрасну дію, що знімає м’язові спазми, у хворих на ДЦП.

Також усім роздратованим людям я рекомендую робити з цією олією самомасаж стоп, кистей рук, обличчя, ділянки шиї до поліпшення загального стану.

Салат із квасолі з чебрецем. Потрібно: 0,5 склянки великої білої квасолі, 1 ст. л. подрібненого чебрецю (сухого чи свіжого), 1 цибулина, 2 ст. л. олії, йогурт, сіль. Квасолю замочити на ніч і в тій же воді зварити до готовності, воду злити. Дрібно порізати цибулю й ледь підсмажити, змішати з квасолею. Додати чебрець, сіль, йогурт чи олію до смаку. Подавати як самостійну страву.

07.09.2017


Переглядів: 1247

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1225 від 01.07.2025p.
¤ 
Тарас Сень: «З 2000 року працюю для дітей…»

Тарас Сень: «З 2000 року працюю для дітей…»

Початок літа вже традиційно є «дитячим». Це не дивно, оскільки закінчується навчальний рік у школах і починаються літні канікули.

Найкращого часу для дитячих розваг важко знайти. На жаль, саме дитячих літніх заходів в нас проводиться, на думку автора, замало, і це погано. Діти найбільше потребують позитивних емоцій, особливо в такий важкий час. Але є люди, які постійно працюють для того, аби малечі та підліткам влаштовувати святковий настрій. І роблять вони це дуже вдало....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23327)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19268)
• Допомога під час карантину [967] (16401)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (16164)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15898)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15786)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15744)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15711)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15704)
• Живи до ста! [965] (15595)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15544)
• Бюджет і ми… [965] (15472)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15409)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15371)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (15196)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (15151)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14982)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14851)

ТОП-15 свіжого номера:

• «Це відзнака всього народу України», – Кличко у Франкфурті отримав престижну премію за права людини (1184)
• ChampionCasino — Ліцензована Платформа для Українських Гравців (1145)
• Група «Гюрза» отримала чергову автівку для бойових завдань від волонтерів «Української команди» (1096)
• Віталій Кличко передав допомогу від столичної громади двом військовим підрозділам – понад 2300 дронів та системи РЕБ (938)
• Вартість манікюру: що входить у послугу та як не переплатити (315)
• Як знайти якісні курси англійської мови: універсальні поради для вибору (296)
• Ексклюзивний Верифікаційний Бонус ChampionCasino - Дізнаємося Деталі (257)
• Тарас Сень: «З 2000 року працюю для дітей…» (231)
• Векторна чистка зубів щадний спосіб догляду за яснами (140)
• Ремонт квартир під ключ: переваги та особливості (127)
• Бізнес англійська чому це ключ до міжнародної кар'єри (126)
• У Рівному консультуватимуть фахівці Інституту серця МОЗ України (109)
• Віталій Кличко передав на фронт ще 2400 дронів та 5 вантажівок (99)
• УДАР запропонував законопроєкт, який захищає демократію на рівні місцевого самоврядування (47)
• Ліцензована платформа ChampionClub — Надійний Оператор Ігрових Розваг (22)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"