Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №826 від 07.09.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Листопад 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Грудень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Кмин поліпшить травлення, а чебрець підтримає нервову систему

Кмин поліпшить травлення, а чебрець підтримає нервову систему

Кмин (лат. carum carvi) Дворічна рослина з сімейства зонтичних. Його батьківщина — Північна і Середня Європа. На наших землях він є однією з найдавніших прянощів.

Зростає добре на городах, хоча іноді можна зустріти на луках і навіть на бідних ґрунтах у кам’янистих передгір’ях, де зазвичай мало що росте (головне — достатня кількість кальцію та вологи). Висівають з квітня до червня. Дозріває в серпні-вересні.

У теплих областях Серед­земно­мор’я вирощують кмин римський, він має великі сіро-зелені плоди. Саме цей кмин є однією зі складових відомої приправи «карі». Використовують до м’яса, під час випікання хліба, в кондитерській промисловості.

В усіх південних рецептах згадується зіра — це плоди подібної до кмину однорічної рослини, що походить з Індії. Плоди зіри мають гостріший смак і запах, але дрібніші. Однак кмин не можна ні з чим сплутати, й усі його підвиди корисні.

Як спеції використовують в основному насіння, яке утворюється на другий рік життя рослини. Кмином посипають бородинський хліб, юшки (цибулеву, картопляну), борщ. Входить він і до складу багатьох приправ. Найсмачніші сири у Франції виготовляють із додаванням кмину. Ним же фарширують свиняче сало й м’ясо, додають до традиційної різдвяної страви — качки й гусака з яблуками. Особливо популярний він у так званому солоному тісті. У Чехії його часто додають у тушковану капусту. Незамінний кмин у консервації: квашена капуста, помідори, огірки, сливи набувають дуже приємного смаку. Годиться до риби — печеної, солоної, тушкованої. Обов’язково додавали його і в найкращі лікери.

Добре відомі лікувальні властивості кмину. Він сприяє загальному очищенню організму, має здатність розганяти «злі вітри» — гази, що утворюються в кишечнику, поліпшує процес травлення та лікує очі.

Кминне масло. Знадобиться 100 г перемеленого на млинку для кави кмину, 1 кг домашнього вершкового масла, 50 г сухої чи свіжої календули (квіти).

Масло розтопити, додати до нього квіти календули й млоїти на найслабшому вогні 10 хвилин. Додати кмин, процідити, перемішати й дати охолонути. Намащувати на хліб, додавати в каші, як приправу до картопляних страв.

Вважається, що саме кмин нейтралізує соланіни картоплі, які виробляються після грудня. Ми звикли вживати стару картоплю, з проростками, аж до нового врожаю. Більшість цілителів вважає це нездоровим, оскільки шкідливі речовини, що накопичилися в цьому овочі, погано впливають на організм. Кмин допоможе нейтралізувати негативні інгредієнти їжі, якщо посипати ним їжу.

Курка з кмином. На одну курячу тушку потрібно 100 г сала, 50 г меленого кмину, 80 мл олії.

М’ясо курки надрізати й нашпигувати маленькими шматочками сала, натерти сіллю й густо посипати кмином. Покласти на ледь полите олією деко. З усіх боків обсмажити, періодично підливаючи на деко воду, потім на слабкому вогні довести до готовності. Подавати з вареною картоплею та свіжим овочевим салатом.

Огіркова трава (лат. boraqo officinalis)

Огіркова трава, чи огірочник, — однорічна рослина. Її батьківщина — Південна Європа. Раніше огіркову траву вирощували як лікувальну рослину. Огірочник дуже гарний, досягає висоти 70 см, швидко росте, утворює безліч блакитних квітів і потужне пухнасте листя. Якщо потерти листя — пахне огірком, тому й отримав таку назву.

У кулінарії використовують молоді листочки, верхівки рослини, квіти. Ріжуть дуже дрібно, щоб пухнасті волоски не кололися; додають у салати чи тушковані овочі, до м’яса. Усю стару рослину сушать, підвішуючи за корінь, і перетирають на порошок, яким посипають огірковий салат, рибу, різні каші, омлети й овочеві юшки. Дуже смачний огірочник із сиром чи бринзою. Оскільки листя має інтенсивно-огірковий запах, можна готувати дуже смачну олію. Інколи готують салат із маслиновою олією, цибулею і червоним перцем.

Швейцарські лікарі стверджують, що огіркова трава добре лікує нервову систему, знімає депресію. Стародавні цілителі використовували її як тонік для чоловіків, шануючи як одну з найдієвіших рослин, що підвищують потенцію. Св. Гільдегарда радила, крім салату, давати коханим чоловікам особливий чай.

Огірочний чай: 1 ст. л. огірочника залити 1 склянкою окропу, 10 хвилин настояти, додати 1 ст. л. сиропу шипшини. Пити двічі на день після їди.

Лікувальний лікер (ттонізуючий). Листя й квіти огірочника скласти в банку, залити коньяком, додати меду й кориці. Витримати 20 днів у темному місці, процідити. Пити для підвищення тонусу по 20 мл за потреби.

Чебрець

Це довголітня рослина із сімейства губоцвітих. Росте на всіх землях, переважно в лісах на піщаному ґрунті. Існують і місцеві варіанти цієї рослини, що відрізняються запахом і кольором.

Використовують акуратно зрізані ножицями верхівки рослини. Сушать їх, розклавши на ситах, на горищі. Потім складають у скляні банки з кришкою і за потреби перетирають на порошок.

Треба сказати, що в Чехії та Словаччині жодну страву не готують без додавання чебрецю. Його сиплють у тарілку з юшкою, додають у салати, печиво, часто — в соуси. Використовують і під час споживання жирних, важко перетравлюваних страв. У Франції чебрець змішують із борошном і яйцем, цим кляром користуються під час смаження риби та м’яса. Широко використовують у приготуванні домашніх сирів.

Чебрець — широко відома лікувальна рослина. Він має потужні антибактеріальні та протигрибкові властивості, посилює травлення; рекомендується за багатьох захворювань дихальних шляхів. Є відомості, що в ньому (як і в багатьох травах фіолетового кольору) міститься один із найцінніших мікроелементів Li, який посилює, регулює функції гіпофіза.

У чебреці також виявлено фітогормони, що дуже добре зцілюють щитоподібну залозу та багато жіночих хвороб. Чоловіків він гарно заспокоює, й тому ченці називали його божою травою та приймали для усунення сексуального бажання, аби не відволікатися від смиренного служіння на гріховні думи.

Для маленьких дітей чебрець є чудовим снодійним, м’яким заспокійливим і дієвим засобом, який лікує багато важких захворювань мозку.

Ось який рецепт пропонувала Св. Гільдегарда в разі ДЦП (дитячий церебральний параліч), постінсультних станів і багатьох інших проблем, пов’язаних із роботою нервової системи.

Олія для лікування нервової системи. 1 л маслинової олії нагріти до температури 40°С, висипати в неї 50 г розтертого на порошок чебрецю. Поставити на водяну баню, 2 години варити на слабкому вогні, 12 годин настоювати. Процідити через марлю й тримати на холоді щільно закупореною. Щовечора втирати в ділянку хребта, починаючи від куприка, закінчуючи спеціальними точками на шиї. При цьому промовляти заспокійливі та підбадьорливі слова. Дія цієї олії дуже потужна. Я з її допомогою вилікувала безліч «неслухняних» дітей і бачила прекрасну дію, що знімає м’язові спазми, у хворих на ДЦП.

Також усім роздратованим людям я рекомендую робити з цією олією самомасаж стоп, кистей рук, обличчя, ділянки шиї до поліпшення загального стану.

Салат із квасолі з чебрецем. Потрібно: 0,5 склянки великої білої квасолі, 1 ст. л. подрібненого чебрецю (сухого чи свіжого), 1 цибулина, 2 ст. л. олії, йогурт, сіль. Квасолю замочити на ніч і в тій же воді зварити до готовності, воду злити. Дрібно порізати цибулю й ледь підсмажити, змішати з квасолею. Додати чебрець, сіль, йогурт чи олію до смаку. Подавати як самостійну страву.

07.09.2017


Переглядів: 1099

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1199 від 18.12.2024p.
¤ 
Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові

Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові

Пропустивши два швидких м’ячі і ще в першому таймі залишившись у чисельній меншості, «Верес» поступився «Карпатам» у Львові і перервав свою десятиматчеву безпрограшну серію. Ця поразка стала найбільшою за часів відродженого народного клубу і третьою найбільшою для «Вереса» в елітному дивізіоні чемпіонату України....

¤ 
Cкільки потрібно мити волосся шампунем?

Cкільки потрібно мити волосся шампунем?

Двічі милити голову шампунем – необхідність чи маркетинговий хід? Як насправді правильно мити голову, розповідають експерти....

¤ 
Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики?

Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики?

Перед тим як у молодому віці почати ін’єкції ботоксу, варто врахувати всі плюси та мінуси і порадитися з лікарем. Бо є нюанси....

¤ 
Проблеми з пам’яттю:

Проблеми з пам’яттю:

втома, перевантаження чи щось серйозніше?

На забудькуватість скаржаться багато: від молодих до людей похилого віку. Спочатку це проявляється начебто в дрібницях, але часто з віком проблема посилюється, і у якусь мить ми розуміємо, що нам важко на себе покластися, так багато витікає, не утримується, розчиняється ніби в повітрі. І тут ми починаємо замислюватися: це просто накопичилася втома і потрібно з’їздити у відпустку, попити вітамінки, чи справа в чомусь суттєвішому? А раптом провали у пам’яті – ознака захворювання? Давайте проаналізуємо, чому пам’ять може нас підводити і що з цим робити....

¤ 
На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки

На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки

Інцидент стався 7 грудня близько 20:40 на залізничній станції Верба, що на Дубенщині....

¤ 
У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту

У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту

Можна сміливо говорити про те, що з 1 грудня у Рівному почала працювати нова модель громадського транспорту. Так, на вулиці міста виїхали нові автобуси, які курсують за маршрутом 47А. А загалом для зменшення заторів у місті значно зменшилася кількість маршруток малої місткості....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (22487)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (18437)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15469)
• Допомога під час карантину [967] (15441)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15183)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15049)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14987)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14937)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14910)
• Живи до ста! [965] (14852)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (14811)
• Бюджет і ми… [965] (14789)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (14665)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (14634)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14515)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14456)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14107)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14074)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту (355)
• Енергетична безпека: на Рівненщині розвиваються альтернативні джерела енергії (63)
• Різниця між пральним порошком і капсулами (62)
• Проблеми з пам’яттю: (58)
• Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові (58)
• На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки (56)
• Чи можна нагрівати мед? (55)
• Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики? (55)
• Сушарки проти паперових рушників: що безпечніше для здоров’я? (55)
• Як позбутися неприємного запаху цибулі на руках після готування? (54)
• Фундучна картопля (54)
• Cкільки потрібно мити волосся шампунем? (54)
• Анастасія Либак провела розминку з учнями Жобринського ліцею (53)
• Рецепт домашніх патчів (53)
• Чи нешкідливо вмиватися мінеральною водою? (52)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"