Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №840 від 14.12.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс незвичайного

Свято Святого Миколая Чудотворця

Свято Святого Миколая Чудотворця

Історія, традиції, прикмети, молитви

19 грудня православні люди всього світу святкують день святого Миколая Чудотворця. За народними повір’ями саме в цей день Миколай Чудотворець спускався на землю з небес і обходив весь світ, допомагаючи знедоленим і відновлюючи справедливість.

З поміж великих святих угодників Божих святитель Миколай Чудотворець користується особливою любов’ю нашого народу. Усе життя св. Миколая – це нескінченні благодіяння і чудеса, подані стражденному людству. Він покровитель землеробства і скотарства, господар земних вод, заступник від бід і напастей, помічник у найважчих справах і обставинах. Він швидко з’являється скрізь, де потрібна його допомога. І нині він приходить до тих, хто кличе його допомогти і заступити від біди. Чудес його не злічити. Усе життя Чудотворця було позначено любов’ю до ближнього. Навіть смерть не перервала його благодатних справ, його чудеса звершаються повсякчас.

Коротка історія

За переказами, святий Миколай народився у другій половині III століття у місті Патара у провінції Лікія (історична область в Малій Азії) у сім’ї благочестивих батьків. До глибокої старості вони не мали дітей і в безперервній молитві просили Всевишнього дати їм сина, обіцяючи присвятити його служінню Богу. Молитва їх була почута: народився син, який при хрещенні отримав ім’я Микола, що значить грецькою «переможець народів».

Юнак виховувався під керівництвом свого дядька – місцевого єпископа. В якості покликання Микола обрав служіння Богові. Пройшовши шлях від молодшого церковного служителя до архієрея, він став архієпископом міста Мири Лікійські.

Микола відрізнявся любов’ю і співчуттям до людей, допомагав убогим і знедоленим, роздаючи майже всі гроші, що отримував. Собі він залишав тільки найнеобхідніше. За лагідність і доброту св. Миколай здобув величезну любов народу.

Досягнувши глибокої старості, у 345 році св. Миколай мирно помер. Після смерті, мощі Миколая Чудотворця стали рясно виділяти цілюще миро, що ще більше прославило його.

Традиції

Миколая Чудотворця вважають найближчим до Бога святим. Він посередник між Богом і людьми.

Святкувати день Миколая Чудотворця, або як його ще називають Зимового Миколая, завжди починають молебнем у церкві. Раніше, а подекуди і зараз, всі жителі села збирали гроші і у складчину ставили після молебню велику свічку, щоб святий Миколай огородив їх від усіх бід і нещасть.

Після церковної служби 19 грудня влаштовується веселе свято, яке називали братчини. Всі частування купувалися у складчину і братчини були свого роду обрядом примирення ворогів і прощення всіх образ. Оскільки у цей час йде різдвяний піст, то основними стравами на Зимового Миколая були пироги з капустою і грибами. На столі обов’язково було пиво, яке варили з ячменю нового врожаю.

Найбільше радості свято святого Миколая доставляє дітворі. Адже за давньою традицією батьки купують і ховають в будинку подарунки, які нібито святий Миколай приносить слухняним дітям.

У минулі століття в день Зимового Миколая здійснювали різноманітні угоди, укладали договори, тому що були впевнені, що цього дня ніхто не піде на обман, оскільки Миколай Чудотворець покарає шахрая і відновить справедливість. До цього свята у містах відкривалися численні ярмарки, де встановлювалися остаточні ціни на хліб і борошно.

Сьогодні святкувати можна й веселіше, коли є фейерверки, салюти і хлопушки.

А ось як розважалися раніше. Добрі господарі у цей день варили пиво, скликали гостей, гуляли, веселилися. А після обіду запрягали найкращих коней в «козирки», і з піснями та веселими вигуками їздили навколо села - «бо треба ж знати, на скільки слизький сніг цього року випав!». Існував звичай святкувати триденні Миколині святки, на які варили кутю і узвар, щоб у наступному році забезпечити врожай на жито й плоди.

Також вважалося, хто першим прийде вранці в будинок, той буде першим «полазником». «Полазником» вважаються чотири дні в році: Введення, Миколи, Ганни і Різдво або Новий рік - четвертий і останній «полаз». У ці дні також першим перейти двір повинен господар, не хто інший. Кожен господар встає в цей день раніше, ніж зазвичай, і йде дати худобі їсти. Прийшовши в хлів, вітає звірів словами: «Дай Бог, добрий день, щоб худоба здорова була, і я з тобою ще й зі своєю дружиною!».

Дівчата на Святого Миколая ворожили на судженого: знімали черевик, поверталися спиною до хвіртки, і кидали його. Куди показує ніс черевика - звідти і прийде свататися наречений. Якщо ж ніс дивиться в бік воріт дівчини - весілля в цьому році чекати не варто.

Дівчата могли поставити в воду по цибулині. І чия перша проросте - тій і першою йти під вінець. Щоб дізнатися, яким буде наречений, дівчата описували його на папері, потім клеїли папірці на бортик посудини з водою, і запускали свічку - до чийого  папірця вона припливла, такий наречений очікується у дівчини, яка запускала свічку в воду.

Благому св. Миколаю присвячені два свята у році: Весняний Миколай (22 травня) і Зимовий Миколай (19 грудня). «Один – травний, інший – морозний».

Прикмети

Також на Зимового Миколая люди примічали погоду. Саме з цим днем пов’язано безліч прикмет, за якими можна судити про майбутню зиму і погоду в наступному році.

Якщо на Миколая день холодний і ясний – бути урожайному року.

Якщо на Миколая сніг лежить – до швидкої відлиги.

Якщо на Миколая день теплий видався – чекай суворих морозів.

Як на Миколая впаде великий іній – на гарний врожай хліба.

Як на Миколая морозяний день – на уроду хліба й городини.

Як на Миколая піде дощ, то врожай на озимину.

Який день на Миколая Зимового, такий і на Миколая Весняного.

У кожному році два Миколи: на першого Миколи не буває холодно ніколи, а на другого Миколи не буває тепла ніколи.

Молитви

Грунтуючись на фактах прижиттєвої допомоги св. Миколая Чудотворця всім бідним і нужденним, до нього звертаються при важких матеріальних обставинах, і допомога приходить несподівано швидко. Дівчата і заміжні жінки моляться св. Миколаю про те, щоб успішно вийти заміж і жити з чоловіком в любові та злагоді. Водії, моряки і просто подорожуючі моляться про те, щоб уникнути небезпек у дорозі. Часто до святителя звертаються як до скорого захисника несправедливо скривджених і обмовлених.

Молитви до святого Миколая Чудотворця

Всеблагий отче Миколаю, великий і предивний чудотворче! Ти своїми молитвами лікував усяку недугу і болість, ти своїм заступництвом визволяв від певної смерти, ти своєю опікою відганяв біду. Щиро благаю тебе, скорого утішителя тих, хто в горі й потребах нинішнього життя: поспіши й до мене зі своєю поміччю, захисти мене і всіх людей від вогню й води, від голоду й пошести, від тяжкої хвороби і несподіваної смерти. Охороняй мене все життя, особливо ж у страшну хвилину переходу з дочасного життя до вічности. Захисти мене тоді щитом твоєї молитви перед справедливим гнівом Христа Бога і допоможи мені, щоб я сподобився (-лася) навіки разом з тобою прославляти і величати Боже милосердя. Амінь.

Великий угоднику і святителю Божий Миколаю, пастирю й учителю всіх, хто зі щирим проханням вдається за твоєю допомогою! Ти допомагав тим, які до тебе вдавалися, допоможи й мені в усіх труднощах і потребах життя мого. Коли прийде хвилина, де сила моя заслабка, де труднощі, що стають на дорозі життя мого, завеликі для мене, ти, угоднику Божий, подай мені помічну твою руку і стань мені на охорону, як ставав завжди тим, хто у труднощах і небезпеці пам’ятав про тебе. Поблагослови мене святительською твоєю рукою, настав на стежку добру, запали в мені віру непохитну і моли Христа Бога спастися душі моїй. Амінь.

О святителю Христовий Миколаю! Почуй нас, грішних рабів Божих (імена), що моляться тобі, і моли за нас, недостойних, Сотворителя нашого і Владику, ублагай Бога нашого бути милостивим до нас у нинішньому житті і в майбутньому віці, нехай не за ділами нашими, а за Своєю милістю відплатить нам. Визволи нас, угоднику Христовий, від зла, що находить на нас, і вгамуй хвилі пристрастей і бід, що повстають проти нас. Нехай заради святої молитви твоєї не поглине нас напасть і не потопить у безодні гріховній і в болоті пристрастей наших. Моли, святителю Миколаю, Христа Бога нашого, щоб подав нам мирне життя й відпущення гріхів, а душам нашим – спасіння і велику милість, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

О всесвятий Миколаю, угоднику великий Господній, щирий наш заступнику і повсюди у скорботах скорий помічнику! Поможи мені, грішному й лінивому, у нинішньому цьому житті, ублагай Господа Бога дарувати мені відпущення всіх моїх гріхів, що їх я вчинив (-ла) від юности моєї, в усьому житті моєму, ділом, словом, помислом і всіма моїми почуттями: і при відході душі моєї, поможи мені, окаянному (-ій), умоли Господа Бога, Творця усіх творінь, визволити мене від повітряних митарств і вічної муки, щоб я завжди славив (-ла) Отця, і Сина, і Святого Духа і твоє милостиве заступництво, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

О всеблагий отче наш Миколаю, пастирю й учителю всіх, хто з вірою звертається під захист твій і теплою молитвою благає тебе: поспіши й захисти отару Христову від вовків, що гублять її. Україну нашу і всяку країну християнську, і весь світ захисти і збережи святими твоїми молитвами від землетрусу наступу чужинців і народних заколотів, міжусобиці; від голоду, пошести, потопу, вогню, меча і наглої смерти всяку людину охорони. І як помилував ти трьох мужів, що у в’язниці сиділи, та спас їх від гніву царського й кари смертної, так помилуй і нас, що розумом, словом і ділом у темряві гріхів перебуваємо. Спаси нас від гніву Божого й вічної кари: щоб твоїм заступництвом і поміччю та Своєю благодаттю й милосердям подав нам Христос Бог тихо і без гріха прожити на цім світі, і не засудив нас стояти ліворуч, а сподобив стати праворуч з усіма святими. Амінь.

14.12.2017


Переглядів: 1173

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21001)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17140)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14404)
• Допомога під час карантину [967] (14315)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14160)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13970)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13838)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13814)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13789)
• Живи до ста! [965] (13786)
• Бюджет і ми… [965] (13725)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13708)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13591)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13507)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13502)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13448)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13050)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13032)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (174)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (43)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (43)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (41)
• Чим корисний часник? (40)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (39)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (39)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (37)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"