№866 від 21.06.2018p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Як «реанімують» зіпсовану їжуПідсмажена чи спечена страва, яку ви щойно з’їли у їдальні чи кафе, або ж купили в супермаркеті, виявляється, може приховувати у собі багато таємниць. І йдеться навіть не про те, що вам подали вчорашню, розігріту їжу, презентувавши, як щойно приготовану. Мова про продукти, які зіпсувалися настільки, що стали придатними лише для смітника. Однак, замість нього, вони опинилися у наших шлунках. Як таке можливо?! – скажете ви. Як виявляється, дуже просто. Не піймав – не кажи, що злодій? Продукти харчування нині – далеко не копійчане задоволення. Якщо раніше в сім’ях господині, не задумуючись, відправляли в смітник, приміром, вчорашню варену картоплю, то сьогодні швиденько готують з неї пиріжки, галушки, тощо. Звісно, така економія є виправданою, навіть розумною. Що вже й казати про заклади харчування, які теж переживають не найкращі часи. Шикувати дозволяють собі лише багаті елітні ресторани, однак аж ніяк не прості харчевні. Як по секрету розповідають кухарі, їжа в таких місцях викидається дуже рідко, а найчастіше – за допомогою спецій, знань і умінь переробляється у нові, «свіжі» страви. Ви ніколи не здогадаєтеся, що з чого саме був приготований обід, яку ви щойно з’їли, хіба що розлади травлення турбуватимуть. Так, ця економія не просто нерозумна, а й подекуди кримінальна, однак, як кажуть, «не піймав – не кажи, що злодій». Махінації з м’ясом М’ясо – недешеве задоволення, нині ціна його коливається приблизно від 90 до 150 гривень, залежно від його класифікації. Потрібно бути особливо обережними і пильними, замовляючи м’ясні страви в закладах харчування. Приміром, якщо філейка чи будь-яке інше м’ясо трішки зіпсувалося – стало липким, з’явився неприємний душок, їх, звісно, не викидають, а “реанімують”. Спочатку його дуже ретельно миють у холодній воді. Далі щедро натирають сіллю, часником, цибулею, перцем і коріандром. Таким чином, м’ясце не просто гарно пахне, а й взагалі набуває вигляду, мов щойно «з-під ножа». Тож у подальшому воно з успіхом використовується для приготування відбивних або запікається у різних варіаціях. Кури, які не продалися і пролежали на прилавках більше ніж потрібно, і, відповідно, теж мають неприємний запах, на ніч замочуються у спеціальному хімічному розчині. І вже на ранок – дістали, гарненько витерли – і «свіженька» курочка знову на прилавку. Якщо у закладах харчування або супермаркетах, де є власна кухня, лишаються відбивні, і вони не продаються вже кілька днів, їх теж не викидають. Спочатку з них обережно знімають верхній шар – яйце, у якому вони смажилися, кидають у підсолену киплячу воду на кілька хвилин і уже зі «свіженького» м’яса готують різноманітні м’ясні салати. Блискуча ковбаса – не означає свіжа А як ви перевіряєте свіжість ковбасних виробів? Здебільшого люди орієнтуються по шкірці, мовляв, вона має бути гладкою, трішки блищати, а при нарізці важкувато від’єднуватися від основної, м’ясної частини – оскільки свіжа, то й щільно прилягає. А коли ковбасі кілька днів, шкірка трішки підсихає, і відповідно, легше від’єднується. Все так, але такі знання не вбережуть від хибної купівлі. Адже ковбасу, термін придатності якої закінчився не лише по даті, а й по її, так би мовити, стану, ретельно протирають натрієм. Це дозволяє повністю прибрати неприємний запах. Другий етап – її протирають олією. Відтак вона стає не просто «свіжою», а й блискучою, мов щойно з м’ясокомбінату. Риба гниє з голови – і це факт Якщо ви купуєте живу рибу у великих баліях на базарі, звертайте увагу на її зябра. Через те, що вона у воді, плюс має власний, специфічний запах, здогадатися на нюх, що вона несвіжа, досить проблематично. Але риба псується з голови. Якщо зябра червоні – купувати можна, якщо світло-коричневі – у жодному разі, навіть якщо її продають мало не за копійки і переконують вас, що ще кілька хвилин тому вона була жива. Смажену несвіжу рибу також не викидають. Її тушкують з овочами або просто в сметані і продають уже як «свіженьку» тушковану рибку. Якщо вона була смажена в лізоні – не проблема, його обережно знімають і рибка готова до нових перевтілень. Про фарш, котлети і польське вакуумоване м’ясо Великим попитом серед недобросовісних власників закладів харчування користується дешевий фарш з курячих відходів. Зазвичай він продається в спайках по 12 кілограмів у ящику. І коштує у середньому 40 гривень за кілограм. Зроблений такий фарш із курячих кісток, голів і нутрощів – все це щедро розбавляється водою, а потім заморожується. Звісно, після розморожування стає зовсім не придатний для готування, рідкий і геть непривабливий на вигляд. Ситуацію рятують панірувальні сухарі. Їх додають приблизно пачку на кілограм фаршу, далі – багато цибулі, часнику, прянощів. Готові смажені котлетки розкуповують просто вмить. Однак, якщо й котлети не продалися, чи з такого, чи з іншого фаршу, їх теж не викидають, а перекручують на м’ясорубці, розбавляють цю масу з фаршем, знову гарненько приправляють, і – смажать «свіженькі» котлетки. Якщо польське м’ясо в вакуумах зіпсувалося, приміром, покрилося пліснявою, його продають по собівартості своїм клієнтам – горе-рестораторам. Таке м’ясо дістають з вакууму, намащують, спеціями, часником, олією, ставлять у духовку і запікають до зарум’янення. Після чого отримують смачне печене м’ясо з ледь копченим смаком. Воно з успіхом йде на нарізки, солянки, салати. Печінку рятує… молоко Печінка, як і м’ясо має здатність швидко псуватися, адже продається вона не у замороженому вигляді, відповідно зберігається просто у холодильниках. Звісно, кілька діб такого зберігання, і вона втрачає свою першопочаткову свіжість. Якщо термін переходить за тиждень – вона починає зеленіти. Та, виявляється, це не привід, щоб її викинути. Спочатку її замочують у молоці не менш, ніж на годину, потім натирають цукром, сіллю, перцем і смажать. Виходить смачна і апетитна смажена печінка – без жодного сліду непридатності до вживання. Певна річ – ніякої користі така страва для організму не приносить, але, це вже інша тема. Реанімування кисломолочного сиру Всі знають, що таке зіпсований кисломолочний сир. Причому, настільки, що він прокислий, липкий і просто смердить. Такому шлях лише один – до смітника. Однак навіть його, виявляється, можна повернути до життя. Головним чином, завдяки тертій цедрі лимона. Також у нього додають корицю чи ванілін і смажать сирники. Коли вони добряче просмажаться, їх щедро поливають шоколадом чи джемом. Ну хто ж не купить такий смачний десерт? Тут описані далеко не всі махінації із зіпсованим продуктами. Однак варто розуміти, що недобросовісні власники закладів харчування на шляху до власного збагачення менш за все дбають про здоров’я людей і свою репутацію. Звісно, найкраще харчуватися вдома або у закладах, яким ви дійсно довіряєте. Бо ж на кону здоров’я – ваше і ваших дітей. Тож будьте здорові і особливо уважні.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |