Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №273 від 04.01.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Травень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Традиції

Дванадцять страв для Святої вечері

Дванадцять страв для Святої вечері

Святу вечерю починають із молитви при свічці: адже це спільна вечеря всього роду. Навіть покійні родичі - “всі мають у цей вечір зібратися разом, щоб вечеряти всією родиною”. На столі повинно бути дванадцять страв, аби кожен місяць наступного року був щедрим. Серед них - дві обов’язкові: кутя та узвар. Страви ці - ритуальні, пов’язані з релігійним звичаєм поминати померлих саме кутею й узваром. Готують також борщ із грибами та чорносливом, гречані вареники, голубці із пшоном, зрази, канапки, січеники з гороху, фаршировані бурячки, шуліки з медом, різдвяні зірочки.

Пропонуємо вам декілька рецептів.

Кутя

Склад: пшениця, 1 склянка маку, 0,5 склянки цукру чи 2 ложки меду.

Спосіб приготування: пшеницю (яку попередньо замочують на ніч у воді), висипати в окріп, коли прокипить - вилити на дуршлаг, перемити холодною водою, викласти в каструльку, залити водою, закип’ятити, накривши кришкою, i поставити в гарячу піч (духовку) на чотири години. Потім - у холодне місце. У цей час промити мак, обдати його окропом, злити воду, промити у холодній воді, злити її, ще раз обдати окропом, потім - холодною водою. Після цього розтерти мак, додавши 0,5 склянки цукру або 2 ложки меду, з’єднати з пшеницею, підлити трішки охолодженої кип’яченої води. Замість маку можна покласти у пшеницю склянку ягід і фруктів з варення, без соку, розвести кип’яченою водою з цукром.

Кутя буває також ячмінна та рисова. Подається з молоком: конопляним, маковим, мигдальним чи розведеним медом (ситою) - до сити додаються мигдаль, горіхи.

Риба,

смажена в томаті

Склад: 200 г риби (короп, лящ, карась), 10 г борошна, 10 г олії, 100 г томату, сіль, перець.

Спосіб приготування: Почищену рибу порізати на шматочки, посолити, поперчити, запанірувати у борошні і обсмажити. Тоді залити томатом і прогріти протягом п’яти хвилин.

"Гриби запалені"

Спосіб приготування: Сушені гриби треба намочити, порізати і поставити варити. У цей час підсмажити борошно до золотавого кольору, потім додати холодної води, розмішати. Цю підливу вилити в каструлю, де варяться гриби, посолити. Варити до готовності (20-30 хв.).

Пампушки

Склад: 1 кг борошна, 50 г дріжджів, 0,5 скл. цукру.

Спосіб приготування: Розчинити водою половину борошна і дріжджів (до густини сметани). Поставити в тепле місце. Коли тісто підійде, замісити його, додаючи решту муки, солі і цукру. Знову поставити у тепло. Потім з нього викачують кульки і дають їм трохи “підрости”. Смажать пампушки в олії.

Дуже смачні пампушки, посипані цукровою пудрою, їх подають з узваром.

Голубці під грибним соусом

Склад: капустина, 50 г сушених грибів, склянка рису, 200 г маргарину, 2 - 3 цибулини, 2-3 морквини, мелений перець, сіль. Соус: 2 склянки грибного відвару, чайна ложка борошна, сіль.

Спосіб приготування: Зваріть гриби у трьох склянках води. Обсмажте в маргарині дрібно нарізану цибулю і потерту моркву, додайте посічені гриби, запарений рис, усе посоліть і поперчіть. Покладіть капустину в окріп, потім розберіть її на окремі листки. Сформуйте голубці. Покладіть їх у каструлю, дно якої вистеліть капустяними листками, посоліть, залийте окропом (на чверть каструлі) і тушкуйте півтори-дві години на слабкому вогні (найкраще - в духовці).

04.01.2007


Переглядів: 2073

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1216 від 07.05.2025p.
¤ 
Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Мер Києва Віталій Кличко провів зустріч з представниками дипломатичних місій 38 країн світу

Йшлося про подальшу допомогу Україні та участь іноземних інвесторів у реалізації великих проєктів. Про це Кличко повідомив у своєму Telegram-каналі...

¤ 
Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Столична громада передала чергову велику партію дронів 27 бригаді НГУ. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко

«Від громади столиці бійцям на фронт вирушила чергова партія вкрай необхідної допомоги. 27-й окремій Печерській бригаді Нацгвардії України передав 1100 мультироторних систем. Це FPV-дрони різних типів — і нічні, і 8 та 10 дюймів», - повідомив Віталій Кличко...

¤ 
Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво вже давно стало не просто десертом – це справжня культура.

У 2025 році виробники вражають не лише креативом, а й увагою до локальних смаків, екотрендів та мультисенсорного досвіду....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23105)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19034)
• Допомога під час карантину [967] (16160)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15966)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15662)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15576)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15507)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15453)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15439)
• Живи до ста! [965] (15374)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15309)
• Бюджет і ми… [965] (15263)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15164)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15156)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14989)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14930)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14765)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14632)

ТОП-15 свіжого номера:

• Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів (800)
• Кличко бере участь у Конгресі Європейської народної партії: «Голос України має звучати нині на всіх міжнародних платформах» (735)
• Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки (630)
• Кличко відвідав 7 бригад на Донбасі та Харківщині та передав допомогу від громади Києва (559)
• Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ (315)
• Чи буде вода в кранах у рівнян? (190)
• Віталій Кличко передав від громади Києва 72 бригаді 900 дронів, модифікованих під потреби підрозділу (185)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"