Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №890 від 06.12.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Травень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Розпушувач чи сода:

Розпушувач чи сода:

що обрати, щоб із випічкою не прогадати

Один з основних критеріїв вдалої випічки – пухкенький і ніжний виріб. І тут не все так просто, як здається на перший погляд. Неправильно розраховані пропорції, не достатньо погашена сода – і всі старання господині можуть зійти нанівець. І якщо раніше господині використовували здебільшого лише соду, то зараз в кулінарному тренді – розпушувач для тіста. Яка ж різниця між содою і розпушувачем, який із цих компонентів найбільш вдало підходить для випічки – про все це більш детально поговоримо далі.

Випічка з содою: плюси і мінуси

Раніше господині використовували лише соду. І якщо згадати, якою була випічка у наших бабусь, то інакше як шедевральною її не назвеш. Хоча єдиним варіантом для них була сода, погашена оцтом.

Це пояснюється тим, що сама по собі сода не є розпушувачем. А щоб відбулося повне її розкладання і смак випічки був прекрасним, її варто гасити кислотою. Адже під час гасіння соди виділяється вуглекислий газ, який, власне, додає випічці об’єму. Якщо ж у тісто додати непогашену соду, про пухкенький виріб годі й мріяти.

Щоправда, є одна хитрість, яку варто знати усім: не потрібно гасити соду на відкритому повітрі, адже весь вуглекислий газ просто вивітриться.

І ще: щоб отримати пухкеньку випічку, потрібно знати точне співвідношення соди і оцту, скільки їх потрібно, приміром, на кілограм борошна. Бо ж якщо необхідна кількість соди ще вказується у рецепті, то оцту ми звикли давати на око. Тому випічка виходить не завжди такою, як очікувалося.

Більше того, якщо «переборщити» з содою, страва матиме неприємний і сильно виражений запах соди. Єдине, що лишається зробити з таким шедевром – відправити у смітник.

Досвідчені кулінари взагалі радять додавати соду до сухих продуктів, таких як борошно, а оцет, навпаки, до рідких – кефіру, сметани, яєць.

І, увага: гасити соду можна не лише оцтом, а й лимонним соком чи кисломолочними продуктами.. Найголовніше при використанні соди – не зволікати і одразу випікати тісто, адже реакція проходить дуже швидко.

Випічка з розпушувачем: плюси і… лише плюси

Порівняно не так давно на підмогу господиням з’явився розпушувач. І якщо спочатку до нього ставилися дещо підозріло, як до чергової «хімії», то сьогодні без розпушувача важко уявити собі повноцінну кухню.

Розпушувач, у свою чергу, позбавляє нас від таких неприємних моментів, які притаманні роботі з содою. Його не потрібно розчиняти, варто просто всипати у тісто.

А чи знали ви, що розпушувач – це та ж сама сода, поєднана у відповідних пропорціях з борошном і лимонною кислотою? Часто замість борошна, виробники додають ще крохмаль, аби розпушувач довше зберігався. Суміш скомпонована таким чином, щоб сода і кислота давали потрібну реакцію і в потрібний час – безпосередньо при випіканні.

Розпушувач не варто застосовувати, коли в тісто додається мед. З ним впорається лише сода. У всіх інших випадках соду і розпушувач можна заміняти одне одним, однак, розпушувача потрібно брати у два з половиною рази більше, ніж соди.

Власне, щоб отримати розпушувач, уже немає потреби бігти до магазину. Адже багато господинь знають секрет співвідношення продуктів у цій суміші і готують розпушувач самі.

Отже, як приготувати диво-суміш? Дуже просто. Потрібно 5 ложок соди, 3 ложки лимонної кислоти і 12 ложок борошна. Усі інгредієнти потрібно змішати у сухій банці і там же зберігати, щільно закривши кришечкою.

Так суміш буде постійно під рукою, а випічка буде постійно вдалою.

06.12.2018


Переглядів: 2529

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1216 від 07.05.2025p.
¤ 
Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Мер Києва Віталій Кличко провів зустріч з представниками дипломатичних місій 38 країн світу

Йшлося про подальшу допомогу Україні та участь іноземних інвесторів у реалізації великих проєктів. Про це Кличко повідомив у своєму Telegram-каналі...

¤ 
Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Столична громада передала чергову велику партію дронів 27 бригаді НГУ. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко

«Від громади столиці бійцям на фронт вирушила чергова партія вкрай необхідної допомоги. 27-й окремій Печерській бригаді Нацгвардії України передав 1100 мультироторних систем. Це FPV-дрони різних типів — і нічні, і 8 та 10 дюймів», - повідомив Віталій Кличко...

¤ 
Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво вже давно стало не просто десертом – це справжня культура.

У 2025 році виробники вражають не лише креативом, а й увагою до локальних смаків, екотрендів та мультисенсорного досвіду....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23105)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19036)
• Допомога під час карантину [967] (16160)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15967)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15665)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15576)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15509)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15453)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15440)
• Живи до ста! [965] (15374)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15309)
• Бюджет і ми… [965] (15265)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15167)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15156)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14990)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14932)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14765)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14634)

ТОП-15 свіжого номера:

• Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів (806)
• Кличко бере участь у Конгресі Європейської народної партії: «Голос України має звучати нині на всіх міжнародних платформах» (740)
• Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки (633)
• Кличко відвідав 7 бригад на Донбасі та Харківщині та передав допомогу від громади Києва (559)
• Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ (317)
• Віталій Кличко передав від громади Києва 72 бригаді 900 дронів, модифікованих під потреби підрозділу (214)
• Чи буде вода в кранах у рівнян? (191)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"