№892 від 20.12.2018p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Лазня, сауна чи хамам: Що підійде саме вам?Наскільки корисно «паритися»? Який пар підійде саме вам? Які протипоказання? Пропонуємо розібратися у цих питаннях разом із «Порадником». Лазня Призначена для тих, хто любить погріти кісточки. Лазня покращує стан нервової системи, підвищує імунітет та виводить токсини. Її ще називають парною, тому, що простір заповнюється насиченою водяною парою, яка створює туман, з температурою у межах 40-50°С і вологістю повітря від 60 до 80%. «Родзинкою» російської бані є масаж віником, який підсилює кровообіг. Парильня обладнана лавками, розташованими на різній висоті, вибір якої залежить від індивідуальної переносимості тепла. Охолоджування здійснюється водою, на свіжому повітрі або снігом. Що взяти? Обов’язково захопіть із собою рушник (для особистої гігієни, а також, щоб було зручніше сидіти на гарячих лавках). Щоб захистити голову від перегрівання, необхідно одягнути ковпак або вовняну шапочку. Недосвідченим парильникам найкраще спочатку полежати на середній полиці, щоб голова і ноги були на одному рівні. Ще краще, щоб ноги були трохи вище тулуба. Таке розташування полегшує роботу серця. А положення лежачи дозволяє розслабити м’яза тулуба і кінцівок. Для того, щоб рівномірно прогріти всі частини тіла, необхідно через деякий час змінювати положення тіла. Фінська сауна На відміну від російської, тут відбувається прогрівання сухою парою. Температура повітря у фінській сауні досить висока – 90-110°С, при цьому мінімальна вологість – до 25%. Сауна обладнана ступінчатими лавками на різній висоті. Ефект класичної фінської сауни – базується на чергуванні дії сухого жару і холодної води. Під час першої фази тіло інтенсивно пітніє. Внаслідок цього посилюється приплив крові до шкіри, з організму виводяться шлаки, шкіра очищається. Що зробити після? Після відвідування сауни варто скупатися у холодному душі, басейні, або обтертися снігом. Такі процедури бадьорять, зміцнюють кровоносні судини, сприятливо впливають на імунну систему і систему кровообігу. Турецька лазня (хамам) Створює атмосферу м’якого тепла і комфорту завдяки великій вологості і середній температурі повітря (до 50°С). Традиційно турецькі лазні будують за принципом долоні – центр парильні оточують п’ять ніш, температура в кожній з яких поступово підвищується. Починається процедура з прогрівання в передбаннику, потім у парній на кам’яних лежаках. Після розслаблювального масажу проводять мильні процедури, причому велика увага приділяється розтиранню жорсткою мочалкою. Що лікує? Турецька сауна принесе полегшення при бронхо-легеневих захворюваннях, астмі, захворюваннях суглобів, відкладенні солей, хронічних захворюваннях нирок, серцево-судинних патологіях середньої тяжкості, розладах травної функції, неврастенії, зниженому тиску. Інфрачервона сауна (ІЧ-кабіна) Не має нічого спільного зі звичайною сауною і лазнею. Температура всередині кабін не перевищує 40-60°С. Але потовиділення удвічі-утричі більше, ніж у сауні, що сприяє глибокому очищенню організму. Інфрачервоні нагрівачі прогрівають тіло на глибину до 4 см і виділяють тепло в достатньо вузькому діапазоні, найсприятливішому для здоров’я людини. Що лікує? Допомагає у боротьбі з целюлітом, зайвою вагою, полегшує страждань хворих на ревматизм і артрити, відновлює колір та стан шкіри, це чудова профілактика застуд. І це далеко не повний перелік «переваг» ІЧ сауни. ІЧ-прогрівання розгладжує зморшки, допомагає шкірі стати пружною та еластичною, завдяки їй зникають вугри, прищі, екземи, пришвидшується загоєння ран, розсмоктування синяків (гематом) і шрамів. Що їсти та пити? – Не варто вживати важку їжу до і після сауни, а також спиртні напої, у тому числі і пиво, – зауважує лікар Катерина Яворенко. – Щоб втамувати спрагу, можна випити склянку трав’яного чаю або вітамінізованого напою. Це не тільки поповнить водний баланс, але і стабілізує обмін речовин. Аромати для сауни – У воду для каменів можна додавати настої і відвари лікарських рослин, ароматичні олії, гірчицю, мед – все, що завгодно, – каже Катерина Юріївна. – М’ята, наприклад, покращує настрій, позитивно впливає на серце. Евкаліпт чудово прочищає носоглотку, хвойний аромат допомагає при перевтомі, чебрець має снодійну дію. Жир в лазні не «топиться» – Сауна сприятливо впливає на шкіру, вона глибоко очищує пори, нормалізує роботу сальних залоз і підвищує пружність шкіри, – радить Катерина Яворенко. – Тому представниці слабкої статі можуть попестити своє тіло живильними масками. Маски слід робити після прийняття сауни. Доки шкіра розпарена, нанесіть улюблений скраб (рекомендую скраб із кавової гущі з медом), а потім будь-яку зволожувальну маску (огіркову, вівсяну або маску із жовтка з лимоном і невеликою кількістю оливкової олії) чи крем! Охочі схуднути, пам’ятайте – жир в лазні не «топиться». Вага знижується за рахунок рясного потовиділення і відновлюється за кілька годин. Кому не можна Не варто відвідувати сауну при гострих захворюваннях, недугах серцево-судинної системи, інфекційних захворюваннях шкіри, травмах головного мозку, епілепсії, анемії, онкологічним хворим, при варикозному розширенні вен і тромбофлебіті, атеросклерозі, цукровому діабеті, а також вагітним та в період менструації. Наскільки ви прожарили м’ясо можна визначити на дотик М’ясо «Raw» або «Blue rare» - сире, але не холодне (прогріте до температури 46-49°C). Обсмажене тільки зовні і злегка підігріте всередині - м’яке на дотик, як і м’язи між великим і вказівним пальцями руки, коли вони повністю розслаблені. М’ясо «Rare» (з кров’ю) є більш стійким, якщо його придавити пальцем. Обсмажений зовні стейк червоний всередині. На дотик - як м’яз між вказівним і великим пальцями, якщо вони стиснуті. М’ясо «Medium Rare» (злегка просмажене) лише доведене до стану відсутності крові, з соком яскраво вираженого рожевого кольору. На дотик - як м’яз між середнім і великим пальцями, коли вони стиснуті. М’ясо «Medium» (середньо прожарене) всередині світло-рожевий сік. На дотик - як м’яз між безіменним і великим пальцями, стиснутими разом. М’ясо «Well-done» (просмажене) абсолютно просмажене м’ясо, майже без соку дуже жорстке на дотик, як м’яз між мізинцем і великим пальцем, коли вони стиснуті разом.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |