Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №901 від 21.02.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Листопад 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Грудень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Чи є в розчинній каві… кава?

Наскільки вона натуральна і яким чином з кавових зерен виходять порошок і гранули?

77 років тому хімік-технолог швейцарської компанії Nestle Макс Моргенталер пригостив своїх гостей розчинною кавою, яка готувалася з гранул за лічені секунди. Взагалі-то це був не зовсім власний винахід Моргенталера – він тільки вдосконалив ідею Саторі Като, який виготовив розчинну каву ще в 1899 році, але так і не зміг розпочати промислове виробництво напою. Через 4 місяці – 24 липня – з конвеєра зійшли перші кавові банки – і саме цей день увійшов в історію як День народження розчинної кави.

Головне питання, відповідь на яке до сьогодні цікавить споживачів, залишається відкритим: з чого роблять розчинну каву насправді?

Якщо розчинна – значить робуста

Більшість розчинної кави виробляють з робусти, арабіку використовують рідко. Але не тому, що робуста дешева чи погана, а тому, що в ній більший вміст кофеїну і висока екстрактивність, яка забезпечує розчинність продукту – це важливі фактори для виробництва.

Вміст кофеїну в робусті в середньому становить 2,2%, а в арабіці – в середньому 0,6%. Виробництво розчинної кави побудовано так, що в процесі кава втрачає певну кількість кофеїну і екстракту. Тому якщо його виробляти з арабіки, на виході від неї практично нічого не залишиться.

Коротко процес виглядає так: каву смажать, мелють, заварюють, випарюють вологу і подрібнюють. Роблять це швидко – на обсмажування йде близько 15 хвилин, а все інше займає приблизно дві години.

На етапі виробництва розчинна кава зовсім не пахне

Технологій виробництва дві: «спрей драй» і «фриз драй». У процесі першого з кави випарюють вологу, екстракт розпорошують, і він перетворюється в порошок. Під «фриз драй» ті ж стадії, тільки наприкінці екстракт заморожують і подають повільної струменем на барабан, температура в якому близько мінус 60 градусів: частки кави налипають на барабан, поки він крутиться, волога виморожується, і суміш розсипається вже не порошком, а гранулами.

Якщо розчинну каву понюхати просто з конвеєрної стрічки, запаху у неї практично не буде. На аромат впливає додавання кавової олії, яку отримують у процесі між обсмажуванням і заварюванням. Ефірної олії зовсім мало, проте вона дає аромат. Її повертають у розчинну каву вже в момент фасування.

У кожної компанії, чи то Jacobs чи Nestle – власні стандарти. Споживач може і не відчути великої різниці, але зазвичай вона є: адже компанії використовують різну сировину, різні види обсмажування. Наприклад, якщо взяти три види кави «Чорна карта» – Бразилію, Еквадор і Колумбію, – усі вони відрізнятимуться смаком. Еквадор закуповує багато в’єтнамської та індонезійської робусти. Бразильські виробники роблять каву з робусти сорту конілон, вона має зовсім інший, більш терпкий смак. У Колумбії взагалі немає робусти, лише арабіка.

Останнім часом з’явилася технологія додавання в розчинну каву мікрочастинок меленої. Наприклад, всередину гранули розчинної кави вкраплюються мікрочастинки смаженої меленої. Таким чином, ароматика і смак змінюються не за рахунок додавання олії, а за рахунок меленої кави.

21.02.2019


Переглядів: 1731

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1199 від 24.12.2024p.
¤ 
Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові

Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові

Пропустивши два швидких м’ячі і ще в першому таймі залишившись у чисельній меншості, «Верес» поступився «Карпатам» у Львові і перервав свою десятиматчеву безпрограшну серію. Ця поразка стала найбільшою за часів відродженого народного клубу і третьою найбільшою для «Вереса» в елітному дивізіоні чемпіонату України....

¤ 
Cкільки потрібно мити волосся шампунем?

Cкільки потрібно мити волосся шампунем?

Двічі милити голову шампунем – необхідність чи маркетинговий хід? Як насправді правильно мити голову, розповідають експерти....

¤ 
Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики?

Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики?

Перед тим як у молодому віці почати ін’єкції ботоксу, варто врахувати всі плюси та мінуси і порадитися з лікарем. Бо є нюанси....

¤ 
Проблеми з пам’яттю:

Проблеми з пам’яттю:

втома, перевантаження чи щось серйозніше?

На забудькуватість скаржаться багато: від молодих до людей похилого віку. Спочатку це проявляється начебто в дрібницях, але часто з віком проблема посилюється, і у якусь мить ми розуміємо, що нам важко на себе покластися, так багато витікає, не утримується, розчиняється ніби в повітрі. І тут ми починаємо замислюватися: це просто накопичилася втома і потрібно з’їздити у відпустку, попити вітамінки, чи справа в чомусь суттєвішому? А раптом провали у пам’яті – ознака захворювання? Давайте проаналізуємо, чому пам’ять може нас підводити і що з цим робити....

¤ 
На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки

На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки

Інцидент стався 7 грудня близько 20:40 на залізничній станції Верба, що на Дубенщині....

¤ 
У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту

У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту

Можна сміливо говорити про те, що з 1 грудня у Рівному почала працювати нова модель громадського транспорту. Так, на вулиці міста виїхали нові автобуси, які курсують за маршрутом 47А. А загалом для зменшення заторів у місті значно зменшилася кількість маршруток малої місткості....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (22513)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (18450)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15482)
• Допомога під час карантину [967] (15456)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15196)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15064)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15001)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14950)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14925)
• Живи до ста! [965] (14866)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (14827)
• Бюджет і ми… [965] (14803)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (14679)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (14652)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14528)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14469)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14124)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14088)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту (645)
• Різниця між пральним порошком і капсулами (84)
• На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки (80)
• Енергетична безпека: на Рівненщині розвиваються альтернативні джерела енергії (74)
• Як позбутися неприємного запаху цибулі на руках після готування? (73)
• Чи можна нагрівати мед? (70)
• Проблеми з пам’яттю: (70)
• Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові (70)
• Сушарки проти паперових рушників: що безпечніше для здоров’я? (67)
• Рецепт домашніх патчів (67)
• Cкільки потрібно мити волосся шампунем? (67)
• Анастасія Либак провела розминку з учнями Жобринського ліцею (66)
• Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики? (66)
• Фундучна картопля (65)
• Чи нешкідливо вмиватися мінеральною водою? (63)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"