Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №901 від 21.02.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Травень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Чи є в розчинній каві… кава?

Наскільки вона натуральна і яким чином з кавових зерен виходять порошок і гранули?

77 років тому хімік-технолог швейцарської компанії Nestle Макс Моргенталер пригостив своїх гостей розчинною кавою, яка готувалася з гранул за лічені секунди. Взагалі-то це був не зовсім власний винахід Моргенталера – він тільки вдосконалив ідею Саторі Като, який виготовив розчинну каву ще в 1899 році, але так і не зміг розпочати промислове виробництво напою. Через 4 місяці – 24 липня – з конвеєра зійшли перші кавові банки – і саме цей день увійшов в історію як День народження розчинної кави.

Головне питання, відповідь на яке до сьогодні цікавить споживачів, залишається відкритим: з чого роблять розчинну каву насправді?

Якщо розчинна – значить робуста

Більшість розчинної кави виробляють з робусти, арабіку використовують рідко. Але не тому, що робуста дешева чи погана, а тому, що в ній більший вміст кофеїну і висока екстрактивність, яка забезпечує розчинність продукту – це важливі фактори для виробництва.

Вміст кофеїну в робусті в середньому становить 2,2%, а в арабіці – в середньому 0,6%. Виробництво розчинної кави побудовано так, що в процесі кава втрачає певну кількість кофеїну і екстракту. Тому якщо його виробляти з арабіки, на виході від неї практично нічого не залишиться.

Коротко процес виглядає так: каву смажать, мелють, заварюють, випарюють вологу і подрібнюють. Роблять це швидко – на обсмажування йде близько 15 хвилин, а все інше займає приблизно дві години.

На етапі виробництва розчинна кава зовсім не пахне

Технологій виробництва дві: «спрей драй» і «фриз драй». У процесі першого з кави випарюють вологу, екстракт розпорошують, і він перетворюється в порошок. Під «фриз драй» ті ж стадії, тільки наприкінці екстракт заморожують і подають повільної струменем на барабан, температура в якому близько мінус 60 градусів: частки кави налипають на барабан, поки він крутиться, волога виморожується, і суміш розсипається вже не порошком, а гранулами.

Якщо розчинну каву понюхати просто з конвеєрної стрічки, запаху у неї практично не буде. На аромат впливає додавання кавової олії, яку отримують у процесі між обсмажуванням і заварюванням. Ефірної олії зовсім мало, проте вона дає аромат. Її повертають у розчинну каву вже в момент фасування.

У кожної компанії, чи то Jacobs чи Nestle – власні стандарти. Споживач може і не відчути великої різниці, але зазвичай вона є: адже компанії використовують різну сировину, різні види обсмажування. Наприклад, якщо взяти три види кави «Чорна карта» – Бразилію, Еквадор і Колумбію, – усі вони відрізнятимуться смаком. Еквадор закуповує багато в’єтнамської та індонезійської робусти. Бразильські виробники роблять каву з робусти сорту конілон, вона має зовсім інший, більш терпкий смак. У Колумбії взагалі немає робусти, лише арабіка.

Останнім часом з’явилася технологія додавання в розчинну каву мікрочастинок меленої. Наприклад, всередину гранули розчинної кави вкраплюються мікрочастинки смаженої меленої. Таким чином, ароматика і смак змінюються не за рахунок додавання олії, а за рахунок меленої кави.

21.02.2019


Переглядів: 1888

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1216 від 07.05.2025p.
¤ 
Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Мер Києва Віталій Кличко провів зустріч з представниками дипломатичних місій 38 країн світу

Йшлося про подальшу допомогу Україні та участь іноземних інвесторів у реалізації великих проєктів. Про це Кличко повідомив у своєму Telegram-каналі...

¤ 
Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Столична громада передала чергову велику партію дронів 27 бригаді НГУ. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко

«Від громади столиці бійцям на фронт вирушила чергова партія вкрай необхідної допомоги. 27-й окремій Печерській бригаді Нацгвардії України передав 1100 мультироторних систем. Це FPV-дрони різних типів — і нічні, і 8 та 10 дюймів», - повідомив Віталій Кличко...

¤ 
Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво вже давно стало не просто десертом – це справжня культура.

У 2025 році виробники вражають не лише креативом, а й увагою до локальних смаків, екотрендів та мультисенсорного досвіду....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23105)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19036)
• Допомога під час карантину [967] (16160)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15967)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15665)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15576)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15509)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15454)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15440)
• Живи до ста! [965] (15374)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15309)
• Бюджет і ми… [965] (15266)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15167)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15157)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14990)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14932)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14766)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14634)

ТОП-15 свіжого номера:

• Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів (806)
• Кличко бере участь у Конгресі Європейської народної партії: «Голос України має звучати нині на всіх міжнародних платформах» (740)
• Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки (633)
• Кличко відвідав 7 бригад на Донбасі та Харківщині та передав допомогу від громади Києва (559)
• Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ (317)
• Віталій Кличко передав від громади Києва 72 бригаді 900 дронів, модифікованих під потреби підрозділу (219)
• Чи буде вода в кранах у рівнян? (191)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"