Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №903 від 07.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Листопад 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Грудень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Користь чи шкода.

Користь чи шкода.

Що потрібно знати про пальмову олію

Вживання в їжу пальмової олії призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань в глобальному масштабі, а його виробництво завдає непоправної шкоди природі.

Такі основні висновки доповіді, підготовленої експертами Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Недорога і вигідна у виробництві, пальмова олія міститься у великій кількості продуктів, які ми їмо щодня. Когось цей інгредієнт у складі продукту зупинить від покупки, а хтось не придасть цьому значення. Чому пальмова олія шкідлива і чи є хоч якась від неї користь?

Пальмова олія видобувається з м’якоті олійної пальми. Існує більш дорога і корисна олія з насіння цього дерева, але в наших продуктах вона не використовується.

Масло з м’якоті дерева недороге, має вершковий приємний смак і аромат, тому для кондитерських виробів (і не тільки) вона підходить відмінно, чим і користуються виробники. Продукти з додаванням пальмового масла довго зберігаються, тримають форму завдяки тугій структурі і коштують недорого.

При виготовленні страв фаст-фуду пальмову олію також вигідно використовувати, бо вона не горить при стандартних температурах, як соняшникова, наприклад, а тому готувати смажені продукти можна не побоюючись виділення канцерогенів. І це остання хороша новина про пальмову олію.

Саме через тугоплавкість, пальмова олія становить велику небезпеку для людини, яка постійно її вживає. Для того, щоб олія розплавилася, їй потрібна температура вище за 38 градусів, а потрапляючи в шлунки людей, при температурі 36,6, воно так і залишається у формі пластиліну, погано перетравлюється і осідає на слизових внутрішніх органів.

Також пальмова олія містить насичені жирні кислоти і вживання виробів з додаванням олії підвищує їх вміст в наших організмах в п’ять разів. Як наслідок - підвищення рівня холестерину, ризик захворювань серцево-судинної системи.

Окислена олія завдає неабияку шкоду організму. Окислення відбувається при переробці під час приготування їжі, при якому виробляються токсини, які негативно впливають на серце, печінку, нирки та легені.

1. Ризик атеросклерозу

Сира і не перероблена пальмова олія не має таких негативних наслідків. Однак дослідження виявили зростання розвитку атеросклерозу вже через півроку після використання повторно нагрітої пальмової олії.

2. Канцероген в пальмовій олії

В одному дослідженні, пов’язаному з переробкою пальмової олії для використання в напівфабрикатах виявили зв’язок між цією олією і потенційно канцерогенним забруднювачем, але тільки якщо масло нагрівали до 200 градусів за Цельсієм.

У 2016 році Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA) висловило стурбованість у зв’язку з тим, що високий рівень 3-МХПД - речовини, що вважається канцерогеном і виявлений в рафінованій пальмовій олії, може становити ризик для нирок і чоловічої репродуктивної системи.

3. Гідрогенізована пальмова олія

Пальмова олія використовується в продуктах харчування як в сирому, так і в гідрогенізованому вигляді. Саме в такому вигляді вона додається в продукти харчування, включаючи молочні та кондитерські продукти і, безумовно, завдає шкоди. В процесі гідрогенізації на олію впливають за допомогою високої температури, в результаті чого змінюється її молекулярна структура.

Після процесу гідрогенізації пальмова олія перетворюється в трансжири, які заважають повноцінному харчуванню клітин і негативно впливають на стан багатьох систем організму. Це стає причиною багатьох порушень: підвищення рівня холестерину, ризик розвитку атеросклерозу, серцево-судинні захворювання, порушення обмінних процесів в тканинах, хронічне запалення, ожиріння.

Пальмова олія в дитячих сумішах

Пальмова олія - один з інгредієнтів, який часто міститься в дитячій суміші. Справа в тому, що будь-яка суміш повинна містити жир. Виробники суміші в спробі відтворити пальмітинову кислоту грудного молока, додають туди пальмову олію.

Однак пальмова олія погано поглинається дитячим організмом, що веде до низької щільності кісткової тканини. Це пов’язано з тим, що структура пальмітинової кислоти і пальмової олії в суміші різна. Коли пальмітинова кислота не поглинається організмом, вона вступає в реакцію з кальцієм і робить його нерозчинним. В результаті організм дитини виділяє нерозчинний жир і кальцій.

При регулярному споживанні пальмової олії в суміші, дитина не тільки не отримує необхідних їй жирів, але й кальцій, який необхідний для повноцінного розвитку.

У яких продуктах міститься пальмова олія?

Пальмова олія є практично скрізь. Її можна знайти в продуктах харчування, а також косметиці, засобах гігієни. На багатьох з них не написано, що вони містять пальмову олію, але воно зазначено під одним з багатьох найменувань. Якщо ви побачите деякі з нижчеперелічених назв, знайте, що продукт містить пальмову олію.

Рослинна олія (Vegetable Oil), рослинний жир (Vegetable Fat), пальмове ядро (Palm Kernel), пальмоядрова олія (Palm Kernel Oil), пальмова фруктова олія (Palm Fruit Oil), пальмат (Palmate), пальмітат (Palmitate), пальмолеін (Palmolein), гліцерил (Glyceryl), стеарат (Stearate), стеаринова кислота (Stearic Acid), Elaeis Guineensis, пальмітинова кислота (Palmitic Acid), пальмовий стеарин (Palm Stearine), пальмитоил оксостеарамід (Palmitoyl Oxostearamide), пальмитоил тетрапептид-3 (Palmitoyl Tetrapeptide-3), лауретсульфат натрію (Sodium Laureth Sulfate), лаурилсульфат натрію (Sodium Lauryl Sulfate), пальмовий кернелат натрію (Sodium Palm Kernelate), лауріллактілат/сульфат натрію (Sodium Lauryl Lactylate / Sulphate), гідратовані гліцериди пальмової олії (Hyrated Palm Glycerides), етил пальмітат (Etyl Palmitate), октил пальмітат (Octyl Palmitate), пальмітиловий спирт (Palmityl Alcohol ).

Найпоширеніші продукти, в яких використовують пальмову олію:

Шоколад

Пальмова олія використовується у виробництві переробленого шоколаду, бо вона надає йому глянсовий блиск і допомагає стабілізувати його при більш високій температурі. Перевірити, які рослинні жири містяться в шоколадці, можна, взявши в руки шматочок. Якщо вона не буде танути, значить в якості рослинних жирів в шоколад введено пальмову олію.

Хліб

Звичайний хліб виробляють з використанням пальмової олії, бо вона стійка при кімнатній температурі, вона недорога, і з нею легко готувати.

Готові до вживання продукти

Пальмову олію використовують, щоб запобігти прилипанню продукту або поліпшити його текстуру і кремоподібність. Пальмова олія - дешевша альтернатива соняшниковій або оливковій олії.

Готова випічка, печиво і морозиво

Пальмова олія є стабілізуючим засобом, який поліпшує текстуру цих продуктів.

Маргарин

Якщо ви купуєте маргарин або харчуєтеся продуктами, що містять маргарин, то, швидше за все, для його виготовлення використовується пальмова олія через її стабілізуючі якості. В цьому випадку краще віддати перевагу справжньому вершковому маслу.

Чіпси і горішки

Набори горішків і чіпси продаються за хорошою ціною з однієї причини - пальмова олія. Ви можете знайти снеки і без пальмової олії, але потрібно уважно читати склад продуктів.

Пальмова олія міститься не тільки в продуктах харчування, а й у товарах широкого вжитку, таких як дезодоранти, губна помада, мило, пральний порошок, зубна паста.

Однак не варто боятися її в косметиці. Поживні речовини - вітамін А, С і Е мають антиоксидантні властивості, а олії вирівнюють шкіру, утримують вологу і захищають від вільних радикалів.

07.03.2019


Переглядів: 1890

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1199 від 18.12.2024p.
¤ 
Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові

Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові

Пропустивши два швидких м’ячі і ще в першому таймі залишившись у чисельній меншості, «Верес» поступився «Карпатам» у Львові і перервав свою десятиматчеву безпрограшну серію. Ця поразка стала найбільшою за часів відродженого народного клубу і третьою найбільшою для «Вереса» в елітному дивізіоні чемпіонату України....

¤ 
Cкільки потрібно мити волосся шампунем?

Cкільки потрібно мити волосся шампунем?

Двічі милити голову шампунем – необхідність чи маркетинговий хід? Як насправді правильно мити голову, розповідають експерти....

¤ 
Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики?

Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики?

Перед тим як у молодому віці почати ін’єкції ботоксу, варто врахувати всі плюси та мінуси і порадитися з лікарем. Бо є нюанси....

¤ 
Проблеми з пам’яттю:

Проблеми з пам’яттю:

втома, перевантаження чи щось серйозніше?

На забудькуватість скаржаться багато: від молодих до людей похилого віку. Спочатку це проявляється начебто в дрібницях, але часто з віком проблема посилюється, і у якусь мить ми розуміємо, що нам важко на себе покластися, так багато витікає, не утримується, розчиняється ніби в повітрі. І тут ми починаємо замислюватися: це просто накопичилася втома і потрібно з’їздити у відпустку, попити вітамінки, чи справа в чомусь суттєвішому? А раптом провали у пам’яті – ознака захворювання? Давайте проаналізуємо, чому пам’ять може нас підводити і що з цим робити....

¤ 
На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки

На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки

Інцидент стався 7 грудня близько 20:40 на залізничній станції Верба, що на Дубенщині....

¤ 
У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту

У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту

Можна сміливо говорити про те, що з 1 грудня у Рівному почала працювати нова модель громадського транспорту. Так, на вулиці міста виїхали нові автобуси, які курсують за маршрутом 47А. А загалом для зменшення заторів у місті значно зменшилася кількість маршруток малої місткості....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (22487)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (18437)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15469)
• Допомога під час карантину [967] (15441)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15183)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15050)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14987)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14937)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14910)
• Живи до ста! [965] (14852)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (14811)
• Бюджет і ми… [965] (14789)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (14665)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (14635)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14516)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14456)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14107)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14074)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному запрацювала нова модель громадського транспорту (384)
• Різниця між пральним порошком і капсулами (65)
• Енергетична безпека: на Рівненщині розвиваються альтернативні джерела енергії (64)
• Проблеми з пам’яттю: (61)
• Безпрограшна серія «Вереса» завершилася розгромною поразкою у Львові (61)
• На потягу вдарило струмом: двоє неповнолітніх отримали термічні опіки (59)
• Ботокс для профілактики зморшок: що про це думають медики? (59)
• Як позбутися неприємного запаху цибулі на руках після готування? (58)
• Чи можна нагрівати мед? (58)
• Сушарки проти паперових рушників: що безпечніше для здоров’я? (58)
• Анастасія Либак провела розминку з учнями Жобринського ліцею (57)
• Фундучна картопля (56)
• Рецепт домашніх патчів (56)
• Cкільки потрібно мити волосся шампунем? (56)
• Чи нешкідливо вмиватися мінеральною водою? (54)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"