Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №915 від 30.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс незвичайного

Життя в ім’я дітей. Януш Корчак

Життя в ім’я дітей. Януш Корчак

Ім’я Януша Корчака асоціюється в людській свідомості з самопожертвою, героїзмом, мучеництвом і величезною любов’ю до дітей. До кінця своїх днів Старий доктор залишився вірним тим простим життєвим істинам, які викладав у своїх літературних творах. І прийняв смерть, відкинувши пропозиції про порятунок, разом зі своїми маленькими вихованцями в газовій камері нацистського концентраційного табору.

Дитинство і юність: Йорж Генрик Гольдшмідт

22 липня 1878 року в родині асимільованих польських євреїв Гольдшміт народився первісток. Хлопчика нарекли Ершем Генриком. Навколишні звали його Генриком на польський манер. Свою першу освіту юний Гольдшмідт отримував в російській гімназії у Варшаві. Головними постулатами навчального закладу були строгість і дисципліна. Найменше відхилення від встановленого розпорядку дня без письмового дозволу директора жорстоко каралося.

Вже з першого класу школярі вивчали підручники з латині, а з другого – з французької, німецької та грецької. Набагато пізніше, один з гімназистів принципово переосмислить цю нафталінову систему виховання. Він створить ідеальний притулок для забутих і покинутих, назвавши його «Будинком сиріт», і прославиться на всю країну, а потім і на весь світ під псевдонімом Януша Корчака.

Але в 1889 році Корчака ще не було, так само як «Будинку сиріт» і його ненароджених вихованців. Був лише 11-річний гімназист Генрик Гольдшмідт, який вперше зіткнувся з життєвими труднощами. У його батька, успішного адвоката, автора наукових монографій, Юзефа Гольдшміта діагностували душевну хворобу. З тих пір більшу частину часу глава сімейства проводив в психіатричній клініці. Затяжне дороге лікування виснажило матеріальні запаси сімейства. У минулому досить заможні Гольдшміта починають бідувати.

Юзеф так і не вилікувався. Відомості про його смерть вельми туманні. Відомо, що останні свої дні він провів у лікарні. Щоб допомагати матері і молодшій сестрі, Генрик починає підробляти репетиром.

Закінчивши гімназію, юний Гольдшмідт вирішує стати лікарем і вступає у Варшавський університет на медичний факультет. В рамках навчальної практики Генрик працює в госпіталях, лікарнях, дитячих єврейських таборах. Спілкування з дітьми приносить йому величезне задоволення, в лікареві Гольдшмідтті прокидається педагог. Повернувшись зі служби під час Російсько-японської війни, Генрик твердо вирішив: так, він буде лікувати, але не тіла, а душі.

«Будинок сиріт»

1911 рік став для Гольдшмідта знаковим – в будинку номер 92 на вулиці Крохмальній у Варшаві він засновує «Будинок сиріт». Ідею допомогли втілити в життя численні філантропи. Директор відразу ж ставить першу і головну умову – меценати не повинні втручатися в педагогічну і виховну діяльність керівника.

«Будинок сиріт» виділявся із числа себеподібних. Дитячі притулки лише давали дах над головою і їжу, абсолютно не турбуючись про духовний і моральний розвиток своїх мешканців. Тож не дивно, що більшість безпритульних звертали на шлях розбою. Головна мета, яку переслідував «Будинок сиріт», полягала не в тому, щоб допомогти дітям вижити, а в тому, щоб навчити їх жити.

Крім «Будинку сиріт», Гольдшмідт співпрацює з іншими дитячими притулками (наприклад, «Нашим будинком» в Білянах), публікується в журналах, редагує тижневик «Мале обозрение», пише книги, читає лекції з педагогіки. Тоді-то і з’являються Януш Корчак і добродушний Старий доктор, голос якого звучить з кожного радіоприймача.

З приходом до влади Гітлера Януш Корчак починає проявляти великий інтерес до єврейського питання, детально вивчає історію своєї батьківщини, відвідує Палестину, працює в Єврейському агентстві Варшави.

Переконаний гуманіст, Корчак гостро противився всьому фашистському. Він, не боячись, розгулював по столичних вулицях у мундирі війська польського, коли Варшава була зайнята гітлерівцями. Корчак говорив, що це мундир солдата, якого зрадили. Тільки через рік після початку окупації мундир був знятий, адже така провокація могла спричинити за собою фатальні наслідки не тільки для Корчака, а й для його вихованців.

Він продовжує виступати по радіо. Тільки тепер Старий доктор більше не жартує про дитяче виховання. Він звертається до дітей війни, повчає, радить, розповідає, як діяти в екстрених ситуаціях.

Коли на території міста з’яви­лася потворна стіна, відгородивши єврейське гетто від решти світу, Януш Корчак самовіддано приєднався до своїх сиріт, незважаючи на те що його запрошували залишитися в Палестині. Він продовжував мужньо відмовлятися щоразу, коли йому пропонували укриття на арійській стороні.

Влітку 1942 року вступив указ про депортацію «Будинку сиріт». Маленьких євреїв відправляли до концентраційного табору Треблінка, що знаходився на території Польщі і увійшов в історію війни як один з найжорстокіших таборів смерті. За кількістю жертв (їх число коливається в діапазоні 750-810 тисяч) він поступається тільки Освенциму.

Януш Корчак

6 серпня, ця дата умовно значиться як дата смерті Корчака, директору «Будинку сиріт» в останній раз запропонували врятуватися. Німецьке командування хотіло проявити публічну милість до відомого літератора і педагога, однак Корчак категорично відмовився. «Зрадити дітей і пустити їх помирати одних, – сказав учитель, – Це означало б якось поступитися злодійству».

Ходу маленьких смертників і їх вчителя до вагонів, що повин­ні були доставити їх в Треблінку, очевидці назвали маршем смерті. Весь дитячий будинок йшов рівною колоною, ніхто не голосив і не намагався втекти, на чолі колони – Старий доктор, що тримає за руки двох вихованців. Весь «Будинок сиріт» і їх директор загинув у газовій камері концентраційного табору Треблінка.

Пам’ять про людинолюбство

Поети склали вірші, композитори склали пісенні мотиви, а театральні постановники перенесли твори Корчака на сцени.

Міф про Януша Корчака продовжує ширитися. Його справжня історія обросла безліччю домислів, поетичних деталей, афоризмів. Як би там не було, легенда не може народитися на порожньому місці. Їй потрібен стержень, ним став Корчак – поет, педагог, людинолюб. За три місяці до смерті він зробив запис у щоденнику: «Я нікому не бажаю зла. Не вмію. Не знаю, як це робиться ».

30.05.2019

10 заповідей Януша Корчака для батьків 1. Не чекай, що твоя дитина буде такою, як ти, або такою, як ти хочеш. Допоможи їй стати не тобою, а собою. 2. Не вимагай від дитини плати за все, що ти для неї зробив. Ти дав їй життя, як вона може віддячити тобі? Вона дасть життя іншому, той - третьому, і це незворотний закон подяки. 3. Не зганяй на дитині свої образи, щоб у старості не їсти гіркий хліб. Бо що посієш, те й пожнеш. 4. Не стався до проблем дитини звисока. Життя дане кожному під силу, і будь упевнений - її життя таке ж складне, як і твоє, а може й складніше. 5. Не принижуй! 6. Не забувай, що найважливіші зустрічі людини - зустрічі з дітьми. Звертай більше уваги на них - ми ніколи не можемо знати, кого ми зустрічаємо в дитині. 7. Не муч себе, якщо не можеш зробити щось для своєї дитини, просто пам’ятай: для дитини зроблено недостатньо, якщо не зроблено все можливе. 8. Дитина - це не тиран, який заволодіває всім твоїм життям, не тільки плід з плоті і крові. Це - та дорогоцінна чаша, яку Життя дало тобі на зберігання і розвиток в ньому творчого вогню. Це - розкріпачена любов матері і батька, у яких буде рости не «наша», «своя» дитина, але і душа, яка дана на зберігання. 9. Умій любити чужу дитину. Ніколи не роби чужій те, що не хотів би, щоб робили твоїй. 10. Люби свою дитину будь-якою – не талановитою, невдахою, дорослою. Спілкуючись з нею - радій, бо дитина - це свято, яке поки що поруч.


Переглядів: 1579

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13778)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13505)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (838)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (88)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (69)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"