Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №925 від 08.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Травень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Як правильно доглядати за чавунним посудом

Чавунний посуд зараз рідкість. Однак жодний тефлон, алюміній або інший новомодний сплав не в змозі замінити чавун. Його унікальність в екологічності, безпеці для здоров’я людини, довговічності, простому догляді і чудових смакових якостях приготованих страв. 

Зберегти ці властивості протягом багатьох десятиліть дуже просто: головне, підготувати куплену сковорідку або казанок до використання і правильно доглядати за ними в подальшому.

Як підготувати сковорідку

Виробники чавунного посуду випускають два варіанти начиння: з емалевим або антипригарним покриттям і без нього. Зрозуміло, що сковорода з покриттям готова до роботи відразу після покупки, досить вимити її будь-яким гелем для посуду, щоб очистити від заводської пилюки. 

Чавунний посуд без покриття вимагає більш ретельної підготовки. Чавун - пористий матеріал, тому його на вигляд гладка поверхня покрита численними мікроскопічними поглибленнями, в які будуть потрапляти частинки продуктів і пригорати до металу. Щоб цього не сталося, потрібно сковороді штучно надати антипригарні властивості. Процедура підготовки чавунного посуду до першого використання проводиться в кілька етапів:

Перше миття. Видалити верхній захисний шар воску або машинного масла, нанесений виробником на поверхню чавуну для захисту від корозії і збереження товарного вигляду. Для цього вимити виріб за допомогою м’якої кухонної губки і рідкого засобу для посуду, витерти насухо текстильним або паперовим рушником.

Прожарювання з сіллю. Насипати в сковороду товстий шар кухонної солі і поставити в розігріту до 180-200 °С духовку. Тримати посуд в працюючій духовці протягом 40-60 хвилин, після чого відключити прилад і дати сковороді охолонути. Можна прожарити сковороду на плиті, але тоді доведеться час від часу помішувати сіль. Така процедура поліпшить експлуатаційні характеристики чавуну, очистить посуд від усіх сторонніх запахів і залишків машинного масла.

Додання антипригарних властивостей. Заключний, найдовший етап. Саме від нього залежить, буде прилипати їжа до сковороди в процесі приготування чи ні. Змастити дно і внутрішні бортики сковороди маргарином, свинячим жиром або рафінованим рослинним маслом так, щоб жировий або масляний шар злегка покрив всю оброблену поверхню. Звільнити духовку від листів і поставити змащену сковорідку всередину. Розігріти прилад до 190-200 °С, тримати в ньому чавунну начиння 1-1,5 години. Після цього вимкнути духовку і охолодити сковорідку природним чином.

Попередня підготовка займе декілька годин, але кінцевий результат буде коштувати витраченого часу і сил. Надалі, якщо правильно доглядати за металом, до нього нічого не буде пригорати, а смак млинців або відбивних вийде відмінним!

Досвідчені кухарі часто порівнюють чавунний посуд з коньяком: чим більше її вік, тим приємніше в ній готувати. При правильному догляді сковорода або казан з чавуну рік від року стають тільки кращими.

Повсякденний догляд

Догляд за чавунною сковородою набагато простіший, ніж за тефлоном або керамікою. Головне, намагатися не зіпсувати створене своїми руками антипригарне покриття. Основна заборона стосується жорстких абразивних губок, металевих мочалок, скребків і йоржиків - всіх тих предметів, які можуть пошкодити найтоншу плівку, що захищає пори чавуну від проникнення продуктів. В цілому рекомендації прості і легко здійснимі:

- Після приготування страви залишки їжі та жиру видалити паперовим рушником або серветкою - так легше буде відмити виріб.

- Мити посуд максимально гарячою водою, яка комфортна для шкіри рук. Висока температура води дозволить змити залишки жиру або масла без застосування миючих засобів.

- Не використовувати гелі для миття посуду, інакше вони розчинять захисний антипригарний шар, і їжа почне приставати до чавуну в процесі смаження або тушкування.

- Не мити в посудомийній машині.

- Ніколи не замочувати у чистій воді або мильному розчині.

- Після миття чавун витерти насухо гігроскопічною тканиною або папером, інакше краплі води, що залишились, спровокують появу іржі. Багато господинь ставлять вимиту сковороду на плиту і витримують 3-5 хвилин - за цей час посуд не встигне сильно розжаритися, зате всі мікрочастинки вологи повністю висохнуть.

- Внутрішню поверхню вимитої сковорідки змастити тонким шаром рослинного масла, а його надлишки зняти за допомогою серветки або паперового рушника - це запобіжить окислення металу і збереже його антипригарні властивості.

- Зберігати чавунну сковороду або казан в сухому місці, щоб уникнути корозії.

І останнє. Незважаючи на свою значну вагу і високу вогнетривкість, чавун - крихкий метал. При сильному ударі він здатний розколотися на частини, тому чавунний посуд необхідно оберігати від падінь.

08.08.2019


Переглядів: 2069

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1216 від 07.05.2025p.
¤ 
Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Мер Києва Віталій Кличко провів зустріч з представниками дипломатичних місій 38 країн світу

Йшлося про подальшу допомогу Україні та участь іноземних інвесторів у реалізації великих проєктів. Про це Кличко повідомив у своєму Telegram-каналі...

¤ 
Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Столична громада передала чергову велику партію дронів 27 бригаді НГУ. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко

«Від громади столиці бійцям на фронт вирушила чергова партія вкрай необхідної допомоги. 27-й окремій Печерській бригаді Нацгвардії України передав 1100 мультироторних систем. Це FPV-дрони різних типів — і нічні, і 8 та 10 дюймів», - повідомив Віталій Кличко...

¤ 
Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво вже давно стало не просто десертом – це справжня культура.

У 2025 році виробники вражають не лише креативом, а й увагою до локальних смаків, екотрендів та мультисенсорного досвіду....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23106)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19036)
• Допомога під час карантину [967] (16160)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15967)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15665)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15577)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15509)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15454)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15441)
• Живи до ста! [965] (15374)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15311)
• Бюджет і ми… [965] (15266)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15167)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15158)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14990)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14932)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14767)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14635)

ТОП-15 свіжого номера:

• Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів (806)
• Кличко бере участь у Конгресі Європейської народної партії: «Голос України має звучати нині на всіх міжнародних платформах» (741)
• Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки (633)
• Кличко відвідав 7 бригад на Донбасі та Харківщині та передав допомогу від громади Києва (560)
• Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ (318)
• Віталій Кличко передав від громади Києва 72 бригаді 900 дронів, модифікованих під потреби підрозділу (236)
• Чи буде вода в кранах у рівнян? (191)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"