№939 від 14.11.2019p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Що треба знати про тажинТажин – це глибокі товстостінні сковорідки – керамічні або чавунні – з дуже товстим і важким дном і витягнутою вверх конусоподібною високою кришкою з кераміки. Хоча в нашій країні вони тільки починають набирати популярність, з’явилися вони ще за давніх літ у країнах Магриба, де їх частіше називають «таджин». До речі, цю назву носять і страви, приготовлені в такому посуді. Автентичні марокканські тажини виконані з глини. Деякі можуть бути покриті емаллю та навіть розписані. На нашому ринку добре представлені тажини французького виробництва з чавунною основою і керамічною кришкою. Бувають і електричні тажини. Що у ньому особливого Найголовніше в тажині – це його кришка. Пара, піднімаючись нагору, остигає у верхній крапці, конденсується на стінки кришки і стікає по них, потрапляючи не на страву зверху, а в нижню частину сковороди, практично на саме дно. Виходить, що страва присмажується знизу і готується як би на парі зверху. Багаторазова циркуляція пари робить їжу неймовірно соковитою та ніжною, а ще вона ніколи не підгорить і не пересушиться. Тажину «по зубах» і баранина, і літня яловичина. А овочі тушкуються просто ідеально. Ще один нюанс. У куполі правильного тажина має бути отвір для того, щоб виходила пара. Інакше рідина буде намагатися «утекти» через щілину між основою тажина і його кришкою. Якщо у вашому тажині немає отвору, віднесіть його до годинникаря або ювеліра – він просвердлить вам дірочку діаметром у кілька міліметрів. Як користуватися Справжній марокканський тажин варто замочувати на ніч. Так глина візьме в себе вологу, яку потім поступово буде віддавати страві, а ще таким чином продовжується життя тажина, тому що вода зменшить імовірність розтріскування. Глина поступово з роками всотає в себе спеції й аромати, і страви, приготовлені в такому посуді, будуть неймовірно смачними та незвичайними. Тому що марокканці готують у тажині на вугіллях, то такий посуд не слід використовувати на газовій плиті без спеціального розсікача полум’я. Після готування тажин варто ретельно вимити руками і висушити. Накривати кришкою треба вже повністю сухий посуд, щоб не завести в глині цвілевий грибок. Сучасні виробники посуду використовують для виготовлення нижньої частини тажина емальований чавун. Це дуже зручно, тому що страву перед тушкуванням можна злегка обсмажити. І доглядати за таким тажином простіше. Достатньо періодично змазувати рослинною олією і прожарювати на плиті. Як у ньому готувати Готувати в тажині неймовірно просто. У глиняний тажин достатньо просто скласти всі інгредієнти, додати трохи води і накрити кришкою. Через деякий час краще зменшити вогонь і тушкувати до готовності. Наприкінці додати трохи олії. В емальованому чавунному тажині краще спочатку обсмажити овочі на невеликій кількості олії, потім додати м’ясо або птаха і накрити кришкою. Далі все як було зазначено вище. Страви в тажині не готуються за лічені хвилини – це процес тривалий, однак не змушує тупцювати біля плити, піднімаючи кришку і помішуючи без кінця. Саме навпаки – тажин негативно поставиться до подібних дій. Для успішного результату не потрібно підглядати в судину занадто часто. Відбудуться непоправні втрати ароматів, що насичують страву, обволікаючи та поглинаючись у неї довгі години. Класичний тажин (страву) готують на вугіллях з м’яса, овочів і обов’язково фруктів і спецій, безлічі спецій, придбати які можна в готовій формі або засипати за своїм смаком. Що можна готувати М’ясо будь-яких сортів (необов’язково зі зручних для готування місць туші!), риба, овочі, морепродукти, потім фрукти, що надають пікантність, мед, спеції – експерименти можуть тривати довго. Разючі результати спонукають до нових кулінарних пошуків. Особливо, коли, освоївши принципи готування в тажині, захочеться поекспериментувати і знайти нові рецепти із застосуванням незвіданих продуктів, трав і незнайомих дотепер східних спецій. Навіщо це мені Якщо ви любите ідеально тушковані або запечені страви, часто готуєте великі шматки свинини або яловичини в духовці – обзавестися тажином, безумовно, варто. Тажин неймовірно спрощує життя: під час готування не треба постійно стояти біля плити, контролюючи температуру, – у тажині ніколи нічого не підгорить і не пересохне. Звичайно, тажини коштують недешево, але їхня ціна з лишком компенсується задоволенням від готування. До того ж тажин можна залишити в спадщину – він прослужить не одному поколінню – це річ на століття.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |