Виберіть дату процедури щеплення та днів за десять до неї занесіть ваші підщепи в тепле приміщення і покладіть у вологий пісок. Через один тиждень принесіть туди ж живці та помістіть їх у ємкість з теплою водою на добу. Потім варто промити живці з підщепами і злегка їх осушити. Помітьте, що ці строки щеплення плодових дерев бажано не порушувати.
Зимовий спосіб щеплення плодових дерев називають «поліпшеним копулюванням». Він полягає в тому, що місце щеплення обв’язують плівкою (її потрібно буде заздалегідь нарізати стрічечками шириною один сантиметр), а потім парафінують. Парафін для цього розігрівають на водяній бані. Потім кілька живців опускають на пару секунд у парафін для обробки прищепи і місця обв’язки. Щеплення, звісно ж, при цьому тримають корінням нагору.
Потім укладають рослини в заповнений вологою тирсою ящик (можна як вертикально, так і горизонтально) і засипають до верху тією ж тирсою. Виносять ящик у приміщення з температурою 18-19 °С (для кісточкових культур – температура нижча, близько 16 °С). Повітря в цьому приміщенні має бути досить вологим.
Залежно від створених умов на стратифікацію піде не більше двох-трьох тижнів, після чого ящик переноситься в приміщення де температура трохи вища нуля. Це потрібно щоб бруньки не проросли, а холод процесу зрощення не перешкода – він буде тривати. Найпростіший варіант заключної стадії такого способу щеплення плодових дерев – розмістити ящик у підвалі.
Іноді у щеплених плодових дерев може початися вегетація, а висаджувати їх у ґрунт ще рано. У цьому випадку виставте рослини у теплицю, що обігрівається, або навіть у теплу кімнату і пророщуйте їх до посадки.
При зимовому способі щеплення плодових дерев вони виростають, як правило, сильними і здоровими.