Яйця, справді, містять велику кількість холестерину, проте загалом вони корисні А щоденне вживання в їжу двох курячих яєць, навпаки, знижує рівень «поганого» холестерину. У чому ж користь цього незамінного продукту? Яйця будь-яких птахів мають у своєму складі дуже багато вітамінів та мінеральних речовин. Наприклад, білок яйця містить усі амінокислоти, потрібні для людського організму. Крім того, в ньому є лізоцим – речовина, що вбиває і розчиняє шкідливі мікроорганізми, в тому числі гнильні. Яєчний жовток – справжнє джерело потрібних поживних і біологічно активних речовин. Крім повноцінного білка, в ньому є легкозасвоювані жири. Багатий жовток лецитином, що позитивно впливає на жировий обмін організму, є постачальником фосфору – незамінної для живлення нервових клітин речовини. У ньому виявлено майже всі вітаміни, зокрема: D, А, В1, В2, Е, РР, а також безліч корисних мінеральних речовин. Жовток сприяє скороченню жовчного міхура, стимулюючи відтік жовчі. Курячі яйця – це єдиний продукт, який засвоюється нашим організмом на 97—98?%. Щоправда, найліпше засвоюються некруто зварені яйця, круто – гірше, а сирі лише частково (сирого білка організму дістається всього-на-всього п’ята частина від з’їденого).
Лікування яйцями
Астма. Шкаралупу 10 курячих яєць підсушити і розтерти в порошок, залити її соком 10 лимонів і поставити в темне місце на 10 днів, потім процідити суміш через марлю. Далі 10 жовтків збити з 10-ма ложками цукру і додати 1 пляшку коньяку. Потім змішати з сумішшю соку лимона і шкаралупи. Пити по 30 мл тричі на день за 30 хв до їди. У разі нежитю та гаймориту зварити круто яйце, загорнути в полотнинку і тримати на переніссі, доки тепле.
Для прориву гнійника і його очищення: 2 сирих яєчних жовтки, 1 ст. л. меду, 0,5 ч. л. солі змішати з борошном до консистенції мокрої глини. Отриману суміш прикладати до гнійника, доки він не прорве і не очиститься. У разі невралгічного болю зварити круто 1 яйце, розрізати його навпіл, обидві половинки відразу прикласти до місця, де найбільше болить. Тримати, доки яйце не охолоне. За опіків: 1 ст. л. олії, 2 ст. л. сметани, 1 жовток свіжого яйця добре вимішати, накласти суміш на опік і забинтувати. Змінювати пов’язку двічі на день. Або ж можна збити яйце і змастити обпечене місце. У разі виразки шлунка збити 1 білок з 1 ст. л. цукрової пудри до кремоподібного стану, потім невеличкими порціями вливати 1 ст. л. маслинової олії, при цьому слід інтенсивно збивати. Вживати 1 ст. л. зранку натще протягом 10 днів.
Облисіння і випадання волосся. У склянці змішати 1 яйце з невеликою кількістю теплої води. Намочивши волосся, нахилити голову над тазом і полити сумішшю зі склянки, втираючи її пальцями в шкіру. До яйця, яке стече в таз, долити трохи теплої води і знову полити голову, втираючи пальцями в шкіру. Опісля сполоснути волосся, розчісуючи його гребінцем. Щоб посилити ефект, можна після обполіскування втерти жовток яйця в шкіру голови і, обгорнувши рушником, залишити на 10 хв, після цього знову обполоснути волосся.
Увага! Людям із захворюваннями печінки вживати смажені яйця і яйця з майонезом не слід. Тим, у кого камені в жовчному міхурі, теж небажано їсти яйця. Крім того, в яйцях відсутні вуглеводи і вітамін С, тому одними яйцями в харчуванні обмежуватися не варто. Також це алерген.