№1008 від 25.03.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Чому досвідчені городники прогрівають насінняНе варто недооцінювати теплову передпосівну підготовку. Вона підвищує схожість, знезаражує насіння від хвороб і вірусів, збільшує енергію проростання, збільшує вихід раннього врожаю, зменшує кількість пустоцвіту... Способів прогрівання безліч. Кожний садівник може вибрати доступний. Найбільш довготривалий – підвісити насіння в мішечку недалеко від батареї опалення або кухонної плити. Таке прогрівання займе 1,5-2 місяці, насіння після нього можна досить довго зберігати. Таким способом обов’язково прогрівають насіння огірків. Насіння теплолюбних культур – патисонів, кабачків, баклажанів, гарбузів, перцю – корисно піддати сонячному обігріву на відкритому повітрі протягом 5-7 днів. Так само прогрівають і все насіння, що зберігалося на холоді або в холодильнику. Сонячні промені знезаражують насіння і прискорюють його проростання. Сухе насіння прогрівати можна в духовці або сушильній шафі, при температурі 50-55°С протягом трьох годин. Тільки перед розсипанням насіння на листі спочатку потрібно підстелити під нього папір, щоб не підсмажити його на металі. І не забувати в процесі прогріву кілька разів перемішати. Прогрівати насіння можна й у гарячій воді. Але температура повинна бути своєю для кожної культури і не знижуватися протягом процедури. Тому для прогрівання використовують термос. Насіння капусти гріють у воді 20 хвилин при температурі 45-50°С. Насіння редису, ріпи, редьки, брукви витримують 20 хвилин при температурі 48-50°С. Насіння буряка, моркви, петрушки – 52-53°С (теж 20 хвилин). Перець, баклажани прогрівають 25 хвилин при температурі 50°С. Насіння томатів витримують при температурі 50-55°С 5 хвилин. У гарбузових культур теплова обробка стимулює утворення жіночих квіток і, отже, підвищення врожаю. Насіння огірків, патисонів, гарбузів, кабачків – 20 хвилин при температурі 42-45°С. Відразу після такої лазні насіння дістають із термоса і на три хвилини занурюють у холодну воду.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |