Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1014 від 06.05.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс житейський

«Який батько – такий син?..»

«Який батько – такий син?..»

Христі здавалося, що ніхто, окрім її найкращої подруги Наді, не знає про її кохання з сільським головою. Однак, коли Христя заявила, що виходить за нього заміж, Надійка не витримала і розповіла про це своїй мамі. «Чому не в мене, а в Христю закохався Семен, мамочко? Чим я гірша? Навіщо таку косу ростила, личко у трояндовому відварі мила?» – розплакалася Надя. «Не плач, ти в мене красуня. І душею – світла і добра. Тому щастя не омине і тебе», – заспокоїла її мама.

Наступного дня, коли Надя прийшла на роботу в дитсадок, де працювала разом із Христею, подруга зустріла її насупленою. На привітання теж не відповіла. Уникала зустрітися поглядами. «Ти що – так мовчатимеш весь день?» – спитала Надя. «А про що нам можна тепер розмовляти, коли ти не вмієш тримати язик за зубами? Ми ж Семеном хотіли таємно розписатися, бо його мати давно пригледіла йому іншу. Тому й просила тебе не розголошувати про нас. Так ні! Ти матері розбовтала, вона сусідці, а сусідка – іншій сусідці. І вже до Семенової матері дійшло», – завелася Христя. В очах її заблищали сльози. Хтозна, чи не змінить Семен свого рішення, чи зуміє матір переконати його одружитися на іншій?

Надійка уже й пошкодувала, що поділилася новиною з матір’ю. Ох, ті жінки! Їм їсти не дай, а тему, щоб побалакати, хоч щодня подавай. Однак матір Семена була мудрою жінкою. Коли слухи дійшли і до неї, сказала синові: «Неважливо, кого я бачила своєю невісткою. Любитиму ту, яку полюбив мій син».

Надійка була старшою дружкою на весіллі Христі і Семена. Тепер Христя була вдячна їй. Бо не довелося їм з коханим ховатися зі своїм щастям, без батьківського благословення, без весільного короваю, гучних музик і віватів, що звучали на усе село. Давно такого веселого і багатого весілля у них не було!

Під ранок, коли за традицією молода кидає віночок поміж дівчат, щастя упіймати його мала Надійка. Її очі засвітилися радістю, коли староста голосно сказав: «Ось вам і наступна наречена у нашому селі!» І він не помилився. Невдовзі Надя познайомилася з хлопцем із сусіднього села. Високий з великими карими очима і густим хвилястим чубом, він одразу сподобався їй. Щонеділі, коли він приїжджав додому з роботи, Надійка мовби на крилах летіла на побачення. Через три місяці Михайло посватав Надію. «Твій віночок щастя мені приніс», – обіймала Надя Христину.

Вони стали дружити сім’ями. Тим паче, що жили недалеко, хоч і в різних селах, котрі пролягали через річку, що була між ними кордоном. На два села був один магазин і одна церква.

У приємних клопотах швидко минав час. Якось Надя зізналася подрузі, що чекає дитину, отож, мовляв, хай Христя готується бути хрещеною. В очах Христини виплив сум і жаль. Виходить, Надя випередила її? Їй теж дуже хочеться мати маля. І Семен не проти.

Коли малому Денискові минуло два рочки, Христя народила дівчинку, яку назвали Юлею. Тепер Надя давала кумі настанови: в чому купати, що робити, аби зберегти грудне молоко, чим промивати оченята. Як і колись, жінки ділилися своїми секретами і почувалися щасливими. До того злощасного дня, коли Христя вийшла на господарку і побачила на своєму подвір’ї закривавлену Надю. Вона лежала на лавочці вся в синцях. Важко дихала і стогнала. У Христі запекло зі середини: «Що з тобою, Надю? Хто тебе так побив?» – заледве витиснула зі себе.

Надія забилася в істериці. Перестрибуючи з думки на думку, стала розповідати, що Михайло останнім часом став випивати, влаштовувати дебоші. А цього разу – геть очманів, дав хід кулакам. Вона заледве втекла з хати, а коли допленталась до них, у вікнах уже не світилося. Стукати у двері не хотіла, аби не розбудити Юленьку. Як не вмовляла її Христя написати заяву в поліцію, Надя категорично відмовилася. Боялася людських пересудів і гніву чоловіка. Своїм мовчанням нашкодила собі ще більше. Михайло усе частіше приходив п’яним, з нічого влаштовував скандал, піднімав руку. Надія терпіла, благала опам’ятатися, але коли чоловік одного разу вдарив сина за те, що той ненароком розбив вазу, – подала на розлучення.

Дениско ріс дуже симпатичним і цікавим хлопчиком. Ще змалечку Надя залучала його до праці. Коли подруги навідували одна одну, брали з собою дітей. Вони гарно ладили між собою, просили бачитися частіше. Ніхто й подумати не міг, що згодом їх дитяча дружба переллється у високі і чисті почуття. Коли Денис закінчував коледж, Юля була на другому курсі вишу. Тепер вони зустрічалися не лише в компанії своїх матерів, а з нетерпінням чекали справжніх побачень. З жагучими поцілунками, міцними обіймами і клятвами у вічному коханні.

Якось Денис сповістив матір, що хоче засватати Юлю. В Надії аж дух перехопило. Швиденько набрала номер Христини: «Здраствуй, Христю. Ти вже знаєш новину? Тепер не лише кумами, свахами будемо! Здорово, правда? Ти хоч порадь, з чим на сватання прийти маємо? Це ж уперше така подія в нас» – веселим голосом лепетала Надія. Але у слухавці не почула ні звуку. Може, щось зі зв’язком, подумала Надія, і ще раз набрала номер. «Ти наче обухом по голові влупила мене, Надіє. Ти вже не ображайся, та не віддам я Юлю за Дениса. Гени у нього погані. Знаєш, недарма в народі поговірка народилася: який батько – такий син. А що, коли й Денис п’яничкою стане, як його батько? Буде знущатися з моєї доньки? Ти ж сама пережила таке, тому маєш зрозуміти мене», – мовила Христя і кинула слухавку.

Надію ніби окропом облили. Не могла повірити, що такі слова чула від куми, найкращої подруги, з якою дружили з малих літ, ділилися і радощами, й клопотами. Її думки переривав схвильований голос Дениса: «Я все чув, мамо. Спробую сам поговорити з хрещеною», – він кулею вилетів з хати. Не повертався довго. Надя місця собі не знаходила. Телефонувала Христі, але та була поза зоною.

Прийшов Денис, коли надворі уже було темно. Сумно розповідав про те, як просився до хресної в дім, але Христя його не пустила. Ще і Юлю замкнула на ключ, коли гукав її, забрала в неї телефон.

Юля аж захворіла. У неї пекло в грудях, гіркий клубок перетискав горло, з’явилася задишка. Проте Христя не вірила доньці. Переконувала, що Денис не для неї. Що він їй дасть? Ймовірно, ще й пити почне. Яке життя в них буде? Юлі потрібен достойний жених – багатий, успішний, – була упевнена Христя.

Юля перестала їздити на навчання, відмовлялася їсти, пити. Могла годинами дивитися в одну точку й мовчати. Христя нарешті збагнула: з донькою біда. І повезла її до спеціалістів, які виставили дівчині діагноз: гостра реакція на стрес. Юлю поклали у стаціонар.

Денис тяжко переживав розлуку з коханою. Кілька разів приїжджав до неї в лікарню. Але до Юлі його не впустили. Після виписки Юлі призначили тривале лікування. Тепер без антидепресантів вона не могла.

А Денис знайшов свою долю. Привів Надії у дім невістку, яку вона полюбила, як рідну. У подружжя народилося двійко діток – Ілонка та Дмитрик, для яких татко змайстрував гойдалку, альтанку у саду, добудував дім. Вони з Іринкою щасливі. Біля добрих дітей та онуків молодіє й Надія…

06.05.2021Марія МАЛІЦЬКА


Переглядів: 1062

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21169)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17326)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14555)
• Допомога під час карантину [967] (14477)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14313)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14126)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13999)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13973)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13962)
• Живи до ста! [965] (13948)
• Бюджет і ми… [965] (13884)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13878)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13751)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13660)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13655)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13600)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13213)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13185)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (334)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (66)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (64)
• Тонкощі заварювання кави (61)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (60)
• Небезпека вологих серветок (58)
• Пиріг «Чорний ліс» (57)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (55)
• Часникові стрілки корисніші за часник (51)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (49)
• Особливості вживання видів води (48)
• А ваш шампунь безпечний? (47)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (44)
• Нецукровий діабет (43)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (36)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"