Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1016 від 20.05.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Які овочі можуть зашкодити

Які овочі можуть зашкодити

Овочі є невід’ємною частиною здорового і збалансованого раціону, проте навіть вони можуть вплинути на організм негативно. Практично у будь-якій статті або книзі про правильне харчування є розділ, присвячений овочам – вони сприяють нормалізації травлення, насичують організм необхідними вітамінами і мікроелементами, підвищують імунітет і мають багато інших корисних властивостей, а тому ми намагаємося вживати їх щодня. Однак деякі люди не замислюються про те, якої шкоди вони можуть завдати організму за певних обставин – розповідаємо, чим небезпечні картопля, квасоля, помідори та інші звичні для нас овочі.

Хрестоцвіті овочі

Броколі, брюссельська капуста, ріпа, кольрабі, крес-салат – хрестоцвіті овочі мають багато корисних властивостей і є незамінними елементами здорового раціону. Однак овочі цього сімейства також приховують у собі небезпеку – вони мають гойтрогенну дію, іншими словами, знижують здатність щитоподібної залози до всмоктування йоду, що може призвести до того, що утвориться зоб. У тому випадку, якщо у людини є проблеми з функціонуванням щитоподібної залози, хрестоцвіті овочі повинні вживатися нею з особливою обережністю – не більше 100 г на день (при цьому продукт має бути термічно обробленим).

Крім того, хрестоцвіті овочі необхідно вживати в обмеженій кількості і тим, хто страждає на гастрит, виразку, панкреатит, хвороби печінки і нирок, оскільки ці продукти стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту і можуть викликати ряд ускладнень – у подібних випадках перед введенням хрестоцвітних овочів у раціон варто проконсультуватися з лікарем.

Картопля

Картопля є одним з найпопулярніших продуктів – пюре, варена і смажена картопля, картопляні запіканки і різні закуски з цього овоча є звичними стравами для багатьох людей. Безсумнівно, картопля має багато корисних властивостей, однак зловживати нею не варто – річ у тім, що цей продукт, крім складних вуглеводів, також містить і прості, а тому за надмірного споживання існує великий ризик розвитку ожиріння, а високий глікемічний індекс, який мають деякі страви з картоплі, наприклад, пюре, є протипоказанням для пацієнтів з цукровим діабетом.

Крім того, у картоплі міститься крохмаль, завдяки чому цей овоч належить до важко засвоюваних продуктів, особливо у поєднанні з білком, а також цей інгредієнт може негативно позначатися на роботі щитоподібної залози і кровоносної системи.

Втім, ключовим моментом тут є спосіб термічної обробки продукту – дієтологи нагадують, що смажена або запечена у великій кількості олії картопля (і тим більше картопля фрі) не може вважатися корисною стравою.

Дика спаржа

Спаржа містить рекордну кількість фолієвої кислоти, а, крім того, сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту, має антиоксидантні властивості і навіть впливає на нервову систему, запобігаючи розвитку депресивних станів. При цьому продукт також є потенційно небезпечним для тих, хто страждає через проблеми зі шлунково-кишковим трактом – кислоти, що містяться у спаржі, можуть бути подразником для внутрішніх органів, а тому пацієнтам з гастритом, виразкою та іншими хворобами ШКТ перед вживанням варто проконсультуватися з фахівцем.

Крім того, спаржа також становить небезпеку для тих, хто приймає препарати, що розріджують кров – продукт багатий на вітамін К, що сприяє згущенню крові, а тому одночасний прийом антикоагулянтів і спаржі може призвести до появи тромботичних ускладнень.

Кабачок

Кабачок – один з найбільш нешкідливих продуктів, проте навіть він може завдати певної шкоди організму. Річ у тім, що у цьому овочі міститься велика кількість калію, а тому надмірне вживання продукту людьми з хронічною нирковою недостатністю може призвести до неприємних наслідків.

Крім того, обережно варто додавати кабачки у свій раціон і тим, хто страждає на хвороби ШКТ – за наявності таких проблем продукт слід вживати в обмеженій кількості і після термічної обробки, а також в очищеному від шкірки вигляді, оскільки вона містить елементи, що подразнюють стінки органів шлунково-кишкового тракту.

Зелені помідори

У зелених помідорах міститься соланін – алкалоїд, який у великих дозах може призвести до серйозного отруєння і навіть смерті (через вживання 200 мг цієї речовини можуть виникнути симптоми отруєння – нудота, сонливість, запаморочення і головний біль, слабкість і утруднення дихання). При цьому термічна обробка знижує рівень небезпечних речовин до нормальних значень, а тому зелені томати можна вживати у приготованому вигляді.

Крім того, цей продукт містить підвищену кількість кислот, які можуть негативно вплинути на функціонування органів шлунково-кишкового тракту у тому разі, якщо у людини є проблеми з ШКТ.

Червона квасоля

Червона квасоля є вельми поживним продуктом і має багато корисних властивостей, однак вона протипоказана людям, що страждають на подагру – у складі продукту наявні пурини, речовини, під час розпаду яких утворюється сечова кислота. Організм пацієнта з подібним захворюванням може не впоратися з надлишком продуктів розпаду пуринів, у результаті чого хвороба буде посилюватися. Також квасолю варто вживати з додатковою обережністю людям з порушеннями роботи органів ШКТ, оскільки продукт належить до розряду важко засвоюваних і може негативно позначатися на функціонуванні внутрішніх органів.

Ще один важливий момент – квасоля у сирому вигляді призводить до отруєння через високий вміст таких речовин, як фазин і фазеолунатіт (токсичні речовини), а тому цей продукт необхідно вимочувати або термічно обробляти перед вживанням у їжу.

20.05.2021


Переглядів: 1336

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13779)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13505)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (841)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (78)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (70)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"