Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1023 від 15.07.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Червень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Липень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Що пили наші предки.

Що пили наші предки.

Рецепти традиційних українських напоїв

Українських національних напоїв за старими народними рецептами налічується досить багато. Роблячи огляд кожного з них, можна скласти цілу енциклопедію.

Пропонуємо вашій увазі добірку найбільш цікавих тонізуючих напоїв.

Варенуха

Цей напій став відомий на лівому березі України ще в 16 столітті. Основний склад: міцний алкоголь (горілка або самогон), фрукти і прянощі.

Як приготувати: рецептів приготування варенухи існує безліч, тому пропорційну кількість інгредієнтів назвати складно. Беруться будь-які сушені фрукти, їх кладуть у глиняний посуд і доверху заливають горілкою. Не завадить ложка меду, стручок гострого перцю, кориця, гвоздика, імбир, але всього потроху. Зверху як кришка кладеться кірка житнього хліба, краї замазуються тістом для додання герметичності. Лишається поставити все це в духовку на слабкий вогонь і засікти час – 10–12 годин. Після витягнути і процідити через марлю отриманий напій. Пити можна як гарячим, так і холодним.

Спотикач

Ця настоянка готується довго, але винагороджує за терпіння своїм чудовим смаком. Спотикач – це приготовлена на прянощах і горілці настоянка. З’явившись у 18 столітті, напій постійно удосконалювався і в 19 столітті досяг своїх найкращих смакових якостей.

Як приготувати: столова ложка ваніліну і тертого мускатного горіха змішується з половиною чайної ложки кориці, заливається літром горілки і настоюється два тижні. Після цього суміш проціджують, в отриману рідину всипають дві склянки цукру. Потім усе це ставиться на вогонь. Напій потрібно постійно помішувати, і як тільки він почне закипати – виключити, після чого накрити кришкою і дати охолонути.

Ягоданка

Достеменно невідомо, коли з’явився цей напій, що прекрасно втамовує спрагу. Просто хтось колись вирішив залити ягоди-падалицю (а пізніше – і свіжі) водою, а після цього додати цукор і дріжджі. В результаті вийшов схожий на квас, добре тонізуючий і освіжаючий напій.

Як приготувати: 1 кілограм будь-яких ягід (можна навіть яблука, груші, абрикоси тощо) попередньо перебрати і викласти у великий емальований або скляний посуд і залити 1 літром кип’яченої холодної води, а потім додати дріжджі (приблизно 15 грамів). Для прискорення процесу бродіння посуд з вмістом краще всього поставити в місце, де підтримується постійне тепло. Далі потрібно залишити на 4–5 днів, після розлити по пляшках, закупорити і зберігати в прохолоді.

Узвар

Цей прохолодний напій – не що інше, як компот із сухофруктів, але різниця полягає в тому, що в узвар часто додають ще й мед, також його можна не варити, а настоювати. Узвар – неодмінний напій на Різдво та інші великі церковні свята вже більше двох століть.

Як приготувати: промиті сухофрукти заливаються водою, додається цукор або мед, і посудину ставлять на вогонь. Доводиться до кипіння і через пару хвилин знімається з вогню. Дати охолонути, налити в глечик і подати охолодженим.

Кисіль

Існує кілька різновидів цього стародавнього напою. В основному киселі відрізняються своєю консистенцією: від густого желе до напою. Кисіль хороший тим, що його можна приготувати майже з чого завгодно: фрукти, ягоди, ревінь або молоко.

Як приготувати: можна взяти, наприклад, чорницю і збити в блендері до однорідної маси. Отримане пюре вилити в киплячу воду і додати цілі ягоди. Туди ж всипати цукор і довести до кипіння. Далі додати крохмаль, розведений невеликою кількістю води, суміш знову довести до кипіння і відразу зняти з вогню. Пити охолодженим.

Сирівець

Відомий ще з часів Київської Русі. В 966 році князь Володимир розпорядився відсвяткувати перемогу над печенігами вживанням цього напою. Пізніше сирівець стали використовувати як заправку до окрошки і зеленого борщу. По суті, це хлібний квас, але без додавання цукру.

Як приготувати: у велику посудину (або дубову бочку) кладеться черствий житній хліб, всипається 4 склянки житнього борошна. Усе це заливається окропом. Посудину накривають кришкою і залишають на добу. Тим часом в окремому посуді дві склянки борошна змішують з водою, додають дріжджі і залишають також на добу. Потім ця опара додається в основну посудину-бочку, вимішується, доверху доливається вода. Зберігається бочка в прохолодному місці, через 3–4 дні сирівець готовий. По мірі вибирання продукту в бочку можна доливати воду.

Сита

Сита (з наголосом на а) – це розведений водою мед, іноді відвар меду на воді. Мабуть, найдревніший солодкий напій: ще в кам’яному віці люди вживали мед диких бджіл, розводячи його водою. На Різдво ситою стали підсолоджувати кутю, а в Поліссі сита була окремою ритуальною стравою.

Як приготувати: в ідеалі береться сотовий прісний мед, кладеться в бочку і заливається окропом. У результаті мед розчиниться, а віск спливе. Отриману ситу необхідно процідити і охолодити. Напій готовий.

Медовуха

Цей напій бере свій початок з часів Київської Русі, особливого поширення набув на Західній Україні. З часом різновидів медовухи стало досить багато, в тому числі і з додаванням етилового спирту.

Як приготувати: у літрі кип’яченої води розчиняється 50 грамів меду, в отриману солодку воду додаються промиті родзинки для активізації бродіння. Ємність нещільно накривається кришкою і на дві доби залишається при кімнатній температурі. Потім процідити через марлю, розлити по пляшках і залишити в холодильнику на 2–3 місяці.

Калинник

Вік цього напою обчислюється декількома сторіччями. В українському Поліссі знали безліч рецептів його приготування.

Як приготувати: на 4 літри води береться 1 кілограм калини. Ягоди перебрати, промити і покласти в ємність. 2,5 склянки цукру розчинити в окропі і залити калину. Ємність закривається і настоюється протягом тижня в прохолодному місці. Після напій проціджують і п’ють охолодженим.

15.07.2021


Переглядів: 156

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1023 від 15.07.2021p.
¤ 
Верес перемагає Карпати у Львові

Верес перемагає Карпати у Львові

Забивши два голи ще до перерви, рівняни перемагають Карпати у Львові. Для Вереса ця перемога стала першою цього літнього міжсезоння....

¤ 
Євро-2020 виграла Італія

Євро-2020 виграла Італія

У фіналі Чемпіонату Європи з футболу перемогла збірна Італії, яка в серії пенальті здолала команду Англії з рахунком 3:2....

¤ 
Люди, які вакциновані, – захищені

Люди, які вакциновані, – захищені

Ярослав працює телевізійним оператором. Він знімає відеосюжети на різноманітні теми. А це передбачає поїздки, відрядження у різні куточки області, спілкування з великою кількістю людей. У листопаді минулого року він захворів на коронавірусну інфекцію. Спочатку втратив нюх та смак, а вже за тиждень температура тіла піднялася до +40 градусів. І так упродовж тижня. Лікарі стаціонару Рівненської ЦМЛ марно намагалися збити, температура зменшувалася не суттєво. Перебування півтора тижня під кисневою маскою запам’ятається назавжди, каже Ярослав. Таке відчуття, що постійно не вистачає повітря і ти задихаєшся....

¤ 
Пограбував водія маршрутки

Пограбував водія маршрутки

11 липня близько 18 години до поліції надійшло повідомлення 55-річного рівнянина, водія маршрутного таксі, що в селищі Оржів на вулиці Центральній його пограбували....

¤ 
Ми – за здорову націю!

Ми – за здорову націю!

Медики КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Північний» провакцинували від коронавірусної хвороби майже третину співробітників Рівнеоблводоканалу....

¤ 

В Рівному була успішно проведена операція з трансплантації серця

Про це повідомив головний лікар Центральної міської лікарні Євген Кучерук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (7637)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (7136)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (5404)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (5382)
• Допомога під час карантину [967] (5381)
• Бюджет і ми… [965] (5189)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (5179)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (5127)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (5121)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (5107)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (5088)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (5079)
• Живи до ста! [965] (4970)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (4896)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (4863)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (4748)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (4678)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (4522)

ТОП-15 свіжого номера:

• Майдани, Майдани… (666)
• Як прибрати укус комара за 20 секунд повністю (203)
• Пограбував водія маршрутки (202)
• Люди, які вакциновані, – захищені (190)
• 12 способів незвичного використання лаку для волосся у господарстві (190)
• В Рівному була успішно проведена операція з трансплантації серця (189)
• Верес перемагає Карпати у Львові (188)
• Євро-2020 виграла Італія (187)
• Як без зайвих зусиль відмити скляні дверцята духовки (178)
• Польські варенички на заварному молочному тісті (167)
• Ми – за здорову націю! (162)
• Чому рис не варто їсти людям з захворюваннями серцево-судинної системи (162)
• Хронічні хвороби не перешкода вакцинації (156)
• Що пили наші предки. (156)
• Церква «Христос є відповідь» організувала 24 поїздки в Карпати за 4 роки (153)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс