Яблук цього року вродило багато, а тому актуальним стає питання переробки та зберігання зібраного врожаю. Багато дачників заготовляють сухофрукти на зиму. Після того, як сухофрукти посушили і розклали по дихаючих полотняних мішечках, здається, що псуватися сушені яблука при зберіганні самі по собі вже особливо не повинні. І це дійсно так, але часом запасам може нашкодити харчова міль.
Вживати в їжу заготовки, в яких копошилися маленькі біленькі черв’ячки, – заняття не з приємних, але і викидати свої сухофрукти, в яких вже завелася фруктова міль, теж не справа.
При перших ознаках шкідника важливо виконати наступні дії:
1. Переберіть сушені яблука і видаліть всі сильно зіпсовані шматочки. Їх запах приваблює шкідника особливо сильно.
2. Відібрані чисті зовні часточки відправте на 40 хвилин в духовку, встановивши температуру на рівні +70 C. Майте на увазі, що на деякі яблука міль вже встигла відкласти свої яйця, жар знищить їх життєздатність, але самі по собі вони нікуди не дінуться.
3. Замість сильного нагрівання знищити личинки молі можна за допомогою заморозки. Досить протримати сухофрукти в морозильній камері холодильника протягом 2-3 днів або винести їх взимку на тиждень на неопалювану лоджію.
Заново оброблені яблука бажано зберігати в новій герметичній тарі, наприклад, в закритих пластиковими кришками скляних 3-х літрових банках. Целофанові і паперові пакети шкідника не зупинять, він їх швидко прогризе.
Найкраще не рятувати вже заражені шкідником сухофрукти, а не допускати появи молі в принципі.