Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1034 від 23.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Плюси та мінуси осінньої посадки дерев

Плюси та мінуси осінньої посадки дерев

Коли саджати дерева – навесні або восени? Абсолютно однозначна відповідь на це питання навряд чи існує: і рік на рік за погодними умовами не припадає, і ґрунти на кожній ділянці свої, та й будь-який саджанець, як усякий живий організм, відрізняється індивідуальністю.

У кожного сезону є цілий набір плюсів і мінусів, які потрібно врахувати, ухвалюючи рішення щодо посадки. Природна правда така: дерево й земля – дві частини неподільного. Тому возз’єднати їх – тобто, посадити дерево в землю – можна в будь-який час року (крім того періоду, коли земля не в змозі прийняти корені – коли вона замерзла). Інша справа – сума інших супутніх умов. Вона й визначає, як приживеться саджанець, як буде розвиватися далі.

Тому для кожної рослини є свій сприятливий час посадки і пересадження. І раз вже надворі осінь, давайте згадаємо, які дерева варто посадити саме зараз (і чому так).

Плюси й мінуси осінньої посадки

Як тільки завершаться осінні турботи на грядках, у руках дачників, що відправляються на свої ділянки, з’являються саджанці з дбайливо вкритим корінням. Починається коротка, але дуже відповідальна пора посадки дерев, і хто переконаний у правильності саме осіннього вибору, нітрохи не помиляється.

Переваги осінньої посадки:

Це вигідніше. Саджанці восени купувати набагато вигідніше: і розплідники, і садівники-приватники починають реалізацію тільки-но викопаного посадкового матеріалу – звідси великий вибір, доступна ціна й можливість оцінити якість покупки. Рослини в цю пору часто продаються й з останнім листям, і зі свіжим корінням (які можуть свідчити про здоров’я саджанця). До того ж, сумлінні садівники нерідко демонструють і плоди, властиві саме цьому сорту, що дуже важливо для покупця.

Це простіше. Турбот осіння посадка доставить небагато – можна обмежитися одним поливом, а природа сама доробить інше. Осіння погода й дощі забезпечать саджанцю необхідну вологість ґрунту й комфорт. Справа в тому, що, незважаючи на період спокою, який наступив, корені деревця продовжують рости, поки ґрунт не охолоне до температури +4 С. Вчасно посаджені рослини до настання стійких заморозків уже встигнуть виростити тоненькі вбираючі корінці й у новому сезоні рушать у ріст на цілих два, а то й три тижні раніше тих саджанців, що посадили навесні.

Це заощаджує час. Чисто «людський фактор» – осіння посадка дерев звільнить дачнику сили й час на інші садові турботи, яких навесні буде «вище голови». Особливо сприятлива осіння посадка в південних регіонах, де зими «теплі». Земля не промерзає на глибину залягання коренів, і молодим деревцям не загрожує переохолодження і вимерзання.

Мінуси осінньої посадки:

Сильні морози здатні погубити незміцнілі деревця. Зима багата на стресові для саджанців ситуації: сильний вітер, ожеледь, снігопади та інші погодні неприємності можуть поламати молоді рослини.

Пізньою осінню й узимку саджанці нерідко ушкоджують гризуни. Ну й за час відсутності господарів саджанці на дачі просто можуть украсти інші любителі плодових дерев.

Які дерева не рекомендується висаджувати восени

Експерти настійно радять уникати восени посадок не зимостійких сортів плодових дерев і кущів: груші, яблуні, сливи, абрикоса, персика, черешні, мигдалю, вишні. Ну й саме собою, буде помилкою висадити восени ті саджанці, які привезли з більш південних кліматичних зон – вони просто не переживуть невластивих їхній батьківщині морозів.

Які дерева й кущі добре приживаються при осінній посадці

Зимостійкі сорти яблунь і груш, аронія, смородина, малина, аґрус, жимолость, береза, горіх, каштан, верба, хвойні дерева.

Строки осінньої посадки

Оптимальним періодом осінньої посадки дерев прийнято вважати кінець вересня і весь жовтень, а можливо, навіть початок або середину листопада, якщо погода тепла. Осінню посадку проводять із середини вересня до середини жовтня, у південних регіонах – з жовтня й до середини листопада.

Строки диктує погода. Щороку межі можуть «плавати» і істотно відрізнятися від строків попереднього року. Були роки, коли можна було висаджувати дерева й до останніх чисел листопада. Важлива умова –орієнтир. Найкращий час для висаджування (пересадження) будь-яких саджанців – це період їхнього біологічного спокою. Про його настання свідчить закінчення листопаду.

Якщо строки осінньої посадки пропущені. Буває й так, що восени висадити саджанець не вийшло. Може, у самому кінці сезону ви вдало потрапили на розпродаж саджанців з «викидними» цінами або вдалося дістати прекрасний бажаний сорт, що осінній посадці не підлягає... Що в такому випадку робити? А всього-на-всього потрібно подбати про збереження свого саджанця до весни, щоб тоді й посадити його на ділянці. Виходячи з практики, для цього використовують три найпоширеніші методи: зберігання в холодному вологому підвалі (льосі), снігування і прикопування в землі.

Зберігання в підвалі

Якщо рясно зволожити корені саджанців і опустити їх у ємкість, заповнену торфом, тирсою або піском, то при температурі від 0°с до +10°с та відносній вологості повітря 87-90?% вони відмінно збережуться в підвалі до самої посадки. Потрібно тільки раз на 7-10 днів ці саджанці в підвалі поливати.

Снігування

Це зберігання саджанців на вулиці: як слід впаковані, вони зимують під достатнім шаром снігу, використовуючи його чарівну силу не допускати зниження температури навколо живих стовбурців нижче «життєвого рівня».

З досвіду можна додати, що садівникам південних регіонів краще висаджувати дерева восени. У цих краях осінь довга, тепла, з періодичними дощами, що для саджанців «саме воно». А от весна тут занадто швидко може змінитися спекотним літом.

Саджанці, які викопали раніше покладеного часу (до природного листопаду) найчастіше мають недостиглі пагони й практично завжди підмерзають. Якщо ви купили на посадку «гарне деревце» з листям, ви ризикуєте одержати не тільки недостиглий, так ще й пересушений саджанець, тому як основна втрата вологи йде саме через листову пластину.

Головне – пам’ятати: природа будь-якому своєму дітищу підставить руки, а вже нам треба постаратися в найбільш сприятливі строки «здати» їй у ясла здорові доспілі саджанці з гарною кореневою системою. Тоді й не треба буде молодому деревцю роками сидіти на «лікарняному» і до свого повноліття одержувати «інвалідність». Якщо все зробити правильно, у який би сезон ми не саджали – восени, улітку або навесні, – дерево відповість веселим ростом, відмінним розвитком і багатим урожаєм.

23.09.2021


Переглядів: 815

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17210)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13851)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (794)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (74)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"