У всіх бобових, цільнозернових культурах, горіхах і насінні міститься фітинова кислота. Ця речовина заважає всім корисним речовинам, які знаходяться в цих продуктах харчування, нормально засвоюватися в організмі людини. Коли ми замочуємо ці продукти (в ідеалі на ніч), виробляється фермент фітаза. Він розщеплює фітинову кислоту.
До речі, через наявність фітінової кислоти в бобових може здуватися живіт. Тому замочувати ці продукти варто ще й потім, щоб уникнути цього.
Зрозуміло, що не завжди виходить вчасно замочити квасолю. Звичайно, ідеально вже мати заготовки в морозильній камері. Можна зварити відразу багато квасолі, а потім просто розкласти її по контейнерах і відправити в морозилку.
Якщо ж вам не вдалося потурбуватися про це заздалегідь, а на замочування бобових часу немає, ловіть добірку лайфхаків. Далі ми розповімо, як швидко зварити квасолю тут і зараз.
Перший спосіб дуже простий, але дієвий. Промийте квасолю і залийте її холодною водою. Варіть бобові в сотейнику до закипання на середньому вогні. Потім злийте воду і заново залийте квасолю холодною водою. Повторюй це, поки вона не стане м’якою. Готово!
Прискорити варіння квасолі допоможе харчова сода. Залий бобові водою і додай щіпку цього продукту в сотейник. На фінальній стадії приготування додайте до квасолі трохи лимонного соку. Він потрібен, щоб нейтралізувати дію соди. Потім злийте квасолю і посоліть за смаком.
На найвищій потужності зварити квасолю без замочування можна в мікрохвильовці. Для цього бобові варто залити холодною водою і поставити миску в мікрохвильовку на 10 хвилин. Потім її потрібно витягнути, перемішати бобові, посолити їх і повернути назад ще на 10-15 хвилин.