№1108 від 02.03.2023p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Лікарі попередили про небезпеку рафінованої оліїДієтологи б’ють на сполох. Все більше людей мають порушення в обмінній системі, порушення метаболізму і ожиріння. І якщо в нульові всі боялися холестерину, зараз зрозуміли, що він необхідний для гормональної системи людини. І найпопулярнішою в споживанні стала рафінована соняшникова олія. Без запаху. Раніше на ній ще писали «без холестерину». Що не так з найпопулярнішою олією і чому лікарі не рекомендують її використовувати, розповіли дієтологи. При виробництві рафінованої олії за допомогою нафтохімічного розчинника відбувається екстракція продукту. Його випарюють, але хто скаже впевнено, що він випарувався до кінця. На етапі рафінації олія позбавляється своїх корисних смолистих і клейких речовин. В процесі гідратації видаляється вітамін Е, лецитин, а він вкрай важливий для кожної клітини тіла. Все найважливіше для нашого організму, заради чого це і вироблялося. Для остаточного відділення важливих поживних речовин в олію додають лужний розчин, а для знебарвлення – діатомову землю (це складова частина динаміту, який прославив Альфреда Нобеля, який являє собою діатоміт, просочений нітрогліцерином). Ви ж пам’ятаєте, що олія з супермаркетів має зовсім світлий відтінок. Потім діатоміт фільтрується з олії разом з каротином (вітаміном А), хлорофілом та залишками інших поживних речовин. Так відбувається очищення. Після цього олію піддають дезодорації при температурі понад 230 градусів. На виході виходить продукт, позбавлений всього, чим наділила його природа. Він більше не несе ніякої цінності для організму. Зате містить до 25 % трансжирів. Тому що після «очищення» відбувається ламання і перекручування молекул жирних кислот, що призводить до створення молекул – виродків – трансізомерів жирних кислот. Чим небезпечне вживання в їжу? Цих речовин в природі не існує, тому організм не знає, як з ними впоратися і не може вивести їх. З роками вони накопичуються і створюють великі проблеми для організму. Як ми знаємо, трансжири надзвичайно токсичні і породжують тяжкі наслідки. Атеросклероз, хвороби серця, гормональні збої, ожиріння. Все це провокує розвиток захворювань: цукрового діабету 2 типу, ішемічної хвороби серця, інсульту, інфаркту. На чому ж смажити їжу? Краще взагалі не смажити. А якщо дуже хочеться, то робити це без олії, на антипригарному покритті. Нерафінована олія придатна тільки для салатів, так як не витримує нагрівання більше 107 °C. Рафінована олія зберігає стійкість до t 227 °C. Дезодорована олія – кращий варіант для смаження серед соняшникових олій. А не шкідливіше смажити на кулінарному або тваринному жирах.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |