Багато хто з тих, хто приймає постійно ліки, ігнорують одну важливу деталь: перш ніж приймати таблетку, необхідно прочитати інструкцію, а не фокусувати свою увагу лише на тому, як часто і чи довго доведеться пити препарат. Поєднання деяких ліків та продуктів може призвести до серйозних ускладнень, починаючи від неможливості засвоєння та розладу шлунково-кишкового тракту та закінчуючи гіпертонічним кризом та проблемами з печінкою.
Щоб уникнути негативних наслідків, фахівці радять дотримуватись кількох принципів:
тримати молочні продукти подалі від антибіотиків – така їжа може завадити правильному всмоктуванню ліків, тобто ви не отримаєте тієї необхідної терапевтичної дози;
не вживати антибіотики з фруктовими соками та алкоголем – ефекту теж може не бути;
не можна змішувати статини і ті ж фруктові соки та спиртне. Особлива увага – грейпфрутовому соку, його потрібно взагалі виключити з раціону, якщо ви приймаєте статини. Напій дозволяє лікам краще проникнути в кров, через що зростає ризик зіткнутися з неприємними побічними ефектами до ураження печінки;
антидепресанти у поєднанні з переробленими ковбасними виробами та витриманими сирами теж не найкращий тандем. В антидепресантах є речовини, які у поєднанні з тераміном можуть спровокувати стрибки тиску. Особливо багато тераміну у сирах, які довго «маринують»;
інгібітори АПФ (ангіотензин-перетворюючого ферменту) прописують при гіпертонії, серцевій та нирковій недостатності. Такі ліки не варто змішувати з продуктами, багатими на калій, наприклад з бананами. Це поєднання може спровокувати нерегулярне чи прискорене серцебиття і навіть призвести до найсумніших наслідків – смерті.